Atnaujintas 2008 sausio 23 d.
Nr.6
(1599)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kai jūra iki kelių

Viešas laiškas švietimo ministrei

Jurgis Bielinis,

trečios kartos socialdemokratas

Jau daugelį metų, žiūrėdamas Juro Jurkevičiaus vedamą laidą „Klausimėlis”, spjaudausi ir keikiuosi: tokie jauni, gražūs vaikinai, merginos, o ir vyresni nesugeba teisingai atsakyti į paprasčiausius klausimėlius. Kodėl vidurinėse mokyklose nesuteikiama pagrindinių lietuvių kalbos, literatūros, istorijos, geografijos, gamtos mokslų žinių, tai yra to, ko žurnalistas dažniausiai kamantinėja pašnekovus? Aš ne kartą siūliau įvairių mokyklų direktoriams laikraščių „XXI amžius”, „Lietuvos aidas” komplektus. Šiuose laikraščiuose spausdinama daug įdomios medžiagos, kuri būtų naudinga pačiam direktoriui, o mokytojams būtų papildoma medžiaga rengiantis pamokoms. Manau, kad ir dažnam vyresnės klasės mokiniui kai kuriuos straipsnius pasiskaityti būtų įdomu. Tačiau niekas jų neėmė, o atsakymas buvo: „Neturime kur dėti”.


Ar rasime kelią į antrosios religijos aukso veršio širdį?!

Algimantas Lelešius

Ir vėl CASK. Dabar tarsi monstriškai galinga ano CASK, daug kartų mūsiškio legendinio „Žalgirio“ mušto, šmėkla. Tada teko kautis su sovietų imperijos krepšinio superkomanda, dabar – su pasaulinio krepšinio elito komanda, suburta turtingo lyg Krezas CASK klubo (jo biudžetas dešimt kartų(!) didesnis negu mūsų „Žalgirio“).


Dėl pilietinio ir patriotinio auklėjimo bei ugdymo visų lygių Lietuvos mokyklose

Kreipimasis į Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimo Pirmininką, Ministrą Pirmininką, Švietimo ir mokslo ministrę, Kultūros ministrą, Krašto apsaugos ministrą

Lietuvos Sąjūdžio dalyviai ir Lietuvos Laisves Kovotojų Sąjunga reiškia ypatingą susirūpinimą dėl pilietinio ir patriotinio moksleivių auklėjimo bei ugdymo mokymo įstaigose. Jose labai paviršutiniškai apibūdinama nuožmi, pasiaukojama visų epochų lietuvių tautos kova už Tėvynės laisvę, jos teritorinį vientisumą, lietuvių kalbos išlikimą. Labai mažai kalbama apie sovietinei propagandai nepaklususius ir likusius ištikimais tautos tradicijoms valstybės vadovus, dvasiškius, kariškius, mokslininkus, mokytojus, kultūros ir meno darbuotojus, eilinius piliečius, aukojusius savo gyvybes už tautos idealus. Mokymo programose, vadovėliuose daugiausia dėmesio skiriama tiems, kurie savo veiksmais talkino sovietinei prievartai. Mokymo programose ypač mažai dėmesio skiriama nuosavybės nusavinimo, prievartinės kolektyvizacijos temoms, rezistentų kovai su okupantu, politinių kalinių bei tremtinių kančiai Sibiro platybėse, komunistų partijos ir komjaunimo veiklai, dėl kurios nunyko tautinės, patriotinės bei religinės tradicijos.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija