Atnaujintas 2007 lapkričio 21 d.
Nr.86
(1583)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Vaškinių figūrų paradas

Benjaminas ŽULYS

Pasaulyje yra apie 20 vaškinių figūrų muziejų. Bene žymiausias tokių – Madam Tiuso muziejus, ne vieną dešimtmetį gyvuojantis Londone ir susilaukiantis vietinių lankytojų ir ypač turistų dėmesio. Jo filialai veikia ir kai kuriose užsienio šalyse.

O vienas vaškinių figūrų muziejus veikia netolimame Rusijos didmiestyje Sankt Peterburge. Iš jo į Kauną atkeliavo išraiškinga vaškinių figūrų kolekcija, įsikūrusi Kauno kultūros centre. Čia demonstruojamos septyniolika natūralaus dydžio žymių pasaulio žmonių figūrų, taip pat kai kurios mitologinės būtybės. Prie kiekvienos jų yra trumpa informacija lietuvių kalba apie tą asmenį, jo nuveiktus darbus. Parodos kuratorius Armenas Arutunianas papasakojo, kad Sankt Peterburgo muziejuje esama apie tūkstantį įvairių figūrų, kurios ne vien demonstruojamos pačiame muziejuje, bet ir keliauja po įvairias Rusijos bei kitų šalių vietoves ir visur susilaukia visuomenės dėmesio. Tuo galima neabejoti pasižvalgius po Kaune demonstruojamą ekspoziciją.

Štai įspūdinga popiežiaus Jono Pauliaus II vaškinė statula palaiminimui ištiestomis rankomis. Viskas – rūbai, veido išraiška – atrodo taip natūraliai, kad, rodos, popiežius tuoj nusišypsos ir žengs žingsnį lankytojų link.

Prie durų stovi natūralaus 207 cm dydžio Rusijos caro Petro I figūra. Rūstus veidas byloja, kad figūros savininkas buvo rūstus žmogus.

Tolėliau – legendinė vokiečių aktorė Marlena Ditrich, garsusis Čarlis Čaplinas, besišypsąs kosmonautas Jurijus Gagarinas, Velso princesė Diana Spenser.

Bene labiausiai lankytojai domėjosi trijų žymių politikų – Vinstono Čerčilio, Josifo Stalino ir Franklino Delano Ruzvelto vaškinėmis figūromis, susodintomis na greta , imituojant jų susitikimą 1943 metais Teherano konferencijoje.

Šalia V.Čerčilio – butelis viskio, kurį jis esą labai mėgęs, o rankoje – cigaras, be kurio Anglijos premjeras neapsieidavęs nė valandėlės. J.Stalinas rankoje laiko savo pypkutę. Tik F.D.Ruzveltas atrodo santūriai. Greta šios trijulės piktai nusiteikęs stovi nacistinės Vokietijos diktatorius Adolfas Hitleris. Parodoje galima rasti ir žymiausių pasaulio moterų – Kleopatros, Nefertitės figūras.

A.Arutunianas sakė, kad pagaminti vieną ar kitą vaško figūrą trunka nuo trijų iki šešių mėnesių, žiūrint, kokio sudėtingumo darbas, kiek vaizduojamoji asmenybė turi… plaukų. Jų būna, jei žmogus apskritai nėra plikas, nuo 80 iki 120 tūkstančių ar panašiai. Ant vaškinių figūrų galvų – ne perukai, o tikri plaukai. Kiekvieną natūralų plauką figūros gamintojai specialia adata įterpia į jam skirtą vietą. Įsivaizduokite, kiek reikia kantrybės, kruopštumo, kad viskas (net ir akys) atrodytų natūraliai. Pavyzdžiui, dantys gaminami iš tokių protezų, kokius nešioja ir gyvi žmonės. Labai tikroviškos ir figūrų rankos, net melsvos kraujagyslės matyti.

Iš vaško gaminamos tik matomos kūno vietos – galva, rankos, o visa, kas uždengta rūbais, yra iš plastiko, kuris atlaiko figūros svorį. Pats vaškas yra specialios paskirties, atsparus temperatūros pokyčiams nuo 40 laipsnių šalčio iki tiek pat karščio, todėl figūras galima vežioti po įvairias vietoves, kur yra skirtingas klimatas, laikymo sąlygos. Prieš vežant figūros nurengiamos, išmontuojamos, vėliau – vėl surenkamos, aprengiamos. Tai vėl didelis, kruopštus darbas.

Parodos kuratorius nesakė, kiek kainuoja pagaminti tokią figūrą, tai – komercinė paslaptis. Pavyzdžiui, Madam Tiuso muziejuje vienos figūros kaina yra apie 60–100 tūkstančių litų.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija