Atnaujintas 2007 lapkričio 7 d.
Nr.82
(1579)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Politinis popsas

Petras KATINAS

Nors iki naujų Seimo rinkimų dar liko beveik metai, rinkimų kampanija jau įsibėgėjo. Partijų, o ypač kaip usnių pridygusių partijėlių vadukų pareiškimai kasdien darosi absurdiškesni, iš tolo trenkia pigiu populizmu. Patyrę nomenklatūros ideologai ir jų pasamdyti viešųjų ryšių specialistai, dosniai šeriami ne tik partijėlių rėmėjų, bet ir Maskvos pinigais, jau seniai sujaukė žmonių protus ir dabar be vargo gali įpiršti bet kokią nesąmonę. Pavyzdžiui, kad ir tokią, jog R.Paksas atvedė Lietuvą į NATO, o V.Uspaskichas per keliolika dienų padarys šalį Eldoradu. Tokių populistų retorika nė kiek nesiskiria nuo loterijų reklamos, brukamos netgi per nacionalinį radiją ir televiziją kas keliolika minučių. Pasirodo, kasdien brangstant gyvenimui, kai eilinis žmogus vos išgali nusipirkti duonos kasdieninės, teliko viena išeitis – pirkti loterijos bilietus ir laimėti aukso puodą ar bent jau prancūzišką limuziną. Žodžiu, akimirksniu prilygti Uspaskichui ar Klaipėdos apsukruoliui parlamentarui Antanui Bosui.

Elektorato vilionėmis vis dažniau pasitelkiami popso atlikėjai, pasivadinę estrados grandais, netgi princais ir karaliais, neblėstančiomis žvaigždėmis, kurių priviso neregėta gausybė. Šiuo metu tie „princai ir princesės“ jau nebespėja pasirašinėti sutarčių su partijų štabais. Tikra rugiapjūtė! Štai „pilietininkų“ partijėlės vadas, Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, pasiskelbęs dar vienu globėju ir gelbėtoju, jau „išėjo į liaudį“. Pasikvietęs provincijoje gana populiarius „pusbrolius Aliukus ir sesutę“, surengė „pilietininkų“ ir savo asmeninį pristatymą Panevėžyje, Vilkaviškyje, Pasvalyje, Šilutėje. Pertraukose tarp pagal fonogramą žiopčiojančių „artistų“ pasirodymų V.Muntianas susirinkusiems žmonėms žadėjo parodyti „šviesų rytojų“, kuriam nušvitus, maudysis piniguose ir kitose gėrybėse. Tiek daug nežadėjo net pats Algirdas Mykolas ar buvęs globėjas, ištraukęs iš nežinios V.Muntianą, Kėdainių oligarchas. Kol V.Muntianas koncertuoja su pusbroliais ir sesute, „darbiečiai“ savo boso tėvonija paverstuose Kėdainiuose spaliui baigiantis surengė dar vieną spektaklį. Prieš „namų areštanto“ V.Uspaskicho rūmus esančiame „Uršulės“ bare prie gausiais valgiais ir gėrimais nukrautų stalų įvyko partijos tarybos prezidiumo posėdis, kuriame popierinis „darbiečių“ vadas Seimo narys Kęstutis Daukšys pranešė apie savo atsistatydinimą. Kol kas jam pavesta eiti savo pareigas (tas pačias, kurių niekada nėjo, nes visas instrukcijas, ką daryti ir kaip elgtis, iš Maskvos atveždavo parlamentarė Loreta Graužinienė). Lapkričio mėnesį sulauksime „istorinio“ V.Uspaskicho gvardijos suvažiavimo, kuriame bus suvaidinta dar viena muilo opera. Jame suklupę ant kelių „darbiečiai“ maldaus „namų areštantą“ imtis vadovauti partijai, nes be jo charizmos ir, aišku, finansų „darbiečiai“ net išsibėgioti gali. Pirmiausia pas „socialiai artimus“ socialdemokratus, kurių centro komitetas jau ne kartą žadėjo priglausti juos išskėstomis rankomis. Bet, atrodo, Kėdainių kniazius, Brazausko ir Kirkilo partiją išvadinęs komunistais, linkęs „sumesti skudurus“ su R.Paksu. Labai jau panašios figūros – ir konsultuojamos tų pačių Rusijos politinių konsultantų. Kai kurie Uspaskicho gerbėjai ir jo kontroliuojami bei finansuojami laikraščiai „rusų oligarcho sugrįžimą iš Maskvos prie partijos vairo netgi pavadino „ėjimu žirgu“. Jokio čia ėjimo nebuvo. Jau iš anksto buvo aišku, kad „Uspaskichas tam ir sugrįžo (ar buvo sugrąžintas), kad „darbiečių avelės neišsilakstytų.

Paksininkams ir „darbiečiams“ ėmus lipti ant kulnų, socdemų lyderiui, rinkimų štabo vadovui ir premjerui belieka tik vaizduoti didįjį valstybininką, kuriam svarbiausia – rūpintis žmonių gerove. Jis jau kelintą kartą pareiškia apie neva atsiradusią galimybę peržiūrėti Lietuvos stojimo į ES sutartį, kurioje pasižadėta Ignalinos atominę elektrinė uždaryti 2009 metais. Esą dabar pagrindinis rūpestis rasti labai „pasikausčiusį“ derybininką, kuris galėtų įtikinti Briuselio biurokratus pratęsti Ignalinos AE darbą… Aišku, G.Kirkilas puikiai žino, kad joks derybininkas nepakeis Lietuvos stojimo į ES sutarties punktą, kuriuos „suderėjo“ Kirkilo vado Algirdo Mykolo pasiuntinys , žymusis europarlamentaras Petras Auštrevičius. Nieko nepadarysi – fantazijai ribų nėra, o kuo toliau, tuo daugiau jų išgirsime. „Liaudies priešų“ nuskriaustas R.Paksas savo dukrą pasiuntė (o anksčiau ir žmoną siuntė) į televizijos šou „Šokis su žvaigžde“ – kad tauta jo vardo nepamirštų. Juk ne veltui „teisę ir teisingumą“ konsultuoja ir gaires brėžia „didžiausias visų laikų strategas“ Audrius Butkevičius.

Be rūpesčių dėl Ignalinos atominės, socdemų politbiuras išmeta į rinką ir kitas populistines idėjas. Premjeras ir jo komanda vėl prakalbo apie ketinimus įvesti progresinius mokesčius. Nežinia, kodėl jis apie tai užsiminė, – juk puikiai žino, kad ne tik „naujieji lietuviai“ bet ir jo paties partijos turtus susikrovę bičiuliai nė už ką su tuo nesutiks. Ką jau kalbėti apie koalicijos partnerius liberalcentristus, netgi „valstiečius“! Kaip pareiškė liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas, socdemų skelbiami užmojai įvesti progresinius mokesčius ne tik nesumažins socialinės nelygybės, bet smogs skaudų smūgį viduriniajai klasei. Ką ten A.Zuokas! Net ir „valstiečių liaudininkų“ frakcijos seniūnė A.Staponkienė į miltus sumalė vyresniojo brolio skelbiamus planus, be užuolankų pareiškusi, kad tai tiktai rinkimų kampanijos šnekos. Dar daugiau. Draugė A.Staponkienė tokias G.Kirkilo kalbas pavadino „nesolidžiomis“. Aišku, „valstietė“ A.Staponkienė, o ypač jos partinė viršininkė draugė Kazimira, turi savo reikalų ir planų. Joms labai paranku puldinėti socdemų vadą ir Premjerą, nes šis jau nusipelnė „pažaduko“ vardo.

Taigi trintis valdančiojoje koalicijoje pastebimai didėja. Akivaizdu, kad artėjant rinkimams ta trintis tolydžio augs. Tai nieko gero nežada paprastiems žmonėms. Juk infliacija šuoliuoja toliau, būtiniausios prekės brangsta kasdien, sveikatos apsaugos sistemoje – visiška sumaištis ir chaosas. Garsūs medicinos profesoriai vienu balsu pripažįsta, jog Lietuvos žmonių sveikata nuolat blogėja, o mirčių skaičius Lietuvoje šiemet buvo pats didžiausias per paskutiniuosius 50 metų. Sveikatos ministras R.Turčinskas ir premjeras G.Kirkilas išmąstė, kad žmonių sveikata pagerės, kai bus padidintas alkoholio akcizas ir įvestas papildomas savanoriškas sveikatos draudimas. Bet R.Turčinskas taip ir negalėjo paaiškinti, kokios sveikatos paslaugos, įvedus papildomą draudimą, bus suteikiamos ir prieinamos apsidraudusiems. Nors pats Prezidentas išreiškė susirūpinimą sveikatos reikalais, tačiau tas irgi neguodžia. Juk Prezidentas tiktai „rūpinasi“, bet nieko nedaro. Net ir Liustracijos įstatymo nepatvirtino – pasirodo, Prezidentui įstatymas nepriimtinas, nes „skaldo visuomenę“.

Visa bėda ta, kad valdančioji grupuotė, prastūmusi 2008 metų biudžetą, visas jėgas skirs rinkimų kampanijai. Politinių popsininkų ir pajacų maivymasis jau dabar kelia šleikštulį. Nesinori net galvoti, kas bus išaušus pavasariui (jeigu išgyvensim iki jo, prislėgti užgriuvusio brangymečio naštos). Nors Premjeras visai neseniai žadėjo nedidinti arba tik simboliškai didinti elektros kainą, nuspręsta, kad nuo Naujųjų metų gyventojai už kilovatvalandę mokęs 5 centais brangiau. Galima neabejoti, kad tokių siurprizų sulauksime ne vieno. Todėl kas gali paneigti, jog tokiais būdais ruošiama dirva populizmo apaštalų atėjimui į valdžią. Tai visai galimas dalykas. O ar kas nors pagerėtų, jei į kokią nors didesnę valdžią ateitų G.Kirkilo draugu pasidaręs A.Kubilius, tuščiai laidantis „patriotinius“ šūkius, bet nieko realaus nedarantis? Vargu! Be to, jau ne vienas politikos apžvalgininkas įžvelgia Premjero veiksmuose ieškomą progą atsistatydinti, siekiant išvengti politinės atsakomybės. Panašiai kaip savo metu padarė R.Paksas, kai surado progą atsistatydinti, neva nepritardamas „Williams“ atėjimui į „Mažeikių naftą“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija