Atnaujintas 2008 sausio 18 d.
Nr.5
(1598)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Marijonų generolo paveikslas – dovana Bazilikai

Prie kun. Vincento Senkaus
portreto (iš kairės): Viktoras
Kemeraitis, Neringa Krivičienė,
kun. Andrius Šidlauskas,
Gedeminas Kuncaitis
Ričardo MOCKAUS
(„Savaitė“) nuotrauka

MARIJAMPOLĖ. Gruodžio 22 dieną Marijampolės savivaldybės administracijoje surengtoje spaudos konferencijoje buvo paskelbta apie Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikos fasado tvarkymo darbų pabaigą. Ta proga Marijampolės marijonų vienuolynui buvo padovanotas paskutinio senųjų marijonų generolo ir Šv. Vincento parapijos klebono kun. Vincento Senkaus (Senkausko) (1840-1911) portretas, kurį nutapė savivaldybės vyriausioji dailininkė Neringa Krivičienė. Beveik prieš šimtmetį miręs paskutinis „baltasis“ vienuolis savo veikla labai prisidėjęs prie bažnyčios: jo rūpesčiu buvo pristatyti du gražūs bokštai ir po koplyčią šonuose, papuoštas vidus. Paveikslą dovanojo restauravimo darbus atlikusios bendrovės „Vidara“ vadovas Viktoras Kemeraitis.

Šv. arkangelo Mykolo Bazilikos klebonas kun. Andrius Šidlauskas, MIC, džiaugėsi šventovės išorės atnaujinimo ir aplinkos tvarkymo darbais. Jo teigimu, palankūs orai leido užbaigti darbus, o jų buvo daug, nes visų pirma reikėjo atlikti istorinius tyrimus. „Tai dovana ne tik mūsų parapijos žmonėms, bet visiems miestelėnams ir net Lietuvai“, – sakė klebonas. Jis nuoširdžiai dėkojo darbus atlikusiai UAB „Vidara“, Seimo nariui Algiui Rimui, Marijampolės savivaldybei ir visiems, prisidėjusiems prie šventovės atnaujinimo. Klebono teigimu, darbai vyko nuosekliai ir neatsitiktinai. Vyriausybė rugpjūčio 8 dieną patvirtino Jono Pauliaus II piligrimų kelią, kuris ves per Marijampolę į šią bažnyčią. 2008-ieji – gražus jubiliejus nuo tos datos, kai marijonų vienuolija atsikėlė į šią vietovę ir bažnyčia tapo miesto centru. 2009 metais vienuolija, rusų caro laikais naikinta, griauta, minės atnaujinimo jubiliejų. Dovanotu paveikslu bus pradėta vienuolių portretų serija, kurią numatoma įkurdinti galerijoje, jungiančioje bažnyčią su vienuolynu.

Statybų ir restauravimo bendrovės „Vidara“ vadovas Viktoras Kemeraitis patvirtino, kad bažnyčios eksterjero tvarkymo darbai truko beveik trejus metus. Buvo pakeistas stogas, perdangos, izoliuoti nuo drėgmės ir sutvarkyti pamatai. Dirbti buvo nelengva, nes kai ką reikėjo atlikti beveik 30 metrų aukštyje. Anot „Vidaros“ vadovo, užsispyrusiai šiuos darbus vedė pirmyn vyriausiasis savivaldybės paminklotvarkininkas Gedeminas Kuncaitis. Klebono iniciatyva buvo įrengtas bažnyčios lauko apšvietimas, dar labiau pabrėžiantis tamsiu paros laiku jos grožį. Kitais metais, anot V. Kemeraičio, numatomi vidaus restauravimo darbai. „Esu tikras marijampolietis, gimęs visai netoli Bazilikos, todėl nutariau prisidėti prie pirmojo paveikslo įsigijimo“, – teigė V. Kemeraitis.

Savivaldybės vyriausiasis paminklotvarkininkas G. Kuncaitis susirinkusiems sakė, kad 2011 m. vyks platesnis paskutiniojo marijonų generolo kun. Vincento Senkaus asmenybės paminėjimas. Jis gimęs 1840 metais Ašmonų kaime, Šunskų parapijoje. Jo rūpesčiu bažnyčia buvo praplėsta, pristatyti du bokštai ir po koplyčią iš šonų. Šis didis žmogus kartu su kunigu Jurgiu Čėsna buvo aktyvūs lietuvybės gynėjai. „Norėjosi padaryti ką nors tobulesnio, tokio, ko nedaro kiti Lietuvoje, o galbūt ir užsienyje“, – sakė jis, pristatydamas paveikslo sukūrimo idėją. Pasak kun. A. Šidlausko, parapijoje planuojama įrengti dvi galerijas: vieną Bazilikoje, kur bus iškabinti vyskupų portretai, o kitą vienuolyne, kur kabos kunigų ir marijonų vienuolių portretai. Taigi šis kun. V. Senkaus portretas – šio sumanymo pradžia.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija