Atnaujintas 2007 rugsėjo 21 d.
Nr.71
(1568)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Versijos ir spėlionės Po dešimties metų

Princesė Diana

Didžiojoje Britanijoje ir pasaulyje paminėtos buvusios sosto įpėdinio princo Čarlzo žmonos princesės Dianos tragiškos mirties 10-osios metinės. Iškilmingose pamaldose dalyvavo karalienė Elzbieta II, buvęs velionės vyras princas Čarlzas ir abu jos sūnūs, dabar britų armijos karininkai princai Viljamas ir Haris. Apskritai ir praėjus dešimčiai metų nuo žūties princesės Dianos kultas tebepučiamas iki begalybės. Apie ją prirašyta daugybė knygų, jau nekalbant apie žurnalų ir laikraščių publikacijas. O knygų ir straipsnių autoriai uždirbo ir tebeuždirba didžiulius pinigus. Nerimsta ir žuvusios princesės draugo tėvas, iš Egipto kilęs milijardierius Mohamedas al Fajedas. Pastarasis nepaliauja tvirtinti, kad princesė Diana ir jo sūnus Dodis al Fajedas tapo sąmokslo aukomis. Paskutinėmis dienomis prieš dešimtąsias princesės Dianos mirties metines Mohamedas al Fajedas pareiškė, jog princesė buvo nėščia, todėl anglų žvalgyba MI-6 nusprendė ją nužudyti, kad britų karališkoje šeimoje neatsirastų musulmonas…

Kaip žinoma, 1997 m. rugpjūčio 31 d. buvusi Britanijos sosto įpėdinio princo Čarlzo 36-erių metų žmona žuvo autokatastrofoje Paryžiuje. Kartu su ja žuvo jos draugas 42 metų Dodis al Fajedas ir automobilio vairuotojas Anri Polis. Iškart Anglijos ir pasaulio žiniasklaidoje pasipylė komentarai, jog Diana ir jos draugas tapo sąmokslo aukomis, nes esą tokio rango žmonės šiaip sau nežūsta. Istorija tapo išties mistinė ir iki šiol sukelia didžiules diskusijas. Daugelio nuomone, 1997 m. rugpjūčio 31 d. buvo įvykdytas sąmokslas, o į buvusį Dianos vyrą sosto įpėdinį princą Čarlzą iki šiol žiūrima kaip prisidėjusį prie to sąmokslo.

2006 m. gruodžio 14 d. speciali komisija, tyrusi princesės Dianos žuvimo aplinkybes, paskelbė, kad ji žuvo dėl nelaimingo atsitikimo, o DNR analizė parodė, kad princesė nebuvo nėščia. Tuo tarpu jos draugo tėvas M. al Fajedas pareikalavo atnaujinti tyrimą ir tvirtina, kad Diana laukėsi vaikelio nuo jo sūnaus. Esą dieną iki katastrofos jie lankėsi Paryžiuje ir apžiūrėjo vilą, kurią savo sūnui ir princesei nupirko tėvas, ir numatė, koks kambarys bus skirtas jų būsimajam kūdikiui. M. al Fajedas nesutinka su komisijos išvadomis, kad automobilio vairuotojas A.Polis buvo stipriai išgėręs. Jo teigimu, vaizdo įrašai, nufilmuoti jiems išeinant iš Paryžiaus viešbučio „Ric“ restorano, rodo, kad vairuotojas buvo blaivus, ėjo tiesiai ir nesvyruodamas. „Išgėrus tiek alkoholio, kiek vairuotojo organizme nustatė komisijos ekspertai, jis paprasčiausiai turėjo būti išneštas“, – pareiškė M. al Fajedas. Todėl, jo nuomone, vairuotojas buvo apnuodytas. Dar daugiau, šis milijardierius ėmė skelbti, kad vairuotojas buvo anglų žvalgybos MI-6 agentas. Jis netgi teigė žinantis, kad buvo rasta žuvusio vairuotojo slapta banko sąskaita, į kurią nežinia kas ir už ką pervedė 200 tūkst. dolerių.

Tokios pačios nuomonės yra ir pirmasis Dianos dvaro dvariškis Polas Barelas, kuris jau uždirbo mažiausiai milijoną dolerių už savo knygą, kurioje skelbiami tikri ar autoriaus išgalvoti princesės Dianos laiškai. Viename jų, rašytame prieš dešimt mėnesių iki katastrofos Paryžiuje, rašoma: „Mano gyvybė atsidūrė pavojuje. Mano buvęs vyras planuoja organizuoti nelaimingą atsitikimą. Mano automobilyje staiga nustos veikti stabdžiai ir įvyks autokatastrofa. Mano vyrui reikia atsikratyti manimi, kad vestų savo ilgametę draugę“.

Šio laiško publikacija sukėlė didžiulį skandalą Anglijoje, o ypač karališkoje šeimoje. Barelas iki šiol tebetvirtina, kad Diana nužudyta „tipišku anglišku stiliumi“, nes, anot jo, britų žvalgyba visada atsikratydavo savo aukų ne nuodais ar su snaiperių pagalba, o organizuodama „nelaimingus atsitikimus“.

Dar vienas, irgi savo publikacijomis nemažai uždirbęs, buvęs britų žvalgybos MI-6 ekskarininkas Ričardas Tomlisonas, dukart areštuotas už valstybės paslapčių paviešinimą ir dabar gyvenantis Paryžiuje, pareiškė, kad princesę Dianą nužudė MI-6 agentai naudodamiesi penkiolikos metų senumo nužudymo metodu, kuris buvo rengtas buvusiam Serbijos prezidentui Slobodanui Miloševičiui, – nužudyti organizuojant autokatastrofą. Pasak R.Tomlisono, jis turėjęs britų žvalgybos slaptų pokalbių, vykusių 1997 m. rugpjūčio 31 d. Paryžiuje, įrašus, bet juos ir kitų jo turėtų dokumentų archyvą konfiskavo prancūzų policija, areštavusi patį buvusį MI-6 žvalgybos karininką.

Šioje katastrofoje, įvykusioje prieš dešimt metų, yra likęs gyvas vienintelis žmogus. Tai buvęs princesės Dianos ir jos draugo asmens sargybinis Trevoras Risas-Džonsas. Jis, skirtingai nuo vairuotojo ir abiejų keleivių, buvo prisisegęs saugos diržą. Tai išgelbėjo jam gyvybę, nors šiuo metu jo kūne yra net 150 titano plokštelių, kuriomis sutvirtintos įvairios jo kūno dalys. T.Risas-Džonsas atlaikė dešimt labai sudėtingų chirurginių operacijų. Dabar jis gyvena nedideliame Anglijos šiaurės vakarų miestelyje ir yra sportinės aprangos parduotuvės savininkas.

Buvęs asmens sargybinis tvirtina, kad vairuotojas tikrai nebuvo girtas, nes restorane nieko negėrė. Nuolat puolamas žurnalistų, šis vienintelis likęs gyvas autokatastrofos liudininkas ir šį kartą patvirtino, kad princesė Diana ir Dodis kažkodėl neprisisegė saugos diržų. Tačiau kadangi po katastrofos jo smegenys yra pažeisti ir jis kenčia dėl nuolat pasikartojančio atminties praradimo, visi jo atsiminimai baigiasi tuo metu, kai jis išėjo iš Paryžiaus viešbučio restorano.

Ir praėjus dešimčiai metų princesės Dianos žūtis išliko savotišku prekiniu ženklu. Apie šį įvykį sukami kino filmai Holivude ir kitose kino studijose, buvę princesės draugai skelbia vis naujas knygas ir memuarus susižerdami už tai didžiulius pinigus. Jeigu kuris nors Anglijos laikraštis ima skelbti kokio nors tikro ar apsimetusio Dianos draugo atsiminimus, tokio laikraščio tiražas išauga iki milijono ir daugiau. Dabar į velionės princesės rūmus plūstantys lankytojai ir tūkstančiai turistų iš viso pasaulio už bilietą moka 25 dolerius, o už puodelį su princesės atvaizdu – 10 dolerių. O kur dar kiti suvenyrai – atvirutės, lėkštutės, netgi lėlės Dianos veidu. Apskaičiuota, kad vien už įvairius suvenyrus su princesės Dianos atvaizdu kasmet sumokama maždaug pusę milijardo dolerių (!). Neatsitiktinai vienas Londono Oksfordo gatvės prekeivis, prekiaujantis tokiais suvenyrais, žurnalistams ciniškai pareiškė, jog gaila, kad princesė nežuvo anksčiau, nes pelnas už suvenyrus būtų buvęs dar didesnis.

Nežinia, ar dar ilgai tęsis toks ažiotažas dėl princesės mirties. Atrodo, geriausiai apie tai pasakė, minint Dianos žuvimo 10-ąsias metines, vienas iš jos sūnų. Dalyvaujant Jungtinės Karalystės karalienei Elzbietai II, dviem buvusiems premjerams, kitiems aukščiausiojo rango politikams, rašytojams, žurnalistams, aristokratiško kraujo serams ir perams, jis pasakė: „Leiskime pagaliau mūsų motinai ramiai ilsėtis“.

Petras KATINAS

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija