Atnaujintas 2007 liepos 27 d.
Nr.57
(1554)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Gedima žuvusių piligrimų

Lenkai gedi žuvusių artimųjų
Reuters nuotrauka

Sekmadienio rytą per visą Europą nuskriejo liūdna žinia apie Prancūzijoje nuo aukšto skardžio kalnuotoje vietovėje nulėkusį ir užsidegusį lenkų piligrimų autobusą. Pranešama, kad 26 žmonės žuvo vietoje, 24 žmonės sužeisti, 14 iš jų – sunkiai.

Autobusas vežė Štetino diecezijos, esančios šiaurės vakarų Lenkijoje, piligrimus, kurie lankė Marijai skirtas šventoves. Jie buvo neseniai išvykę iš Notre-Dame de la Salette šventovės, kuri yra Alpių kalnuose, tarp Grenoblio ir Gapo miestų. Jų artimiausias sustojimas buvo numatytas Vokietijoje, o Lenkiją ketino pasiekti šį antradienį.

Gal dar per anksti kalbėti apie avarijos priežastis, tačiau, atrodo, autobuso stabdžiai neatlaikė kelionės kalnų serpantinais ir užsidegė, o tada vairuotojui nebepavyko suvaldyti transporto priemonės.

Atsakomybė dėl avarijos gali tekti vairuotojams. Jie pasirinko trumpesnį, bet nesaugų kelią su ypač ilga ir stačia nuokalne. 1975 metais buvo uždrausta šiuo keliu važinėti sunkvežimiams, autobusams ir kitoms didelėms bei sunkioms transporto priemonėms būtent todėl, kad avaringumas šiame kelio ruože buvo labai didelis. 1973 metais čia kraupią avariją patyrė belgų autobusas, kurio 43 keleiviai žuvo ir 6 buvo sužeisti.

Užuojautą žuvusiųjų artimiesiems, sužeistiesiems, jų šeimoms ir parapijoms Prancūzijos vyskupų konferencijos vardu pareiškė jos pirmininkas kardinolas Žanas Pjeras Rikardas. Jis rašė, jog meldžiasi už tai, kad Viešpats priimtų į savo šviesą ir taiką žuvusiuosius, padėtų išgyti sužeistiesiems ir visiems suteiktų jėgų įveikti šį išmėginimą, neprarasti vilties.

Už avarijos aukas pirmadienį buvo meldžiamasi Grenoblio Dievo Motinos katedroje. Pamaldose, kurios vyko prancūzų ir lenkų kalbomis, dalyvavo ir aukų artimieji, kurie pirmadienio rytą vyriausybiniu Lenkijos lėktuvu skubiai atvyko į Prancūziją, iš viso apie 50 žmonių. Juos lydėjo keletas dvasininkų, medikas ir psichologas.

Šv.Mišios taip pat buvo aukojamos vienoje Štetino diecezijos parapijoje, kuriai priklausė 25 autobusu keliavę piligrimai, tarp jų ir kunigas.

Pirmadienio rytą už žuvusius ir sužeistus piligrimus buvo meldžiamasi ir Notre-Dame de la Salette šventovėje, iš kurios jie keliavo. Susijaudinęs šventovės rektorius ligoninėje aplankė sužeistuosius, su kuriais dieną prieš tai meldėsi ir bendravo.

Sužeistuosius sekmadienio pavakare aplankė ir Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis, kuris paskelbė Lenkijoje trijų dienų gedulą ir pažadėjo padėti aukoms taip pat ir finansiškai.

Popiežius Benediktas XVI, sužinojęs apie šį tragišką įvykį, per Štetino diecezijos, kuriai priklausė lenkų piligrimai, arkivyskupą Zygmuntą Kaminskį perdavė savo užuojautą žuvusiųjų artimiesiems, telegramoje rašydamas, kad jis taip pat prisideda prie avarijos aukų šeimų gedulo. Šventasis Tėvas priminė krikščionišką viltį, išreikštą Pauliaus laiške tesalonikiečiams (1 Tes 4,14): „Jeigu tikime, kad Jėzus numirė ir prisikėlė, tai Dievas ir tuos, kurie užmigo susivieniję su Jėzumi, atsives kartu su juo“. Ši viltis guodžia, nes leidžia tikėti, kad piligrimai, užbaigę žemiškąją piligrimystę, pasiekė kelionės tikslą Dievo šlovėje. Telegramoje rašoma, kad popiežius Benediktas XVI meldžia amžinojo gyvenimo džiaugsmingoje vienybėje su Kristumi dovanos žuvusiems, greito ir visiško sveikatos atgavimo sužeistiesiems, o tragiško įvykio aukų artimiesiems – drąsos dovanos ir paguodos šiuo skausmo kupinu metu.

VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija