Atnaujintas 2007 rugsėjo 7 d.
Nr.67
(1564)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Nursultano tezės Vladimirui

Petras KATINAS

Maskvos politologas ir publicistas Viačeslavas Kostikovas, anksčiau skelbęs nemažai protingų analitinių publikacijų apie padėtį Rusijoje ir pasaulyje, staiga apipylė liaupsėmis Kazachstano prezidentą Nursultaną Nazarbajevą. Ir ne vien tik už tai, kad jis tiesiog triumfališkai laimėjo Kazachstano parlamento rinkimus, kai jo asmeninė partija gavo beveik 100 proc. balsų. Taigi buvęs Kazachstano kompartijos sekretorius pralenkė net sovietinių laikų „rinkimus“. Aišku, buvusiojoje sovietinėje Vidurinėje Azijoje tokie rinkimų rezultatai ne naujiena. Tačiau kitose Azijos respublikose vietiniai prezidentai, tapę vos ne viduramžių chanais, nors dėl akių į savo parlamentus įsileidžia ir kelis ar net keliolika opozicijos atstovų.

Ir štai dabar, pasak jau minėto politologo ir publicisto V.Kostikovo, „protingiausias ir nepaprastai įžvalgus N.A.Nazarbajevas, tik ką pasiekęs puikią pamokančią pergalę, labai nuoširdžiai besisielojantis tėviškai pataria mums, rusams: atėjo metas baigti kvailioti, palikite visas abejones, spjaudykite į visokius užsienius ir prašykite, įkalbėkite Vladimirą Vladimirovičių tapti prezidentu trečiąją kadenciją“. Iš tiesų tėviškas pamokymas ir patarimas! Juk V.Putinui tiktai 54 metai, pats jėgų žydėjimas. Netgi solidusis ir įtakingas britų „Times“ rašo, kad „Putinas yra stebinančiai puikios formos“. Tiesa, „Times“ turėjo galvoje neseniai pasaulio laikraščiuose ir žurnaluose išplatintą Tuvoje žvejojančio iki pusės apsinuoginusio V.Putino nuotrauką. Kam gi to prireikė? Juk Putinas ne tik žvejojo, bet ir medžiojo, jodinėjo ant eiklaus žirgo. O ir anksčiau daugelis regėjo V.Putiną tai naikintuvo kabinoje, tai su dziudoisto kimono ar vilkintį aptemptais džinsais. Bet tokio sportiško, atletiškai sudėto raumeningo prezidento nuotraukų dar niekas nebuvo regėjęs. Todėl Rusijai ir pasauliui parodoma: žiūrėkite, mes turime ne tiktai geriausią pasaulyje baletą, daugiausia naftos ir dujų, braunamės į Šiaurės ašigalį. Ir pagaliau gėrėkitės raumeningo prezidento figūra. Ką ten Bušas ar Braunas su Sarkozi, jau nekalbant apie brolius Kačynskius iš Lenkijos!

Iš tiesų daugumai politiškai beraščių rusų V.Putinas tapo vieninteliu autoritetu. Visi apklausų duomenys rodo, kad jį palaiko net 75 proc. gyventojų. Vadinasi, nors ir klesti korupcija, didėja infliacija, rusai įsitikinę, kad tik V.Putinas veda juos teisingu keliu. Kita vertus, visi galimi, bet neįvardijami V.Putino įpėdiniai, kaip buvęs gynybos ministras, dabar vicepremjeras Sergejus Ivanovas, artimas V.Putino bičiulis Dmitrijus Medvedevas ir kiti minimi įpėdiniai į Rusijos prezidentus, išskyrus vieną – komunistų vadą Genadijų Ziuganovą, prisiekinėja visais šventaisiais, kad tvirtai ir nuosekliai laikysis ir tęs V.Putino politiką. Nuolat į jį atsisukdami, kaip dabar daro Kinijos vadovai, vadovaudamiesi savo reformatoriaus Den Siaopino idėjomis. Todėl paprastam rusui ir nesuprantama: kokio velnio dabar rinkti kitą ir neišbandytą! Žmonėms jau įdiegta, kad šiuo metu kito politiko ar asmens pakeisti V.Putiną paprasčiausiai nėra. Nesvarbu, kad siūlomi pretendentai prisiekinėja vykdysiantys jo politiką. O žiūrėk, atsiras koks nors panašus į velionį prezidentą Borisą Jelciną, ir vėl pakels galvas kiek pritilę oligarchai, o Vakarai, nebematydami tokio raumeningo ir ryžtingo prezidento, nebijančio net strateginėmis raketomis užmėtyti „priešų“, ims ir vėl pradės komanduoti Kremliui, ką jis privalo daryti.

Paskutinėmis dienomis, be S.Ivanovo, D.Medvedevo, kaip apie realiausią kandidatą imta kalbėti ir dar apie vieną – dabartinį Rusijos geležinkelių viršininką, buvusį KGB generolą Vladimirą Jakuniną. Ši pavardė Lietuvoje tapo gerai žinoma po to, kai mūsų Prezidentas, absoliučiai nežinia, už kokius nuopelnus, apdovanojo šį čekistą aukštu Lietuvos ordinu. Bet tai, atrodo, tik spėlionės. Ko gero, bus pasinaudota patyrusio kompartijos sekretoriaus, Kazachstano prezidento N.Nazarbajevo rekomendacijomis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija