Atnaujintas 2008 sausio 18 d.
Nr.5
(1598)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šiaulių vyskupijoje

Radviliškio dekanate

Tada raudojo visa Lietuva

Rodomi dokumentinio filmo kadrai.
Dešinėje – kun. Gintas Sakavičius –
istorinio įvykio dalyvis ir liudytojas

Atminimo valanda:
dainuoja choras ,,Versmė“

Radviliškis. Jau septynioliktą kartą renkamės pagerbti laisvės gynėjų atminimą, pabūti kartu, kaip tuomet – Lietuvos širdyje – Vilniuje. Tada daugelis ten skubėjo, o pasilikę virpančiomis širdimis sekė to meto įvykius.

Šiemet Lietuvos laisvės gynėjų dienos minėjimą Radviliškyje organizavo miesto kultūros centras ir parapija. Radviliškio Švč. M. Marijos Gimimo bažnyčioje buvo meldžiamasi už tuos, kurie neabejojo Lietuvos laisvės prasme, paskui vyko atminimo valanda ,,Sniego pusny nekalto kraujo dėmės“.

Minėjime kalbėjęs Radviliškio parapijos klebonas kun. Gintas Sakavičius buvo 1991 m. sausio 13-osios įvykių dalyvis ir liudytojas. Jaunimui kunigas sakė: ,,Jūsų dar nebuvo – jūs buvote dar tik Viešpaties planuose. O mus tos dienos rytą pažadino sirenos. Visi išskubėjome į Vilnių. Netoli sostinės kelią buvo užstojęs tankas, bet mus praleido. Pačiame mieste buvo baisu: sulamdyti automobiliai, išdaužytais stiklais autobusai. Tačiau prie Parlamento – visai kitaip. Ten susirinkusieji buvo vienos dvasios ir vienos širdies“. Kunigas teigė: ,,Laisvė yra labai trapi. Ir jeigu mes rūpinsimės tik materialiniais dalykais, pamiršdami dvasines vertybes, gali būti, kad vėl klaidžiosime Tautos laisvės supratimo paribiais“. Paskui buvo demonstruojamas dokumentinis filmas, kuris priminė anos nakties siaubą: žlegantys tankai ir beginklė tauta. Istorinės juostos kadrus – praeities apmąstymui – keitė Radviliškio politinių kalinių ir tremtinių choro ,,Versmė“ atliekamos dainos. ,,Tada raudojo visa Lietuva, – priminė renginio vedėja Vladislava Virbickienė. – Dabar mūsų pareiga nešti Laisvės vėliavą, o tai daug sunkiau, negu ją iškelti“.

Laima Macytė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija