Atnaujintas 2007 spalio 19 d.
Nr.79
(1576)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Rekonstruotoje bažnyčioje – vyskupo viešnagė ir atlaidai

Kaimelio Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

KAIMELIS. Rugsėjo 29-ąją, šeštadienio pavakarę, po restauravimo išgražėjusioje Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo didelė šventė – čia lankėsi, šv. Mišias aukojo ir Sutvirtinimo sakramentą teikė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Bažnyčioje taip pat lankėsi Šakių dekanas Kudirkos Naumiesčio klebonas kan. Donatas Jasulaitis ir kaimyninės Gelgaudiškio parapijos klebonas kun. Alfredas Nėnius. Šios parapijos klebonas kun. Zenonas Stepanauskas pirmiausiai vyskupui papasakojo, jog Sutvirtinimo sakramentui yra parengęs 26 jaunuolius. Užsiėmimai vykę kelis mėnesius, o intensyviausiai dirbta rugsėjį.

Aukodamas šv. Mišias vyskupas sakė, kad tą dieną Bažnyčia mini šventuosius arkangelus Mykolą, Gabrielių ir Rapolą. Jie arčiausiai Viešpaties sosto, jų misija žemėje – padėti žmonėms ir teikti gėrį. Išaukštinti buvimu šalia Dievo, jie nusižemina žemiškajai tarnystei ir klusniai bei nuosekliai priima Viešpaties siųstą misiją. Juk ir mes kartais kieno nors prašomi arba savo noru džiaugiamės galėdami padaryti ką nors gero. Tai, pasak vyskupo, žmogiška ir krikščioniška pasiuntinybė. Dažnai reikia pastangų, kad gyventume laikydamiesi Dešimt Dievo įsakymų. Būna, kad žodžiais, tvirta valia tenka atsispirti blogiems pasiūlymams, ateinantiems iš blogos žmonių valios ar iš piktosios dvasios veikimo. Pasak vyskupo, didžiausią Dievo dovaną – amžinąjį gyvenimą – galime gauti kiekvienas, bet tam reikia pastangų. Juk Jėzus Kristus irgi dėjo daug pastangų, kad žmonės būtų išganyti, kad suprastų, kokia buvo Jo auka pėsčiomis vaikščiojant po Šventąją Žemę. Šimtai kilometrų nueita dulkėtais ir akmenuotais keliais skelbiant išganymo žinią.

Vyskupas R.Norvila kreipėsi į jaunimą, pasirengusį priimti Sutvirtinimo sakramentą, ir sakė, kad Šventosios Dvasios dovanos savaime malonių nesuteikia. Atsiranda daugiau galimybių, bet ir toliau reikia kiekvieno pastangų. „Dievas labai gerbia mūsų laisvą valią ir nenaudoja jokios prievartos, – sakė vyskupas. – Kai stengiamės, Jis padeda, jei nesistengiame, Dievo malonė būna kaip lobis, užkastas kažkur giliai ir nenaudojamas. Raginu neužkasti Dievo dovanų, naudokitės jomis, tada Viešpaties malonė jus stiprins ir laimins“. Vyskupas taip pat priminė, kad dalyvauti sekmadieniais šv. Mišiose reiškia priimti Dievo malones. Nesimeldžiantis žmogus nesupranta, koks nuostabus dalykas yra malda, atnešanti sielos ramybę ir palaimą. „Malda ir bendravimas su Dievu yra viena iš svarbiausių pastangų, kad Jo malonė veiktų mumyse, – sakė vyskupas. – Žmogus, kuris artimai bendrauja su Viešpačiu, patiria daug daugiau malonių, vedančių į amžinąjį gyvenimą“.

Ganytojas kvietė išlikti geriems, atsispirti blogiui: „Juk kiek daug blogio pasiūlymų šiandien matome. Džiaugiamės, kad pagaliau uždraudė alkoholinių gėrimų reklamą dienos metu. Bet net Prezidentas blaškėsi, nežinojo, gerai tai ar blogai. Tik tie, kurie supranta, kad alkoholio reklama yra žalinga, neabejoja jos uždraudimu“, – teigė vyskupas. Jis taip pat pastebėjo negerų dalykų ir moralės srityje. Televizijos laidose pasigirsta užuominų, kad 6-asis Dievo įsakymas – nepaleistuvauk – nieko nereiškia. Paklausius atrodo, kad paleistuvystė – tai nieko blogo, ištikimybė – atgyvena, nors Dievo įsakymas teigia konkrečiai ir aiškiai. Galbūt reikia pastangų suvokti, kodėl tas yra blogai ir atsispirti gundymams. Vysk. R.Norvila visus ragino suprasti, kad gėrio siekimas, klusnumas geriems dalykams, bendrystė su Viešpačiu nė kiek nepažemina, bet išaukština, nenuskurdina, o praturtina. „Jei laisva valia priimame Dievo vertinamus dalykus ir jais vadovaudamiesi gyvename, tampame laimingesni šiandien, būsime apdovanoti ir amžinajame gyvenime“, – sakė vyskupas.

Po šv. Mišių visiems gavusiems Sutvirtinimo sakramentą jaunuoliams vyskupas, klebonas ir svečiai kunigai įteikė pažymėjimus, o paskui visi nusifotografavo. Vyskupui R.Norvilai už apsilankymą padėkojo Kukarskės globos namų direktorė Ona Zokienė, Kidulių pagrindinės mokyklos direktorė Nijolė Ūsienė ir Kidulių seniūnas Juozas Valaitis, Sutvirtinimo sakramentą gavusiųjų atstovai.

Sekmadienį, rugsėjo 30-ąją, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo švenčiami tituliniai Šv. arkangelo Mykolo atlaidai. Šia proga čia lankėsi Gelgaudiškio ir Slavikų klebonai kunigai A.Nėnius ir Darius Sruoginis bei svečias iš Kauno kun. doc. dr. Kazimieras Ambrasas, SJ, kuris aukojo Sumos šv. Mišias ir pasakė pamokslą. Po šv. Mišių koncertavo dainų autorius ir atlikėjas Kęstutis Vasiliauskas.

Kaip „XXI amžiui“ pasakojo Kaimelio klebonas kun. Z.Stepanauskas, iš valstybės biudžeto buvo skirta 560 tūkst. litų architektūriniu požiūriu vertingai Kaimelio Šv. arkangelo Mykolo bažnyčiai restauruoti. 1860 metais Kaimelio savininko Benedikto Tiškevičiaus statyta medinė bažnyčia reikalavo remonto. Šiemet darbų už maždaug 240 tūkst. litų čia atliko bendrovė „Rūdupis“ iš Prienų. Atlikti bažnyčios ir varpinės apdailos darbai, pakeisti langai ir durys, lietvamzdžiai, senos sijos, supuvusios lentos. Bažnyčia gali pasigirti ne viena menine vertybe – Švč. Mergelės Marijos paveikslu, medine Jėzaus Nazariečio skulptūrėle, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio tapytu Šv. Roko paveikslu, kuris vykstant restauravimo darbams laikinai saugomas M.K.Čiurlionio muziejuje Kaune.

Klebonas džiaugėsi, kad vyskupo viešnagė ir tituliniai atlaidai vyko išgražėjusioje bažnyčioje, kurioje dar nemažai remonto darbų bus atlikta kitąmet.

Romas BACEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija