Atnaujintas 2007 rugsėjo 5 d.
Nr.66
(1563)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

„Marciaus kiemo“ šventė

Rūta Averkienė

„Marciaus kiemo“ šventėje
koncertuoja „Raskila“

Pastaruoju metu Marcinkonys tapo kone Varėnos krašto kultūrinių renginių Meka – čia koncertuoti suvažiuoja ne tik rajono, bet ir respublikos bei užsienio meno kolektyvai, vyksta tradicinės šventės. Viena jų – kaimo šventė, daugelį metų švenčiama rugpjūčio viduryje.

Šiemetinė kaimo šventė, vykusi rugpjūčio 18 dieną, prasidėjo tradiciniu bėgimo maratonu – jaunimas bėgo nuo bažnyčios kalno papėdės iki Kastinio ežero, vėliau čia vyko krepšinio, tinklinio ir kitų sporto šakų varžybos. Vakarop marcinkoniškiai ir gausiai kaime vasarojantys svečiai rinkosi į lauko estradą šalia Kastinio ežero. Čia jiems koncertavo Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai, Birštono folkloro ansamblis „Raskila“, įdomią programą pademonstravo cirko artistai alytiškiai broliai Kundrotai, apie kaimo nūdieną savo humoristiniame spektaklėlyje „Dingo“ vaidino Marcinkonių humoro grupės „Spanguolė“ artistai.

Šventėje dalyvavęs Seimo narys Gediminas Jakavonis pasidžiaugė, jog Marcinkonyse tebepuoselėjamos gražios protėvių tradicijos, ir Marcinkonių seniūnui Viliui Petraškai dovanų įteikė paveikslo „Europos tautų žygis“, nupaišyto ant Strasbūro katedros sienos, reprodukciją. Paveiksle Lietuva nupiešta paskutinė šalia kitų šalių, todėl parlamentaras palinkėjo tai priimti kaip iššūkį, o „visus darbus daryti geriau už kitus ir pasauliui parodyti, kad esame pirmieji ir geriausieji“. Seniūnas V.Petraška tradiciškai apdovanojo ir savo sodybas puoselėjančius marcinkoniškius, ir jauniausią bei vyriausią kaimo gyventojus.

Kitą dieną, sekmadienį, už didelius ir mažus, gyvus ir į nebūtį jau išėjusius marcinkoniškius bei jų artimuosius šv. Mišias Marcinkonių Šv. apaštalų Simono ir Judo Tado bažnyčioje aukojo Marcinkonių parapijos klebonas kun. Algis Vaickūnas.

Marcinkonys, Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija