Atnaujintas 2007 rugsėjo 5 d.
Nr.66
(1563)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Vokietija atsikvošėja?

Petras KATINAS

Vokietiją valdžiusį geriausią Rusijos prezidento V.Putino bičiulį kanclerį Gerhardą Šrioderį amerikiečių senatorius, Rusijoje jau įvardytas kaip žymiausias JAV rusofobas, Tomas Lantosas pavadino „politine prostitute, gaunančia čekius iš Putino“. Mat Rusija ėmė skverbtis į Vokietijos ekonomiką visais frontais. Naujoji kanclerė Angela Merkel ir jos vyriausybė atsargiai bando keisti tokią politiką ir mažinti Rusijos, Kinijos ir kitų naftos turtingų arabų šalių apetitus. Vokietijos vyriausybė įkūrė specialią kontrolės instituciją, kurios uždavinys – apriboti nepageidaujamas investicijas iš Rusijos, Kinijos ir kitų panašių šalių.


Lietuva tampa laisvės simboliu

Edmundas Simanaitis

Sąmoningiems Lietuvos piliečiams bene skaudžiausia buvo susitaikyti su Kremliaus propagandos peršamu mitu neva raudonarmiečių divizijos, po Lenkijos nukariavimo dislokuotos mūsų šalyje nepriklausomybės gynimo dingstimi, grąžino Lietuvai sostinę Vilnių ir dalį Vilniaus krašto. Tuomet dar nebuvo viešai kalbama ir rašoma apie slaptą Stalino ir Hitlerio suokalbį pasidalyti Rytų Europos nepriklausomų valstybių teritorijas. Trūko informacijos, nors gandų apie jį būta ir tada. Įžvalgesni piliečiai, o valstybės politikai bemaž visi, puikiai suvokė, kad iškilo visiškai reali grėsmė šalies nepriklausomybei. Nekviesta svetima kariuomenė laisvoje šalyje ir valstybės nepriklausomybė – absoliučiai nesuderinami dalykai. Propagandinis garantas, kaip pradurtas vaikiškas balonėlis, netrukus subliuško – prasidėjo krašto okupacija ir aneksija.


Gruzijos likimas

Marius Markuckas

Gruzijos ir Rusijos santykiai vis labiau komplikuojasi. Pastarųjų savaičių įvykiai, t.y numesta bomba, numuštas lėktuvas – ne kas kita, o vaizdingi to įrodymai. Maža to, turint tokius ,,iškalbingus“ duomenis būtų galima drąsiai teigti, jog dvišaliai šių valstybių santykiai tampa ne tik komplikuoti, bet ir atvirai grėsmingi. Kita vertus, sakyti, jog tai gana netikėta, taip pat nebūtų teisinga. Taip yra vien todėl, kad Rusijos ambicijos dėl Gruzijos niekur neišnyko nuo Sovietų Sąjungos žlugimo laikų, o pastaruoju metu jos tapo dar aiškesnės.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija