Atnaujintas 2008 sausio 9 d.
Nr.2
(1595)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Valstybė, kuri remiasi
pajamomis
iš alkoholio,
pasmerkta

Ar žaidimas
vertas žvakių?

Teismų įstatymo
pakeitimo projekto
nuostatos –
žingsnis atgal

Nepažįstamas
M.K.Čiurlionio
vidinis pasaulis

Teatro vizijų kūrėjas

Poetas, dainius,
atlikėjas

Primirštas valstybės
istorijos tarpsnis
ir nūdienos viltys

Išmintingai
statęs Lietuvos
valstybingumo rūmą

Gyvenimo vingiuose

Tas laisvės nevertas,
kas negina jos...

Naujos tendencijos pasaulietiškumo sampratoje

Mindaugas BUIKA

Susitinka popiežius Benediktas XVI
ir Prancūzijos prezidentas Nikola Sarkozy

Prancūzijos prezidentas – garbės kanauninkas

Prancūzijos prezidentas Nikola Sarkozy lankydamasis su vizitu Vatikane patvirtino naują požiūrį į valstybės ir Bažnyčios santykius siekiant įveikti šios šalies politiniam elitui buvusį būdingą laicistinį antiklerikalizmą. Po gruodžio 20 dieną įvykusio popiežiaus Benedikto XVI ir N. Sarkozy susitikimo Prancūzijos prezidentas dar pasimatė su Vatikano Valstybės sekretoriumi kardinolu Tarcizijumi Bertone ir santykių su valstybėmis sekretoriumi arkivyskupu Dominiku Momberti. Paskelbtame komunikate pažymima, jog „nuoširdžiuose pokalbiuose“ aptariant rūpimus klausimus buvo pripažinta, jog pastaruoju metu nusistovėjo „geri santykiai tarp Katalikų Bažnyčios ir Prancūzijos Respublikos“.


„Lietuvos reikalai pasitaisytų, jei sugebėtume sušaukti daugiatūkstantinius protesto mitingus“

Su buvusiu rezistentu Antanu TERLECKU kalbasi „XXI amžiaus“ korespondentas Gintaras VISOCKAS

Antanas Terleckas tvirtina,
jog geriausias vaistas nuo valdžios
išdavysčių, abejingumo,
savanaudiškumo – gausūs protesto
mitingai prie Seimo, Vyriausybės
ar VSD centrinės būstinės
Autoriaus nuotrauka

Pirmiausia norėčiau pasiteirauti, kaip Jūs, buvęs rezistentas, vertinate dabartinę Lietuvos padėtį? Ar sutinkate, kad stovime ant bankroto slenksčio? Ne už kalnų nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetis, o pasigirti vis dar neturime kuo. Nei politinėje, nei ekonominėje, nei kultūros sferose. O gal aš klystu?

Didžiausia bėda ta, kad mes nebeturime tautos. Jei turėtume tautą, ji išeitų į gatves ir pareikalautų susikompromitavusių valdžios atstovų atsistatydinimo. Dabar prie Seimo ar Vyriausybės rūmų geriausiu atveju susirenka vos keli šimtai žmonių. Tokių menkučių mitingėlių valdžia nebijo. Taigi ir toliau rūpinasi savo asmeniniais, o ne valstybės reikalais. Prisimenate, kaip Atgimimo išvakarėse kiekviena proga į mitingus susirinkdavo mažiausiai 30–40 tūkst. žmonių? Buvo gražu pažiūrėti.


Gruzijos prezidento rinkimus laimėjo Michailas Saakašvilis

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Michailas Saakašvilis
perrinktas Gruzijos prezidentu
antrajai kadencijai
Reuters nuotrauka

Sausio 5 dieną Gruzijoje vyko prezidento rinkimai. Gruzijos Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, paskelbtais sausio 6 dienos vakare, rinkimus laimėjo Michailas Saakašvilis, surinkęs beveik 52 procentus balsų. Antroje vietoje liko L. Gačečiladzė – 27 procentai, trečioje – B. Patarkacišvilis – 7,5 procentų. Toliau rikiuojasi – Š. Natelašvilis – 7,2 procentų, D. Gamkrelidzė – 3,7 procentų, G. Maisišvilis – 0,81 procento ir I. Sarišvili – 0,16 procento. Rinkimuose dalyvavo 56,6 procentų rinkimų teisę turinčių piliečių.

Skaičiuojant balsus, keitėsi rezultatai. Suskaičiavus du trečdalius balsų, M. Saakašvilis pirmavo (58 procentai), vėliau santykis keitėsi – vienu metu M. Saakašvilio rezultatai krito, bet vėliau išsilygino ir minimalia balsų persvara buvo pasiekta pergalė.


Apie tautos pasipriešinimo istoriją 1944 – 1953 metais

Kazimieras Dobkevičius

Kaišiadorių savivaldybės salėje
susirinkę į konferenciją
Kaišiadorių rajono mokytojai

Aktyvaus visuomenės veikėjo, Kaišiadorių rajono Rumšiškių miestelio mokytojo Vytauto Markevičiaus iniciatyva, LPKTS Kaišiadorių skyrius bei Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros, sporto ir Socialinių reikalų departamento Švietimo ir kultūros skyriai organizavo Kaišiadorių rajono mokyklų istorijos ir pilietinio ugdymo mokytojams seminarą „Lietuvių tautos pasipriešinimo istorija 1944–1953 m.“


Fotogalerijai – 15 metų

Bronius VERTELKA

Biržų rajone ūkininkaujantį,
bet fotografijos nepamiršusį
Stanislovą Vadapolą sveikino
Fotografijos galerijos
direktorė Marija Čičirkienė

Likus kelioms dienoms iki šv. Kalėdų, Panevėžio fotografijos galerijoje buvo paminėta jos 15-os metų sukaktis. Jubiliejaus proga veikė panevėžiečių fotomenininkų kūrybos paroda „Laisvo siužeto magija“.

Galerijos direktorė Marija Čičirkienė trumpai priminė kultūros židinio atsiradimo istoriją, pasidžiaugė, kad į Lietuvos fotomenininkų sąjungą įstojo Kęstutis Čepėnas (jo nuotraukos eksponuojamos ir jubiliejinėje parodoje). Garbingos sukakties proga sveikinimo žodį tarė Panevėžio apskrities viršininko administracijos Kultūros, sporto ir turizmo tarnybos vadovė Raimonda Valaitienė. Iškilmėse dalyvavę miesto savivaldybės vicemeras Povilas Vadapolas, Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė galerijos vadovei Marijai Čičirkienei ir fotomenininkui Gediminui Kudirkai įteikė padėkas. Vicemeras prisipažino, jog ir pats fotografuoja, todėl užsukti į galeriją jam itin smagu.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija