Atnaujintas 2008 sausio 23 d.
Nr.6
(1599)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kai jūra iki kelių

Viešas laiškas švietimo ministrei

Jurgis Bielinis,

trečios kartos socialdemokratas

Jau daugelį metų, žiūrėdamas Juro Jurkevičiaus vedamą laidą „Klausimėlis”, spjaudausi ir keikiuosi: tokie jauni, gražūs vaikinai, merginos, o ir vyresni nesugeba teisingai atsakyti į paprasčiausius klausimėlius. Kodėl vidurinėse mokyklose nesuteikiama pagrindinių lietuvių kalbos, literatūros, istorijos, geografijos, gamtos mokslų žinių, tai yra to, ko žurnalistas dažniausiai kamantinėja pašnekovus? Aš ne kartą siūliau įvairių mokyklų direktoriams laikraščių „XXI amžius”, „Lietuvos aidas” komplektus. Šiuose laikraščiuose spausdinama daug įdomios medžiagos, kuri būtų naudinga pačiam direktoriui, o mokytojams būtų papildoma medžiaga rengiantis pamokoms. Manau, kad ir dažnam vyresnės klasės mokiniui kai kuriuos straipsnius pasiskaityti būtų įdomu. Tačiau niekas jų neėmė, o atsakymas buvo: „Neturime kur dėti”.

Ar Jūs pati, Ponia Ministre, nematote, kad Jūsų neišauklėtus mokinius auklėja alkoholio gamintojai? Tereikėjo jiems tik švilptelėti: „mūsiškius muša”, parašyti sparnuotą atsišaukimą į krepšinio sirgalius ir daugiau 7000 internete suraitė parašus, kad viskas liktų po senovei.

„Tai mūsų religija. Alaus reklamos draudimas atima mums teisę mėgautis krepšiniu. Mes – prieš Lietuvos sporto žlugdymą... Krepšinis įaugo į mūsų tautos kraują, tai draudimas barams uždirbti papildomai iš krepšinio transliacijų rodymo...’’ ir t. t. Vadinasi, išaugo nauja karta, turinti savo reikalavimus, savo supratimą apie gyvenimą. Tai kartai nė motais, kad jos pačios labui protingi, su patirtimi žmonės nori perspėti juos nuo nelaimių, netekčių. Šiai kartai jūra iki kelių, ji atmetė iki šiol buvusias moralės normas. Vadinasi, alkoholio gamintojai įsigalėjo mūsų valstybėje ir diktuoja savo valią. Jie valdžioje. Ir tą liudija 50 seimūnų parašai ant alkoholio liberalizavimo projekto, ūkio ministro Vyto Navicko nuolankumas alkoholio gamintojams, prastumiant jiems palankius įstatymus.

Deja, švietimo ministrės balso šioje kovoje nesigirdėjo. Nejaugi Jūs nematote ryšio tarp alkoholio ir tų visų nelaimių, kurios mūsų tautą lydėjo prie sovietų ir dabar tebelydi. Jūs gi moteris! Ar Jūsų nejaudina visos tos nelaimės, kurios įvyko praėjusiais metais ir vyksta dabar? Ir vyks...

Kodėl mūsų mokyklose tokie negausūs valančiukų, blaivininkų, ateitininkų, skautų sąjūdžiai? Kodėl mes taip niekiname savo kalbą, pasiduodame anglų kalbos įtakai? Ar ne todėl, kad pedagogai tautiškai išsikvėpė? „Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia...”

Švietimo ministerijoje turėtų dirbti tik šviesiausi žmonės, inteligentai... Nežinau, ar Jūs, Ministre, esate inteligentė. Sprendžiant pagal darbus...

G. Petkevičaitės-Bitės tėvas daktaras Leonas Petkevičius iš Joniškėlio sakė: „Tik toks žmogus nusipelno garbingo inteligento vardą, kuris darbuojasi liaudies naudai, stengiasi kelti jos gerovę ir kultūrą, visa širdimi atsiliepia į visus jos vargus. Žmonės, kurie mokyti ir kurie savo mokslu liaudžiai nešviečia – stovi žemiau už kiekvieną tamsuolį, nes įgiję tokią brangenybę, turtą, šviesą niekais ją leidžia, naikina”. Tokių žmonių XIX – XX amžių sandūroje būta nemažai ir jie pakėlė krašto kultūrą ir gerovę, nešė į gyvenimą „knygą ir lyrą”, tai jų dėka buvo Vasario 16-oji.

Ponia Ministre, dar iki Jūsų kadencijos pabaigos liko 9 mėnesiai: imkit „knygą ir lyrą”: pradinukams iš ministerijos lėšų po „Valančiuką” ar „Kregždutę”. Gimnazijoms, vidurinėms mokykloms vietoj „Panelių” užprenumeruokite „XXI Amžių” ar „Lietuvos aidą”. Įminkite savo pėdas Lietuvos švietime. Ryžkitės.

P.S. Numanau, kad Jūsų ministerijoje tokia spauda neskaitoma, todėl prašau redakcijos Jums, Ministre, laikraštį su mano atspausdintu straipsniu nusiųsti paštu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija