Atnaujintas 2007 lapkričio 14 d.
Nr.84
(1581)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

„Textile 07“

Rimgailė MASIULYTĖ

Lapkričio mėnesį Kauno miestas šeštą kartą tapo „tekstiliniu“. Kauno meno bienalę „Textilė 07“ sudarys ne tik ekspozicijos laikinojoje sostinėje, bet ir tarptautinės parodos, satelitiniai renginiai, meno kūrinių užsakymas, edukacinės ir tyrimų programos. Patį niūriausią metų laiką (lapkričio – kovo mėnesiais) vaizduotę skatins spalvų gausa ir įvairių renginių „bumas“, prasidedantis šį mėnesį.

Kauno meno bienalė – kas dvejus metus vykstantis tarptautinis kultūrinis renginys, skirtas šiuolaikinio tekstilės meno populiarinimui ir vystymui. Pagrindinis bienalės siekis – analizuoti tekstilės meno raiškos būdus ir galimybes ir tuo keisti visą pasaulį, visuomenę.

Parodos

Konkursinė paroda „PLATUS POŽIŪRIS“ – joje iš pasiūlytų 328 darbų M. Žilinsko dailės galerijoj bus eksponuojami dvidešimties šalių menininkų 32 geriausi kūriniai. Savo darbus pademonstruoti galės ne tik pripažinti menininkai, bet ir studentai, dar tik siekiantys tokiais tapti. Lapkričio 28 – gruodžio 5 dienomis „Tekstilininkų ir dailininkų gildijoje“ vyks konkursinė studentų paroda „PAREIŠKIMAS“, joje dalyvaus šešių šalių aukštųjų meno mokyklų studentai, kurie pateiks savąjį tekstilės meno suvokimą. Gruodžio 1 dieną, 16 val. Kauno paveikslų galerijoje bus tęsiamas trišalis tarpžemyninis bendradarbiavimo modelis, pavadintas „SIAURAS POŽIŪRIS“. Parodoje bus eksponuojama užsieniečių parodos: Fernando Marques Penteado pristatys trylikos Brazilijos menininkų kolekciją „SHEER AND SHALLOW“ („Gryna ir seklu“), kuratorė Fiona Kirkwood iš Pietų Afrikos lietuviams pateiks vienuolikos savo žemiečių kolekciją „SKIN TO SKIN“ („Oda prie odos“) bei Danica Maier ir Gerard Williams iš Jungtinės Karalystės supažindins su dešimties britų paroda „UNPICKED AND DISMANTED“ („Išardyta ir nerūšiuota“).

Edukacija ir tyrimai

Ši projekto dalis skirta tam, kad dažnai „nebylus“ parodų stebėtojas galėtų ir pats diskutuoti, pareikšti savo suvokimą apie meną ir apskritai apie pačią kultūrą, kritiškai vertinti ir analizuoti kūrybą. Diskusijų erdvės – nuo „Lietuvos dailininkų sąjungos“ iki įvairių Kauno kavinių. Taip pat kviečiame dalyvauti praktiniame seminare ir išmokti kompiuterinio audimo. Per keturias dienas (lapkričio 26 – 29) dalyviai bus supažindinti su kompiuterinio audimo technologija – tam reikės nešiojamojo kompiuterio, skaitmeninių vaizdų, šiokių tokių žinių apie „Photoshop“ programą ir... 180 eurų (maždaug 630 litų).

2008-ųjų vasarą suaugę žmonės galės grįžti į mokyklą, į „vasaros meno akademiją“, kuri visiems norintiems suteiks galimybę gilinti savo žinias tekstilės meno ir technologijų srityje.

Meno kūrinio užsakymas

Labiausiai jaunimą džiuginanti akcija – sienų tapyba. Ir tai ne vandalizmas, kuris taip nepatinka vyresnio amžiaus žmonėms. Tai dovana, kurią žymūs grafitų menininkai iš Brazilijos San Paulo osgźmeos (dvyniai) padovanos savo senelio gimtajam miestui – Kaunui. Pirmąją žiemos mėnesio dieną Kauno paveikslų galerijos lauko sienos pasikeis – jas papuoš „grafiti“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija