Atnaujintas 2008 sausio 16 d.
Nr.4
(1597)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Nerimo mintys

Kun. Robertas Grigas

...Kas įdrąsina beginklius žmones dainuoti ir nesitraukti prieš tankus, kulkas, akivaizdžią fizinę okupacinės armijos persvarą?.. Dėl Valstybės, kuri dar tik kuriasi, kuri dar „nieko nedavė“ ir labiau egzistuoja tų pačių žmonių, gynėjų, sielose, jų širdies vizijoje, o ne apčiuopiamoje, materialioje realybėje?

Ar gal tai kaip tik jos privalumas – kad tuo metu ji egzistuoja laisvos dvasios žmonių, savo piliečių, sąžinės pasaulyje – ne vėliau ateisiančiame rinkiminių „juodųjų technologijų“, grobuoniškos ekonominių grupuočių kovos, savižudiško girtavimo, emigravimo, pinigų laimės gaudynių pasaulyje?

Ar apskritai turi bent kokį sąlytį su tikrove toji keistai patvariai mumyse rusenanti viltis, svajonė – prisimenant Atgimimo taurų proveržį, Baltijos kelio brolybę, Sausio 13-osios ryžtą – kad įmanoma tokia drąsi, teisinga, ori Lietuvos valstybė, kad įmanoma tuometinę mūsų būseną paversti žmones ginančiais įstatymais, tautos dvasią ugdančiu švietimu, tas anuomet mus jungusias vertybes įtvirtinančiomis, mūsų renkamomis ir kontroliuojamomis institucijomis? Ar tai – neįgyvendinama fantazija, vien tik gražūs, bet tolstantys prisiminimai?

Mintį bei tikrovės pojūtį vis dažniau pavaduojanti pramogų industrija pasistengs įtikinti, kad taip ir turi būti, viskas gerai. Tačiau argi nematom, kad mūsų visuomenė, kultūra, valstybė vis labiau primena lavoną, kuriam dar kurį laiką auga nagai ir plaukai, jis gadina orą – taip tik ir galima apibūdint didelę dalį sukomercintos, tuščiaviduriu šou virstančios kultūros, viešosios informacijos ?

Bet – turiu skelbti krikščionišką viltį. Pasakysiu, kokia viltimi asmeniškai stiprinuosi ir stengiuosi dalytis su kitais. Prašau Dievą pagalbos – pasilikti iki galo su ta Lietuva, kokią gynė partizanai laisvose Tėvynės giriose, kokią skelbė ir teigė pogrindžio spauda, „Kronikos“, „Aušros“, „Vyčio“ knygnešiai, kokią gynė ir už kokią žuvo Sausio 13-osios broliai ir sesuo. Kokią mes matėme pakilusią skaisčią kaip viziją 1988-ųjų Sąjūdyje. Su ja pasilikti linkiu ir Jums – nors ir visos „alaus TV“ su sielas nuodijančiomis spaudos imperijomis tvirtinte tvirtintų, kaip tai senamadiška, neperspektyvu ir nepelninga.

Pasaulyje, valstybėse, kurias kiekvienas nešiojamės savyje, nuolat vyksta kova tarp pinigų kapšo ir sąžinės pasiūlymų, tarp laisvės dalytis gėrio kūryba su kitais, su tauta – ir galimybės parsiduoti už rublį ar dolerį. Pasilikti su mūsų sąžinėse gyvenančia kitokios Lietuvos vizija, dėl jos dirbti, su ilgesiu prisiminti Laisvės stebuklą ir jo didvyrius – jau reiškia eiti link tautos būvio, kuriame „ryškiausia Kalėdų žvaigždė“ negalės būti koks nors prabangus kompiuteris, o „geriausia, ką turime“ nebus kokia nors svaigalų rūšis. Eiti tenlink, kur jau esame buvę aukščiausiais savo žmogiškumo bei lietuviškumo raiškos momentais. Kuomet buvome „Amžinybėje įsišvietę“, anot Kęstučio Genio. Tad eikime!

Žodis Sausio 13-osios minėjime Vilniaus televizijos bokšte 2008 m. sausio 12 d.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija