Atnaujintas 2007 lapkričio 14 d.
Nr.84
(1581)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Arūno Žebriūno 7-tojo dešimtmečio šedevrai

Viltė Migonytė

Kadras iš filmo „Gražuolė“
(vaidina Inga Mickytė)

75-tąjį gimtadienį šįmet atšventusio žymaus lietuvių režisieriaus Arūno Žebriūnio legenda bus prisiminta Kaune. Lapkričio 24 dieną, 16 valandą Vytauto Didžiojo universiteto klube „Sesija“ bus rodomi du klasika tapę filmai: „Gražuolė“ (1969 m.) ir „Riešutų duona“ (1977 m.). Žiūrovai turės galimybę nemokamai pasimėgauti kelių valandų kino seansu.

Gabusis menininkas išgarsėjo dar 6-tame dešimtmetyje, pradėjęs dirbti su pirmaisiais vaidybiniais lietuvių filmais. Dailės instituto auklėtinis visus stebino savo narsiais plastiniais sprendimais. Ryžtas eksperimentuoti scenografijos srityje paklojo pamatus tolesnei A. Žebriūno veiklai.


Ilgės Stelmužėje

Jonas PETRONIS

Šių prasmingų švenčių
iniciatorė ir rengėja,
Zarasų kultūros rūmų
etnografė Rima Vitaitė

Zarasų kultūros rūmuose folkloro ansambliai puoselėja tautos tradicijas, rengdami gražias šventes.

Lapkričio pradžioje minimos Ilgės. Tai senovinė Zarasų krašto šventė. Vieni etnologijos specialistai tyrinėtojai mano, kad su Ilgėmis siejama Visų Šventųjų diena, Vėlinės ir lapkričio 3-oji – mokesčių ir duoklių diena. Kituose etnologijos šaltiniuose teigiama, kad jos prasideda nuėmus nuo laukų visą derlių. Senovėje šis laikas buvo skiriamas Perkūnui ir Vaizgantui šlovinti, kad žemė būtų vaisinga, kad dievų malonė lydėtų šeimą. Senovėje laukuose arba miško aikštelėse šeimos kūrendavo ugniakurus, gausiai vaišindavosi, dalį maisto nuberdami ant žemės, nupildami alaus, kad ir vėlės galėtų ateiti ir vaišintis kartu. Panašių senovinių tikėjimo apraiškų išliko ir šiandien, tik šios tradicijos įgavo krikščionišką išraišką. Zarasų krašte manoma, kad Ilgės – tai laikas nuo spalio pabaigos iki lapkričio pabaigos.


Išaiškinti „Kapelmaušio“ geriausieji

Bronius VERTELKA

Koncertuoja Perekšlių kaimo
kapela „Atžalynas“,
varžytuvėse laimėjusi antrąją vietą

Praėjusį šeštadienį Panevėžio bendruomenių rūmų didžiojoje salėje net keturias valandas netilo liaudiška muzika ir dainos – vyko Panevėžio rajono kaimo kapelų šventė-varžytuvės „Kapelmaušis-2007“. Dalyvauti šešioliktoje tradicinėje šventėje pretendavo apie dvidešimt saviveiklinių kolektyvų, bet į finalą pateko tik dešimt. Rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas kultūrai Remigijus Vilys, pavadintas rajono kultūros ministru, paskelbė varžytuvių rezultatus.


„Textile 07“

Rimgailė MASIULYTĖ

Lapkričio mėnesį Kauno miestas šeštą kartą tapo „tekstiliniu“. Kauno meno bienalę „Textilė 07“ sudarys ne tik ekspozicijos laikinojoje sostinėje, bet ir tarptautinės parodos, satelitiniai renginiai, meno kūrinių užsakymas, edukacinės ir tyrimų programos. Patį niūriausią metų laiką (lapkričio – kovo mėnesiais) vaizduotę skatins spalvų gausa ir įvairių renginių „bumas“, prasidedantis šį mėnesį.


Audrius Puipa – gyvenimo ir meno virtuozas

Spalio 19 dieną M. Žilinsko dailės galerijoje atidaryta paroda „Audrius Puipa (1960–1997): gyvenimo ir meno virtuozas“. Paroda skirta 10–osioms piešėjo mirimo metinėms.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija