Atnaujintas 2008 sausio 16 d.
Nr.4
(1597)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Paminėta Laisvės gynėjų diena

Valstybės vėliavos pakėlimo
ceremonija prie Seimo rūmų

Laisvės gynėjų dienos minėjime
Kauno Sąjūdžio tarybos vadovai.
Antras iš dešinės – pirmininkas
Raimundas Kaminskas ir kiti

Praėjusį savaitgalį Lietuvoje paminėta Laisvės gynėjų diena. Prisimenant 1991 m. sausio 13 d. įvykius, Seime surengtas iškilmingas posėdis, po kurio vidurdienį prie Seimo rūmų vyko Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija, vėliau buvo aukojamos šv. Mišios Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje. Po jų Antakalnio kapinėse buvo pagerbtos Sausio 13-osios aukos. Sekmadienį taip pat buvo pagerbti Laisvės gynėjai, palaidoti Alytaus, Kauno, Kėdainių, Marijampolės, Rokiškio kapinėse. Sekmadienio popietę Seimo vadovybė susitiko su nukentėjusiais per Sausio 13-ąją ir žuvusių giminėmis.

 

Žuvusieji 1991 m. sausio 13 d. per sovietų kariuomenės siautėjimą Vilniuje Lietuvoje pagerbiami kasmet. Prieš septyniolika metų sovietinės santvarkos šalininkai kartu su kolaborantais mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Sovietiniai spec. daliniai ir kariškiai, užėmę televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pastato.

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis šiemet kalbėdamas iškilmingame Seimo posėdyje, skirtame Laisvės gynėjų dienai, pabrėžė, kad šiandien laisvė dažnai tik deklaruojama tam, kad būtų galima išvengti pareigos ir atsakomybės. „Už ką žuvo Lietuvos vaikai, kurių atminimą kasmet pagerbiame iškilmingais posėdžiais ir pamaldomis? Už Tėvynės laisvę, už savo valstybę, už šalies ateitį – tai įprasti ir aiškūs atsakymai. Tačiau ar šiandien taip suprantame laisvę, valstybę ir jos ateitį, kaip suprato jie? Neatskirkime minėjimų nuo to, kas šioje salėje ir visame krašte vyksta kiekvieną dieną“, – sakė Kardinolas.

„Aš netikiu, kad kas nors laisva valia dėtų galvas už plėšikų gaują. O būtent taip Šventasis Augustinas pavadino valstybę, kuri nėra valdoma teisingumu“, – teigė kardinolas. Anot jo, ar sunku politikams apsispręsti, kas yra gera ir bloga, kas svarbu, o kas atsitiktiniai dalykai? „Pasirodo, kad ir šiandien Lietuvoje pavojinga turėti įsitikinimus. Kaip liudija pastarųjų savaičių įvykiai, žiniasklaida nekliudoma rengia organizuotus puolimus ir prieš paprastus žmones, ir prieš parlamento narius, pamina jų orumą už jų įsitikinimus“, – kalbėjo kardinolas. Daugelio dabarties veikėjų suvokimas apie Lietuvos ateitį labai nykus. Dienų dienas diskutuojama apie verslo interesus, žvalgantis galimų rėmėjų, tačiau pristingama laiko švietimo, mokslo, šeimos, sveiko gyvenimo būdo reikalams. O ar daug parlamentarų, kurie nuoširdžiai rūpinasi, koks subręs Lietuvos jaunimas, kokia sveika, o gal visiškai suirusi šeima augins kitą kartą, ar dažnas gali paminėti, jog per kadenciją ką nors realiai nuveikė padėdamas tėvams bei mokytojams apsaugoti nepilnamečius nuo smurto, alkoholio, narkotikų, trumpalaikių malonumų propagandos?

(Visą kardinolo kalbą Seime spausdinsime penktadienio numeryje)

Sausio 12-osios vakare į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį kartu su savivaldybės vadovais susirinko kauniečiai, Sąjūdžio nariai, kitų visuomeninių organizacijų atstovai. Susirinkusiems šoko baleto trupė. Sausio 13-ajai žodį tarė arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, kartu perskaitydamas maldą už tėvynę. Buvo uždegta 14 aukurų ir iššautos salvės Sausio 13-osios aukoms atminti, padėta gėlių prie Nežinomo kario kapo ir Laisvės statulos. Prie laužo koncentravo „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos folklorinis ansamblis „Gilė“. Iškilmėse dalyvavo Kauno meras Andrius Kupčinskas, vicemeras Kazimieras Kuzminskas, Kauno Sąjūdžio tarybos pirmininkas Raimundas Kaminskas ir kiti savivaldybės bei visuomeninių organizacijų atstovai.

Sekmadienį, sausio 13-ąją, Įgulos bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Lietuvą, pasakytas pamokslas, pasimelsta už žuvusiuosius. Po Mišių vyko styginių koncertas. aidėjo dainos, eilės tėvynei. Prie Karo muziejaus susirinkusius kauniečius sveikino meras Andrius Kupčinskas, įvertindamas Laisvės gynėjų dienos reikšmę Lietuvos nepriklausomybei, kalbėjo apskrities vadovai. Kauno karinės apygardos ir visuomeninių organizacijų atstovai padėjo gėlių prie Nežinomo kario kapo, Laisvės statulos. Autobusai žmones nuvežė į kapines prie žuvusių kauniečių kapų. Sekmadienį vykusiuose Laisvės gynėjų dienos paminėjimuose dalyvavo Kauno sąjūdžio tarybos pirmininkas R. Kaminskas, kiti tarybos nariai, Tėvynės sąjungos atstovai.

Kaune vyko ir kitų renginių, skirtų Sausio 13-ajai paminėti.

Livijos Šidlauskaitės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija