Atnaujintas 2008 sausio 18 d.
Nr.5
(1598)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Panevėžio vyskupijoje

Utenos dekanate

Paminėjo garsųjį savo kraštietį

Prel. dr. Juozo Prunskio tėviškėje
Žvilbučiuose, prie akmeninio tvarto.
Iš kairės: Daugailių seniūnė Giedrė
Eimutienė, dr. Aldona Vasiliauskienė,
Rimantas Eimutis, Daugailių parapijos
klebonas mons. Petras Baltuška

DAUGAILIAI. 1907 metais prieš Kalėdas netoli Daugailių Žvilbučių kaime, (Utenos r.) gimė Juozas Prunskis (1907–2003) – būsimasis mokslininkas, prelatas, mecenatas, žurnalistas, visuomenės veikėjas.

Gruodžio 21 dieną Daugailių pagrindinė mokykla prel. J. Prunskio pagerbimą gražiai ir prasmingai sujungė su rimties popiete, skirta Kūčioms. Apie prel. dr. J. Prunskį kalbėjo mokinė Monika Grižaitė, apžvelgusi jo gyvenimą nuo vaikystės iki pasitraukimo į Vakarus, mokytoja metodininkė Rita Jurkevičienė plačiau kalbėjo apie prel. dr. J. Prunskio gyvenimą ir darbus išeivijoje, dešimtokė Džordana Botova supažindino su mokyklos muziejuje saugomomis (jų arti 20) prelato parašytomis knygomis. Evelina Budrevičiūtė perskaitė Eduardo Vaitkevičiaus sukurtą eilėraštį, skirtą prelato 90-mečiui. Apie prelatą kalbėjo ir Daugailių parapijos klebonas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino kavalierius, monsinjoras Petras Baltuška. Jis perskaitė savo daugiau kaip prieš 10 metų rašytą laišką prelatui, kuriame kvietė atvažiuoti į Lietuvą švęsti 90-mečio, ir Garbiojo mecenato atsakymą, paaiškinantį, kad negali atvykti dėl silpnos sveikatos.

Daugailių pagrindinės mokyklos ansamblis atliko Adventui skirtų dainų bei adventinių giesmių. Mokytoja Rita Jurkevičienė parengė penkių stendų parodą apie prelato Juozo Prunskio gyvenimą ir veiklą. Parodą numatyta eksponuoti Utenos kraštotyros muziejuje, nes dr. prel. J. Prunskis yra Utenos krašto pilietis.

Gruodžio 22-ąją – prelato gimimo dieną – ir 23-iąją Daugailių Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje buvo meldžiamasi už jau daugiau kaip prieš ketverius metus į Amžinybę iškeliavusį prelatą, minint jo šimtąsias gimimo metines. Mons. P. Baltuška pasakė įspūdingą pamokslą. Po šv. Mišių apie prelatą kalbėjo šių eilučių autorė, akcentavusi dvasininko, mokslininko, žurnalisto ir mecenato veiklos svarbą. Akcentuota prelato meilė tėvynei, rūpestis ja, parama lietuviams išeivijoje, o Lietuvai atgavus nepriklausomybę – ir joje įsikūrusiomis ar atsikūrusiomis katalikiškomis organizacijomis bei institucijomis, ypač katalikiškomis mokyklomis bei katalikiškai spaudai.

Prelatas kaupė pinigus, tačiau pinigai jam tapo priemone teikti kitiems džiaugsmo: įvairios premijos už katalikišką veiklą, Lietuvos bei lietuvio vardo garsinimą buvo puiki paskata ne vienam įsijungiančiam į lietuvybės darbus. Jo lėšomis išeivijoje išleistos knygos skleidė lietuvišką žodį, garsino okupuotos Lietuvos vardą. Tuo būdu prelatas sukaupė ne žemiškus turtus – jo sukauptos lėšos sudarydavo sąlygas skleistis kūrybiniams talentams, teikė žmonėms džiaugsmą, todėl prelato darbai likosi žmonių atmintyje ir širdyse. Todėl jis ir gerbiamas, ir minimas, todėl nuoširdžiai ir dėkingai už jį meldžiamasi.

Dr. Aldona Vasiliauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija