Atnaujintas 2008 sausio 16 d.
Nr.4
(1597)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Mariaus Katiliškio skaitymai – Vilniuje

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Rašytojas Marius Katiliškis

1994 metais Pasvalio viešajai bibliotekai suteiktas Mariaus Katiliškio vardas. Po metų bibliotekoje įkurtas M. Katiliškio atminimo kambarys. Jame – rašytojo asmeniniai daiktai, fotografijos, rankraščiai, knygos. Įsteigta bibliotekos premija moksleiviams ir studentams pasvališkiams už geriausius rašinius M. Katiliškio kūrybos tematika ir už originalumą. Apie tai buvo kalbėta Mariaus Katiliškio skaitymuose. Šiemet šie skaitymai, jau vienuoliktieji, iki šiol įvykę Pasvalyje, persikėlė į sostinę. Gruodžio viduryje Rašytojų sąjungos klubo salėje klegėjo jauni balsai. Renginį pradėjo Pasvalio meno mokyklos kanklininkės, buvo skaitomos ištraukos iš rašytojo dienoraščio, jo laiškų ištraukos prof. Marijai Gimbutienei ir jos atsakymai jam. Prof. Petras Bražėnas ir rašytojas Vytautas Bubnys pasakojo apie M. Katiliškio kūrybą, buvo įteiktos premijos už geriausius rašinius grupei moksleivių ir studentų, kilusių iš Panevėžio apskrities. M. Katiliškio skaitymų dalyviai, premijų laureatai skaitė savo kūrybą.


Kultūros premija tautodailininkui įteikta bažnyčioje

Vytautas Bagdonas

Antrą šv. Kalėdų dieną į Anykščių šv. Mato bažnyčią susirinkę parapijiečiai stebėjo įspūdingą Panevėžio vokalistų grupės „Belcante“ pasirodymą – lazerių šou.

Anykščių bažnyčioje tau tampa gražia tradicija šv. Kalėdų proga organizuoti misterijas, šventinius koncertus. Nenuilstantis parapijos ganytojas, Anykščių dekanato dekanas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas ir šiemet nusprendė anykštėnus bei jų svečius pradžiuginti puikiu reginiu. Iškilmingai papuoštoje Anykščių šventovėje buvo įteikta ir kasmetinė kultūros premija, pavadinta iškilios anykštėnės muziejininkės ir literatės šviesaus atminimo Teresės Mikeliūnaitės vardu. Ši 5000 litų premija, įsteigta Anykščių rajono savivaldybės, įteikiama nuo 2001-ųjų metų. Anykščių kultūros taryba, apsvarsčiusi pristatytas T. Mikeliūnaitės premijai kandidatūras, nusprendė ją skirti 69 metų anykštėnui tautodailininkui, medžio drožėjui Jonui Tvardauskui. Tam sprendimui pritarė ir Anykščių rajono Taryba, nes kūrybinė J. Tvardausko veikla yra visiems gerai žinoma, jo darbai sulaukė pripažinimo ir užsienyje.


Šauliai apdovanojo veikliausius pedagogus

Vytautas Bagdonas

Lietuvos Šaulių sąjunga prieš kelerius metus įsteigė premiją, kuria įvertinami asmenys, labiausiai nusipelnę populiarindami šaulių vardą. Ši premija įteikiama Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialiniame muziejuje. Ir neatsitiktinai. Juk anykštėnas rašytojas A. Vienuolis-Žukauskas buvo vienas Šaulių sąjungos kūrėjų, aktyvus šios organizacijos narys. Anykščių šaulių kuopa rašytoją buvo išrinkusi garbės nariu. Už aktyvią veiklą A.Vienuolį-Žukauską Šaulių sąjunga prieškario metais buvo apdovanojusi garbės ženklu ir padėka...


Tolima knygų kelionė

Bronius VERTELKA

Bibliotekos konferencijų salėje:
(priekyje iš kairės) Lietuvos
ambasadorius Didžiojoje Britanijoje
Vygaudas Ušackas, Kultūros
ministerijos sekretorius Rolandas
Kvietkauskas ir Panevėžio
apskrities viršininko
administracijos Kultūros,
sporto ir turizmo skyriaus
vedėja Raimonda Valaitienė

Lapkričio mėnesį į Panevėžį atkeliavo Londone gyvenusio rašytojo Kazimiero Barėno knygų ir periodinių leidinių siunta bei jo archyvas – 27 dėžės spaudinių ir rankraštinių dokumentų. Iškilmingas Kazimiero Barėno archyvo perdavimas Lietuvai vyko Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje gruodžio 27-ąją, dalyvaujant Lietuvos ambasadoriui Didžiojoje Britanijoje Vygaudui Ušackui, ambasados Didžiojoje Britanijoje kultūros atašė Indrei Daunytei, Kultūros ministerijos sekretoriui Rolandui Kvietkauskui, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skyriaus vedėjai Silvijai Vėlavičienei.


Atvirukai ir kompozicijos

Jonas PETRONIS

Dusetų specialiosios
mokyklos moksleivių darbeliai

Zarasų krašto muziejus pakvietė į naują parodą. Joje buvo eksponuojami kalėdiniai atvirukai ir kompozicijos. Iš pradžių muziejaus darbuotojai buvo sumanę surengti kalėdinių atvirukų, kurių gausu muziejaus fonduose, parodą, o vėliau nuspręsta pasiūlyti pedagogams paskatinti vaikus patiems nupiešti kalėdinius atvirukus ir paruošti kompozicijas.

Susipažinti su jaunųjų zarasiečių kūryba atvyko pedagogai, miesto bendruomenė. Muziejininkė Danutė Juodkienė papasakojo žiūrovams apie vaikų ir moksleivių darbelius, skirtus šiai gražiai šventei. Originalumu pasižymėjo Dusetų muzikos mokyklos Dailės skyriaus moksleiviai. Jų atvirukai originalūs, jose daug išmonės ir šilumos. Nustebino parodos dalyvius ir Zarasų žemės ūkio mokyklos moksleiviai ir pedagogai, pateikę tris, visų – mokytojų ir moksleivių – kurtas kompozicijas. Originalius dirbinius parodoje pristatė šios mokyklos pedagogė Danutė Gražienė.


Prakartėlė sudomino BBC

Garliaviečio Adolfo Teresiaus
prakartėlė prie Kauno Arkikatedros
Bazilikos sudomino Didžiosios
Britanijos BBC televizijos žurnalistus
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

Kauniečiai prie Arkikatedros Bazilikos prieš šv. Kalėdas išvydo neįprastą prakartėlę – iš medžio išdrožtas gimusio Kristaus, Švč. Mergelės Marijos, Juozapo, Trijų Karalių skulptūrėles. Tai išdrožė garliavietis dievdirbys Adolfas Teresius. Miestelėnai, o ypač vaikai, džiaugėsi tautodailininko darbu. Prakartėlės nuotraukos pateko į Didžiąją Britaniją, BBC televiziją. Darbas sudomino žurnalistus. Grupė jų praėjusį savaitgalį lankėsi Lietuvoje ir filmavo ne tik prie Kauno Arkikatedros stovinčią prakartėlę, bet ir kitus objektus daugiaserijiniam filmui apie Europos religijas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija