Atnaujintas 2007 rugsėjo 28 d.
Nr.73
(1570)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Rusai užsimanė haremų

Rusijos Valstybės Dūmoje pačiame įkarštyje diskusijos dėl daugpatystės įteisinimo. Už tai ypač agituoja V.Žirinovskio „liberalai demokratai“, tam pritaria ir kai kurie valdančiosios partijos „Jedinnaja Rossija“ deputatai. Jau nekalbant apie sociologus, kultūros ir meno veikėjus, kurių daugelis pasisako už daugpatystės įteisinimą. Ne tik žodžiais, bet ir darbais įrodo, jog daugpatystė yra geras dalykas. Štai nuolat besišypsantis ir trykštantis energija Borisas Nemcovas. Kaip šaiposi rusų žurnalistai, B.Nemcovas toks guvus ir besišypsantis todėl, kad ir asmeniniame, ir visuomeniniame gyvenime jam sekasi puikiai. Prieš keletą metų, be teisėtos žmonos Raisos ir suaugusios dukters Žanos, B.Nemcovas susirado dar vieną „pilietinę“ žmoną, kurią jis vadina gyvenimo drauge, žurnalistę Katią Odincovą, su kuria jau turi vaikų. Bet ir to, pasirodė, dar maža. B.Nemcovas susirado dar trečią – Iriną Koroliovą, su kuria irgi turi vaikų. Reikia pripažinti, kad B.Nemcovas rūpinasi visų trijų savo moterų vaikais. Paeiliui siunčia į kurortus ar užsienio keliones, pats veda pirmaklasius į mokyklą. Ir visai neslepia, kad turi mažiausiai tris žmonas. Dargi didžiuojasi. Neseniai viename interviu žiniasklaidai B.Nemcovas pareiškė: „Milijonai vyrų Rusijoje turi po kelias žmonas. Tai „pilietinės“ žmonos. Todėl kyla klausimas: ar nepribrendo reikalas įteisinti tai, kas realiai egzistuoja? Reikia pagaliau suprasti – arba po 50 metų kinai gyvens Rusijoje, arba reikia įteisinti daugpatystę. Jeigu reikėtų rinktis – kinai ar daugpatystė, tai aš rinkčiausi ne kinus, o daugpatystę“.

Aišku, sovietmečiu už tokias šnekas bemat prarastum partinį bilietą, o gal ir į psichiatrijos ligoninę būtum patekęs. Dabar už B.Nemcovą mūru stoja ne tik Dūmos deputatai, bet ir intelektualai, rašytojai, kino ir teatro aktoriai bei kiti. Štai 63 metų žinomas kino aktorius Valerijus Zolotuchinas visai Rusijai pasigyrė, kad sulaukė sūnaus su savo mylimąja jauna aktore Irina Lindt. „Taip, aš esu vedęs. Su savo žmona Tamara gyvenu jau trisdešimt metų. O štai dabar mano jauna mylimoji pagimdė man sūnų. Tokiame amžiuje, kaip mano, turėti naujagimių – didelė laimė ir ypatingi pojūčiai. Be to, aš dirbu ir galiu visus savo vaikus išmaitinti ir aprūpinti kuo reikia“.

Rusijos demokratai ir sociologai kraipo galvas bandydami paaiškinti, kodėl vis daugiau Rusijos vyrų turi haremus. Aišku, nieko nuostabaus, kai daugpatystė jau seniai beveik įteisinta musulmoniškuose Rusijos pakraščiuose. 1999 metais pasižymėjo tuometinis Ingušijos prezidentas Ruslanas Auševas. Audringai pritarus vietiniam parlamentui, jis įteisino vyrų teisę turėti iki keturių žmonų. Tačiau netrukus Ingušijos Aukščiausiasis Teismas panaikino daugpatystės teisę. Tik niekas nekreipia dėmesio į tai. Štai V.Žirinovskio partijos aktyvistas ir Ingušijos parlamento narys Vacha Bogatyriovas tiktai šaiposi iš tokio teismo sprendimo. „Na, ir kas, kad panaikino šį įstatymą. Mes ir be jo puikiausiai gyvename. Mano motina buvo aštuntoji mano tėvo žmona. Aš kol kas turiu tik vieną žmoną, o štai mano jaunesnysis brolis turi tris. Jis turi devynias dukras ir sūnų. Kiekvienam vyrui yra didelė nuodėmė, jeigu jis nesugeba išlaikyti kelių žmonų. Mūsų šalyse niekas nedraudžia turėti tris ar keturias žmonas. Svarbiausia, kad vyras turėtų sveikatos visoms. Tada ir visos jo žmonos tiktai džiaugsis“.

Maskvos dienraštis „Komsomolskaja pravda“, komentuodamas diskusijas Valstybės Dūmoje dėl daugpatystės įteisinimo, vieną savo straipsnį pavadino „Daugpatystės virusas, karštų pietų vėjų atneštas į Rusiją, tapo kur kas aktyvesnis nei paukščių gripo virusas“.

Rusijos Valstybės Dūmos vicepirmininkas skandalistas V.Žirinovskis ir jo bendrai, norėdami įteisinti daugpatystės įstatymą, kaip jau įpratę, apeliuoja ir į patriotinius jausmus. Esą kai rusų vyrai turės po kelias žmonas, nereikės sukti galvos, kaip papildyti Rusijos armiją, kuriai dabar nepakanka rekrūtų.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija