Atnaujintas 2007 spalio 19 d.
Nr.79
(1576)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Telšių vyskupijoje

Klaipėdos dekanate

Dvasingumo estafetė – patikimose rankose

Penkerius metus dirbantis
Priekulės Šv. Antano
Paduviečio bažnyčios klebonas
kun. Antanas Šimkus
ir devyniolika metų čia dirbęs,
šiuo metu Palangos altaristas
kun. Liudas Serapinas

Ievos Simonaitytės vidurinės
mokyklos tikybos mokytojos
Sandros Norvilienės rūpestingai
parengtos jaunosios priekuliškės
nudžiugino tėvelius ir svečius

Priekulės Šv. Antano
Paduviečio bažnyčia

Priekuliškiai Šv. Pranciškaus
atlaidų procesijoje

PRIEKULĖ. Įspūdingoje, rudeniškais jurginų žiedais papuoštoje Priekulės Šv.Antano Paduviečio katalikų parapijoje spalio 7 dieną vykusiuose Šv. Pranciškaus atlaiduose buvo paminėtos ir kitos labai svarbios sukaktys: 70 metų, kai pastatyta katalikų bažnyčia, ir šios bažnyčios parapijos dabartinio sielovadininko, klebono kun. Antano Šimkaus kunigystės dvidešimtmetis ir jo darbo šioje parapijoje penkmetis. Mažiems ir dideliems priekuliškiams buvo dalijamas skoningai išleistas plakatėlis „Mūsų Priekulės šventovei – 70“, kuriame puikuojasi ne tik bažnyčios nuotraukos, bet ir spausdinamas pagrindinių Priekulės katalikų parapijos metinių švenčių tvarkaraštis.

Priekuliškiai neslėpė džiaugsmo ir labai pakiliai pasitiko į jų bažnyčios šventes (po penkmečio) vėl atvykusį dabar Palangoje, 100-metį švenčiančioje Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, dirbantį, vietos bendruomenėje labai vertinamą pamokslininką kun. Liudą Serapiną. Viešpaties valia šis šviesus žmogus Priekulės bažnyčiai atidavė devyniolika kūrybingiausių savo gyvenimo metų. Nors ir pasiprašė po beveik du dešimtmečius besitęsusio klebonavimo Priekulėje dirbti Palangoje altaristu, nors ir jau pradėjęs devintą dešimtį, kun. L.Serapinas yra guvaus proto, raiškiai, kaip ir jaunystėje, sako pamokslus ir apskritai turi labai sveiką požiūrį į net ir skausmingus gyvenimo reiškinius. O per savo ilgą gyvenimą yra daug matęs, daug regėjęs.

Kreipdamasis į „visam gyvenimui savus“ priekuliškius, kun. L.Serapinas sielvartavo, kad ir laisvoje Lietuvos valstybėje išgyvename ryškią moralės ir dvasingumo krizę, kad visuomenėje labai daug godaus piktumo, rėksmingumo, veidmainiškumo, susvetimėjimo. „Tegul mūsų širdys nebūna storžievės. Paprastumu, pamaldumu, artimo meile kiekvienam iš mūsų privalu sugrįžti prie Dievo, pasitikėti viltingais, guodžiančiais Katalikų Bažnyčios sparnais. Mums būtina dvasiškai atjaunėti, kad kiekvieno kataliko švelni širdis būtų gražiai sužeista Dievo meile. Štai todėl reikia nuolat gilintis ir į katalikišką spaudą – skaityti labai įdomų, įvairias gyvenimo temas nagrinėjantį, bet sunkiai besiverčiantį „XXI amžiaus“ laikraštį, o vaikučiams – „Kregždutę“, – ragino kun. L.Serapinas. Sumos pamoksle buvęs klebonas įvertino maldos, ir ypač rožinio – spalio mėnesio maldos galią, pateikdamas istorinius pavyzdžius: ir Europai iškilus islamo invazijos grėsmei, ir taikiai pasitraukus sovietinei kariuomenei iš pokarinės Austrijos.

Prieš penkerius metus iš Tirkšlių atvykęs dabartinis Priekulės Šv.Antano Paduviečio parapijos klebonas kun. Antanas Šimkus energingai imasi įvairiausių parapijai reikalingų darbų, turi ir gerą chorą, ir ištikimus Dievą mylinčius parapijiečius, ir jaunimo būrelį. Parapijiečių ir mylimas, ir gerbiamas, suspėja rudenio laikui atėjus aplankyti parapijiečių šeimas. Iš viso Priekulės parapijoje yra apie 7000 katalikų, 2000 jų yra pačioje Priekulėje, kiti – aplinkiniuose kaimuose. Iki okupacijos ir keletą metų po Antrojo pasaulinio karo Priekulės gyventojai daugiausia buvo evangelikai (ir dabar dar yra jų bažnyčia), ir tik vėliau, išvykus vokiečių kilmės gyventojams į Vokietiją ir atsikėlus į ją iš pačios Žemaitijos bei kitų Lietuvos regionų (pavyzdžiui, Sūduvos ir net Dzūkijos), susikūrė tvirta katalikų parapija. Klebonas džiaugėsi tikinčiųjų aktyvumu – Priekulės Ievos Simonaitytės vidurinės mokyklos tikybos mokytojos Sandros Norvilienės rūpesčiu vietos jaunimas ne tik gražiai pasirengė bažnyčios 70-mečiui, bet ir vis uoliau padeda visose apeigose. Klebonas kun. A.Šimkus atskirai dėkojo ir kiekvienam choristui. Šventės pabaigoje buvo surengtas nedidelis koncertas – Veiviržėnų ansamblio giesmininkės atliko sakralinius kūrinius. Paskui klebonas nuvežė aktyviausius parapijiečius ir svečius į netoliese esančią turizmo sodybą, kur prie vaišių stalo buvo pasidžiaugta parapijos gyvybingumu.

Gediminas GRIŠKEVIČIUS

Autoriaus ir Edvardo ŠIUGŽDOS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija