Atnaujintas 2008 sausio 18 d.
Nr.5
(1598)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Laisvė, pareiga ir atsakomybė

Kardinolas Audrys Juozas BAČKIS,

Vilniaus arkivyskupas metropolitas

Prezidentas Valdas Adamkus
ir kardinolas Audrys Juozas Bačkis
sausio 13-osios aukų pagerbimo
ceremonijoje Antakalnio kapinėse

Už ką žuvo tie Lietuvos vaikai, kurių atminimą kasmet pagerbiame iškilmingais posėdžiais ir pamaldomis? Už Tėvynės laisvę, už savo valstybę, už šalies ateitį – tai įprasti ir aiškūs atsakymai. Tačiau ar šiandien taip suprantame laisvę, ar taip suprantame savo valstybę ir jos ateitį, kaip suprato jie? Tik sąžiningai atsakę į šį klausimą susiesime atmintį su gyvenimu. Neatskirsime minėjimų nuo to, kas šioje salėje ir visame krašte vyksta kiekvieną dieną.


Skausmo, vilties ir pergalės diena

Giedrius Grabauskas – Karoblis

Greitai sukasi laiko ratas. Galima sakyti, kad nuo tos dienos užaugo viena karta. 1991 metais ant laisvės aukuro galvas paguldė 23 žmonės. Keturiolika žuvo Sausio 13-ąją. Bet iki to momento buvo ilgas kelias laisvės link. Pokario metais Lietuvos miškuose žuvo apie 30 tūkstančių partizanų, daug žmonių mirė lageriuose, tremtyje, o ir vėliau, 1960-1986 metais, kai kurie politiniai kaliniai mirė kalėjimuose ar buvo KGB nužudyti be teismo nuosprendžio. Kunigo Juozo Zdebskio nužudymas – ryškus to pavyzdys. Nepavykus jo nunuodyti, 1986 metais KGB darbuotojai suorganizavo avariją, kurioje ir žuvo šis neeilinis žmogus, kunigas, pasižymėjęs savo pamokslais ir misionieriška veikla.


Šimtmečio pergalė turėtų ne griauti, o stiprinti tradiciją

Edmundas Simanaitis

Laisvės gynėjų diena tolydžio įgauna naujo skambesio. Po lemtingų kruvinojo sausio įvykių Vilniuje, kai buvo užimti Spaudos rūmai, kai 13-osios naktį tankų vikšrais buvo traiškomi beginkliai televizijos bokšto gynėjai, okupantas tikėjosi, kad bebalsė ir apakinta Lietuva bus paklupdyta smūgiu į širdį – Pskovo smogikai šturmuos Parlamento rūmus, elitinė dalis tautos atstovų bus sušaudyta vietoje ir sutrypta, kiti deputatai išvaikyti. Čia pat Kremliaus propaganda paskelbs apie „stichiškai kilusį sovietų liaudies pasipiktinimą, fašistų valdžios nuvertimą ir sovietinės santvarkos atkūrimą“.


Laisvės aktualijos ir Sausio 13-oji

Jonas Jakimavičius,

Vasario 16-osios klubo pirmininkas

Sausio 13-oji diena Lietuvoje visada minima su dvasiniu pakilimu, nes daugelis patys dalyvavo tuose įvykiuose. Šie įvykiai paliko atmintyje stiprių išgyvenimų ir žymi naujausių laikų ribą. Lietuvai, Baltijos ir kitoms tautoms neprievartiniu būdu siekiant išsilaisvinimo, Sausio 13-osios įvykiai buvo kulminacinis persilaužimo taškas. Reakcijos jėgos, norėjusios sugrąžinti totalitarizmo režimą, agresyviai puolė ir praliejo taikių laisvės demonstrantų kraują. Ir nors reakcionieriai jėga užėmė keletą strateginių pastatų, vis dėlto tai buvo jų pralaimėjimo pradžia.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija