Atnaujintas 2007 rugsėjo 26 d.
Nr.72
(1569)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Martyno Vainilaičio sodyba Vaitakarčmyje atvėrė vartelius mažiesiems

Martyno Vainilaičio sodyboje
vyko renginys, skirtas poetui atminti

Rūta Averkienė

Vieno žymiausių vaikų poeto, daugybės eiliuotų pasakų, poemų, eilėraščių rinkinių autoriaus, vertėjo, prieš metus į nebūtį išėjusio Martyno Vainilaičio sodyba jau „pravėrė vario vartelius“ jauniesiems jo kūrybos mylėtojams. Lauko scena tapusioje pievelėje įvyko pirmasis renginys, skirtas poetui atminti – į Vaitakarčmį sugužėjusiems Varėnos „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos ketvirtokams „Kalvio pasaką“ sekė aktorių trupė „Teatriukas“. Visus juos pasveikino renginyje dalyvavę Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša ir bibliotekos direktorius Eitaras Krupovičius. Trijų aktorių – Žilvino Ramanausko, Dalios Mikoliūnaitės ir Artūro Varno – įkurtas teatras vaikams atidarė M.Vainilaičio pasakų parką ir Vaitakarčmyje apsilankiusiems moksleiviams bei sodybos šeimininkei Zofijai Vainilaitienei pristatė savo naują projektą „Pravėrus vario vartelius“, kurį pavadino keliaujančia literatūros, muzikos ir teatro pamoka. Su šiuo projektu „Teatriuko“ aktoriai lankysis įvairių Lietuvos mokyklų pradinėse klasėse, skatindami domėtis lietuviška literatūra, lietuvių liaudies muzikos instrumentais, teatro menu.

Poeto eilės ir pasakos poezijos gyslelę pažadino ne vienos kartos vaikų širdelėse. Jis neabejotinai būtų laimingas, matydamas savo sodyboje siaučiančius mažuosius skaitytojus. Poeto atminimo įamžinimu gimtajame kaime, kuriame beveik tris dešimtmečius vasarodamas kūrė poetas Martynas Vainilaitis, rūpinasi žmona, žymi dailininkė Zofija Vainilaitienė. Ji taip pat negalėjo paslėpti džiugesio, girdėdama sodyboje krykštaujančius vaikus.

Kad visose jo knygose, kurių parašė per 30, gražiai sušvyti geriausios lietuvių poezijos vaikams ypatybės: jautrus melodingumas, vaizdo ir jausmo gyvumas, lyrizmas, humoras, tautosakos ir mitologijos elementai,- neabejotinai gimtojo Mergežerio kaimo ir pamėgtojo Vaitakarčmio nuopelnas.

2006 m. pabaigoje Varėnos viešosios bibliotekos darbuotojai, siekdami įamžinti kraštiečio poeto atminimą bei skatinti vaikų skaitymą, parengė ir pateikė Kultūros ir sporto rėmimo fondui projektą „Vaikystės žemėje: Martyno Vainilaičio muziejaus ir skulptūrų parko įkūrimas Vaitakarčmio kaime“. Šis projektas buvo įgyvendintas, todėl jau šiandien sodyboje svečius pasitinka dešimt skulptūrų bei skulptūrinių kompozicijų jo kūrybos motyvais: keturi linksmi ir spalvingi nykštukai iš „Snieguolės“, trys velniai iš „Kalvio pasakų“, ragana ir nykštukas Adas iš „Pelėdos giesmės“. Nuo šiol sodyboje apsilankę vaikai galės pasisupti sūpynėmis iš „Vaivorykščių audėjos“. Šias skulptūras sukūrė skulptorius Adolfas Teresius.

Dailininkė Zofija Vainilaitienė pasidžiaugė, jog poeto darbo kambaryje jau įrengtas nedidelis muziejus. Vėliau sodybą papuoš kompozicijos „Bruknelė“, „Kaulo bobos apžavai“, „Sidabrinė kultuvėlė“. Kitąmet, minint M. Vainilaičio 75-ąsias gimimo metines, projektas bus oficialiai pristatytas, o sodyba-muziejus atvers duris visiems lankytojams, joje vyks poezijos ir muzikos vakarai.

Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija