Atnaujintas 2008 sausio 25 d.
Nr.7
(1800)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šiaulių vyskupijoje

Pakruojo dekanate

Atminties šviesa

Prelatas Leopoldas Pratkelis
(kairėje) sovietiniame lageryje

Kunigai po šv. Mišių prie
prieš 25-erius metus mirusio
prelato L. Pratkelio kapo

LINKUVA. Sausio 7 dieną į Linkuvos Švč. M. Marijos Škaplierinės šventovę rinkosi miestelio žmonės paminėti buvusio parapijos klebono, šviesaus atminimo prelato Leopoldo Pratkelio 25-ųjų mirties metinių. Šv. Mišias koncelebravo Linkuvos parapijos klebonas teologijos licenciatas kun. Saulius Paliūnas su Smilgių klebonu apaštaliniu protonotaru Broniumi Antanaičiu ir Panevėžio Katedros kapitulos kanauninkais: Panevėžio katedros altaristu Vytautu Masiu, Troškūnų klebonu Sauliumi Filipavičiumi, Rokiškio dekanu Juozu Januliu, Rokiškio altaristu Petru Žiukeliu, Kupiškio dekanu Vladu Rabašausku ir Biržų dekanu Povilu Miškiniu.

Apaštalinis protonotaras B. Antanaitis pamoksle priminė prelato Leopoldo Pratkelio ištikimybę Kristaus Bažnyčiai ir tautos idealams, jo kančias, okupacinės valdžios persekiojimus. Prelatas L. Pratkelis visada kliovėsi Viešpaties globa ir tą pasitikėjimą skleidė paprastam negandų ir klaidinančios ideologijos blaškomam žmogui. Dirbo įvairiose Šiaurės Lietuvos parapijose, grįžęs iš sovietinio lagerio buvo paskirtas į Linkuvą, kur vadovavo Linkuvos tikinčiųjų bendruomenei 10 metų, rūpinosi ne tik dvasine pastoracija, bet ir bažnyčios remontu. Po vyskupo K. Paltaroko mirties, Panevėžio vyskupijai netekus ganytojo, prelatas L. Pratkelis ėjo Panevėžio katedros kapitulos pirmininko pareigas.

Po šv. Mišių aukos prie prel. L. Pratkelio kapo rinkosi svečiai ir parapijiečiai, kur tylia malda ir prisiminimais dar kartą aplankytas šviesios sielos Dievo tarnas, anot kanauninko S. Filipavičiaus, mokėjęs ir kitus mokęs dalytis meile lyg duona visus su visais. „Broliai ir seserys, būkite tvirti tikėjime, ištvermingi maldoje, ištikimi meilėje,“ – tokie žodžiai įrašyti prel. L. Pratkelio antkapyje.

Stasė Lovčikaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija