Atnaujintas 2007 rugsėjo 7 d.
Nr.67
(1564)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Nursultano tezės Vladimirui

Petras KATINAS

Maskvos politologas ir publicistas Viačeslavas Kostikovas, anksčiau skelbęs nemažai protingų analitinių publikacijų apie padėtį Rusijoje ir pasaulyje, staiga apipylė liaupsėmis Kazachstano prezidentą Nursultaną Nazarbajevą. Ir ne vien tik už tai, kad jis tiesiog triumfališkai laimėjo Kazachstano parlamento rinkimus, kai jo asmeninė partija gavo beveik 100 proc. balsų. Taigi buvęs Kazachstano kompartijos sekretorius pralenkė net sovietinių laikų „rinkimus“. Aišku, buvusiojoje sovietinėje Vidurinėje Azijoje tokie rinkimų rezultatai ne naujiena. Tačiau kitose Azijos respublikose vietiniai prezidentai, tapę vos ne viduramžių chanais, nors dėl akių į savo parlamentus įsileidžia ir kelis ar net keliolika opozicijos atstovų.


Liūdnas polonezas

Petras KATINAS

Pas mūsų artimiausius kaimynus, strateginius sąjungininkus lenkus – neramu. Varšuvoje vyksta politiniai kūlversčiai, vis labiau panašėjantys į politinį chaosą, kad net įžvalgiausi politikos specialistai ir prognozuotojai griebiasi už galvų. Bet, atrodo, susidariusią politinę suirutę Lenkijoje tiksliausiai apibūdino gana žinomas Anglijos istorikas ir Rytų Europos specialistas Normanas Davisas, pareiškęs, kad, žlugus komunistiniam režimui vadinamojoje Lenkijos liaudies respublikoje, visas to laikotarpio susikaupęs purvas liko. Ir kiekvienas tuo purvu yra daugiau ar mažiau susitepęs. Todėl reikia dar palaukti, kol jis nusiplaus, o viskas, kas vyksta Lenkijoje, yra to bjauraus purvo išvėmimas.


Rusijos generalinio prokuroro pasakaitės

Kai Maskvoje buvo nužudyta žinoma rusų žurnalistė Ana Politkovskaja, Rusijos prezidentas V.Putinas, nors ir labai nemėgęs jos publikacijų, ypač apie okupacinės armijos žiaurumus Čečėnijoje ir V.Putino Rusijos didvyrio žvaigžde apdovanoto Čečėnijos prezidento Ramzajaus Kadyrovo gaujų siautėjimą, pareiškė, jog nors nužudyta žurnalistė „nebuvo reikšminga“, vis dėlto šis nusikaltimas bus ištirtas. Aišku, niekas Rusijoje tuo netikėjo: juk iki šiol neištirta, kas nužudė garsų televizijos žurnalistą V.Listjevą, taip pat amerikiečių žurnalo „Forbes“ rusiško leidinio redaktorių Polą Chlebnikovą, jau nekalbant apie nužudytus provincijos laikraščių žurnalistus.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija