Atnaujintas 2007 rugpjūčio 22 d.
Nr.62
(1559)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Mintį įprasmina akmenyje

Eugenijus Šidlauskas paminklu
nori įamžinti pokaryje kritusių
kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą

Raguvos miške 1953-iaisiais kartu su kitais kovotojais už Lietuvos laisvę krito Stasys Šidlauskas, palikęs našlaičiais tris savo vaikus. Toje vietoje buvo pastatytas kryžius.

S.Šidlausko sūnus Eugenijus, kaip per rūką prisimenantis tėvą, kadangi jo neteko būdamas penkerių metų, sumanė įamžinti jo atminimą, kartu taip pagerbti ir kitus žuvusius partizanus. Tokią mintį jis puoselėjo ilgai. Galimybė tai padaryti atsirado, kai Marijonavos kaime pradėjo savo verslą ir ėmė gaminti paminklus. Tačiau neturėjo įrangos, su kuria miške būtų galima apdirbti akmenį. Įsigijus generatorių, neliko ir šios kliūties.

Daugiau nei vieno kubinio metro dydžio akmenį Eugenijus aptiko miške netoli kelio, greta griovio ir proskynos. Nuo partizanų žuvimo vietos iki jo – apie puskilometrį. Panevėžyje gyvenantis Eugenijus čia užmezgė pažintį su tokiu Kairiu, kuriam šiemet sukaks 90 metų. Šis puikiai prisiminė partizanus, tarp jų ir žuvusį S.Šidlauską. Senolis pasakojo, kad Eugenijaus tėvas bendravo su tokiu Lupeikiu, nagingu krosnių mūrijimo meistru. Jo mūryta krosnis tebestovi to Kairio troboje.

Pagrindiniai paminklo kūrimo darbai jau padaryti. Eugenijus tikėjosi jį užbaigti iki Tėvo dienos, tačiau sutrukdė tam tikros priežastys. Apdirbti akmenį pradėjo dar žiemą. Šiluma nelepino ir pavasaris. Paskui spiečiais ėmė pulti uodai. Be to, dirbo paminklus pagal užsakymus, kad užsidirbtų nors duonai. Eugenijus tikisi baigti paminklą netrukus, dar šią vasarą. Yra sutaręs su dailininku, iš kurio nori išgirsti konkrečių patarimų. Turi metalinį kryžių, jį įmontuos į akmenį.

Panevėžietis E.Šidlauskas mano, kad su jo tėvu, miško darbininku, tuo metu Raguvos miške žuvo ir poetas bei žurnalistas Bronius Krivickas, kurio palaikai ilsisi Putiliškių kapinėse.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija