Atnaujintas 2008 sausio 23 d.
Nr.6
(1599)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Biblioteka – kaip šviesa, viliojanti užsukti

Bronius VERTELKA

Pranešimą „Panevėžio krašto
bibliotekų istorinės ištakos“
skaitė Panevėžio miesto
kraštotyros muziejaus
vyr. muziejininkė Jūratė Gaidelienė

Turėjo apie ką pakalbėti
Vadoklių bibliotekininkė
Joana Burokienė (kairėje),
gavusi paskatinamąją premiją,
ir Miežiškių bibliotekininkė
Violeta Karklytė –
rajono Metų bibliotekininkė

Rajono vicemeras Vytautas
Rapolas Gritėnas ir rajono
savivaldybės viešosios bibliotekos
direktorė Rūta Bagdonienė
įteikia apdovanojimus

Iš kairės: Panevėžio rajono
Tarybos nariai konservatoriai
Violeta Grigienė ir Audrius
Daukša su bibliotekininkėmis
konferencijos pertraukos metu

Prieš 70 metų Panevėžio rajone įsikūrė pirmosios viešosios bibliotekos. Pirmiausiai jos atsirado Raguvoje, Ramygaloje ir Krekenavoje. Baigiantis 2007-iesiems, šią progą pažymėti rajono bibliotekų darbuotojai buvo pakviesti į konferenciją „Knyga, biblioteka Panevėžio krašte 1937-2007”.

Apie problemas nekalbėta

Bibliotekininkai – kuklūs žmonės, konferencijos metu jie džiaugėsi švente, kalbėjo apie gražius dalykus, prisiminė istoriją. Jie nenorėjo kalbėti apie problemas, neliejo nuoskaudų dėl atlyginimo. Bibliotekininkų darbo užmokestis šiandien ne ką viršija tą, kurį gautų darbo biržos siųstas viešiesiems darbams, be profesijos, bet kaip dienas stumiantis žmogus. Kiek mokėti už darbą bibliotekininkui – paslaugų teikėjui, nustato ne rajono Taryba, bet Vilniuje. Nors šiandien bibliotekininko tiesioginė pareiga – ne vien gražiai nusišypsoti skaitytojui ir išduoti jam knygas. Jis privalo būti psichologu ir filosofu, išmanyti apie literatūrą, susigaudyti naujausiose technologijose.

Daugelį metų dirbti į Panevėžį neatvyksta jauni specialistai, įgiję aukštąjį bibliotekinį išsilavinimą. Baigusius Vilniaus universitetą specialistus pavilioja bankai, verslo įmonės. Jų išprusimu ar profesiniu parengimu netenka abejoti. Kadaise bibliotekininkus rengė dar ir Vilniaus, Rokiškio bei Marijampolės kultūros mokyklos, tačiau jos jau nebeegzistuoja. To galėtų imtis kolegijos.

Panevėžio rajono viešoji biblioteka turi 34 kaimo ir Ramygalos miesto filialus. Daugelyje jų veikia internetas. Rengti kursus, kaip juo naudotis – ne viešosios bibliotekos kišenei. Savo mokymo centro ji neturi. Įdarbintas vienas kompiuterių specialistas neįstengia visur suspėti. Filialams reikia naujų baldų, knygų lentynų, geresnės įrangos. Naikinant bibliotekas kaimuose, susikaupė nemažai knygų, kurios šiuo metu saugomos Liberiškio vaikų darželyje, sename, tačiau tam nepritaikytame pastate. Ar knygos čia nesuges?

Vis didesni skaitytojų norai. Jie pageidauja naujų knygų, tačiau joms įsigyti 2007-iesiems Kultūros ministerija buvo skyrusi 64 tūkstančius litų, dar l5 tūkstančių pridėjo rajono savivaldybė, tačiau ir tiek neišsprendė problemos. Juk tarp naujų knygų – ne vien grožinė literatūra, bet ir knygelės vaikams, įvairios enciklopedijos, mokslo leidiniai. Visa tai brangiai kainuoja. Šiais metais tikimasi iš Vilniaus gauti gerokai daugiau lėšų, tačiau jei brango kuras, maistas, dujos, tikrai nebus pigesnės ir knygos.

Nelengvai gyvena rajono bibliotekininkai, tačiau jie neketina ryžtis kraštutinei priemonei – streikui. Jie džiaugiasi, jog 2008-ieji paskelbti skaitymo metais. Juk daugelyje kaimų biblioteka – vienintelis išlikęs kultūros židinys. Tai kaip šviesa, viliojanti užsukti.

Vadino kaimo šviesulėliais

Pradėjusi konferenciją Viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė apžvelgė besibaigiančių metų darbus, paskelbė metų bibliotekininkę. Šis vardas atiteko Miežiškių bibliotekos vyr. bibliotekininkei Violetai Karklytei. Tokio įvertinimo ji sulaukė už iniciatyvą atverti bibliotekos erdvę Miežiškių bendruomenei, jos narių švietimui, vaikų skaitymo skatinimui. Buvo įteiktos ir dvi paskatinamosios premijos. Joana Burokienė, Vadoklių bibliotekos vyr. bibliotekininkė, ją gavo už iniciatyvų tarpbibliotekinį profesinį bendradarbiavimą, profesinių žinių sklaidą tarp rajono bibliotekų. Tokia pat premija buvo įteikta ir Vidai Ambraškaitei, viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkei, už aktyvų dalyvavimą bibliotekoje vykdant tarptautinį savanorystės projektą „Palikime savo pėdsakus“. Apdovanojimus įteikė rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas, visas bibliotekų darbuotojas vadindamas kaimo šviesulėliais. Vicemeras taip pat pasidžiaugė, jog baigiama rengti Liūdynės biblioteka. Ilgą laiką ji buvo įsikūrusi bendrabutyje. Turėdama ten kelis kambarėlius, ji daugiau kentėjo nuo nevalyvų bendrabučio gyventojų nei galėjo atsidėti normaliam darbui. Dabar biblioteka apsistos naujajame kultūros centro priestate, kur pakaks vietos ir medicinos punktui bei bendruomenės namams. Vicemeras tikino, jog iki 2010 metų visos bibliotekos turės darbui geras sąlygas. Naujoms knygoms įsigyti papildomai iš rajono biudžeto buvo skirta 15 tūkstančių litų. Tačiau paklaustas, kada didės atlyginimai, vicemeras V. R. Gritėnas skėstelėjo rankomis: „Jeigu tai būtų mano valioje, jums ir kelių tūkstančių nepagailėčiau“. Dabar bibliotekininkų, turinčių aukštąjį ar aukštesnįjį išsilavinimą, alga nedaug didesnė už minimalią.

Bibliotekininkų adresu gerų žodžių nešykštėjo konferencijoje apsilankę rajono Tarybos nariai konservatoriai Audrius Daukša ir Violeta Grigienė. Konferencijoje sveikinimo žodį tarė Panevėžio miesto savivaldybės ir Pasvalio rajono savivaldybės M. Katiliškio viešųjų bibliotekų atstovės. Buvo pasveikinti bibliotekų darbuotojai, šventę savo gyvenimo ar darbo sukaktis.

Temos įvairios, bet aktualios

Apie Panevėžio krašto bibliotekų istorines ištakas konferencijoje kalbėjo Panevėžio kraštotyros muziejaus vyr. muziejininkė Jūratė Gaidelienė. Ji pasakojo, jog dar XVIII amžiaus pirmoje pusėje Panevėžyje biblioteką turėjo vienuoliai pijorai. Lietuviškos spaudos draudimo metais ėmė steigtis katalikų parapijų bibliotekos. Kultūrinio švietimo centrai buvo ir dvarai. Bistrampolio dvaras turėjo maždaug 2000 knygų. 1906 metais Panevėžyje įsteigta katalikų labdaros biblioteka buvo sukaupusi apie 2000 knygų. Jų aukojo to meto šviesuoliai kultūrininkai Marijonas Šikšnys, Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Marija Šlapelienė. Tikrasis bibliotekų atgimimas buvo jau Nepriklausomos Lietuvos metais.

Apie bibliotekų vietą Panevėžio rajono istorijoje kalbėjo viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė. Prelegentė pastebėjo, jog seniausiai viešosios bibliotekos įsikūrė Raguvoje, Ramygaloje ir Krekenavoje. Dabar rajone veikia viešoji biblioteka su 35 filialais. Iki 2010 metų visi jie turi būti kompiuterizuoti.

Ramygalos bibliotekos darbuotojos Zita Šegamogienė ir Marytė Čeponienė savo pasisakymuose teigė, kad „kompiuteris niekada nepakeis knygos, kaip fotografija –tapybos“. 70-metį paminėjusi Ramygalos biblioteka kadaise teturėjo 600 spaudinių. Dabar joje yra per 20 tūkstančių knygų.

Apie Miežiškių biblioteką pasakojo šios bibliotekos darbuotojos Violeta Karklytė ir Anželika Švaikauskienė. Piniavos bibliotekos darbuotojos Zinos Juzėnienės nuomone, didžiausia jų bibliotekos bėda yra ta, kad biblioteka yra vaikų darželio patalpose, neturi salės. Velžio bibliotekininkė Vidmanta Trečiokienė džiaugėsi, kad turi savanorę iš Vokietijos, kuri padeda tvarkyti senas knygas. Žodį tarė ir savanorė, palyginti per trumpą laiką sugebėjusi pramokti lietuviškai.

Trakiškio bibliotekos bibliotekininkė Emilija Kiaušienė džiaugėsi gerais ryšiais su vietos kūrėjais, Tiltagalių bibliotekininkė Rasa Balčytienė – kad biblioteka turi jau du kompiuterius ir dažniausiai jie būna užimti. Raguvos bibliotekininkės Aldona Blauzdienė ir Vida Gailiušytė parengė pranešimą apie šio krašto kultūros žmones Raguvos bibliotekoje, o Krekenavos bibliotekininkė Irma Pažemeckienė pasakojo apie rašytoją, švietėją Kostą Stiklių.

Baigiantis konferencijai, viešosios bibliotekos vyr. bibliografė Emilija Bielskienė pristatė parodą „Iš praeities ir dabarties: rajono bibliotekos švenčia jubiliejus“. Renginio metu grojo Panevėžio Vytauto Mikalausko menų mokyklos moksleivių trio.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija