Atnaujintas 2008 vasario 1 d.
Nr.9
(1602)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dvi valandos – A. Maceinai

Bronius VERTELKA

Naujamiesčio kultūros centre
minint Antano Maceinos
100-ąsias gimimo metines.
Iš kairės: vyskupas Jonas
Kauneckas, vakaro vedėja
Albina Saladūnaitė ir aktorius
Albinas Keleris, kuriam
vyskupas įteikė Benedikto XVI
ypatingąjį apaštalinį palaiminimą

Naujamiesčio kultūros centro
dailės galerija buvo pilnutėlė

Dėkojo Naujamiesčio kultūros
namų-dailės galerijos
direktorė Vigita Dumbrienė

Sausio 28-ąją Naujamiesčio kultūros centro dailės galerijoje literatūrinį vakarą „Žodžiai į sielą“, skirtą filosofo, poeto, teologo Antano Maceinos 100-mečiui paminėti, vedė Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotoja Albina Saladūnaitė. Sausio 27-oji – šio vieno didžiausių Lietuvos šviesuolių gimimo ir mirties diena. Tarp jų – 79-eri jo gyvenimo metai.

Panevėžio vyskupo Jonas Kauneckas kalbėdamas apie A. Maceiną teigė, kad Lietuva nenori pripažinti filosofo, nors jis buvo įnirtingai puolamas sovietiniais laikais. Stambaus dienraščio internetiniame portale A. Maceina yra vadinamas fašistų rėmėju ir žydų naikinimo kurstytoju. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, filosofo kūriniai buvo leidžiami, tačiau netrukus jie tapo nepaklausūs ir jau kuris laikas išleidžiami labai mažais tiražais.

Remdamasis A. Maceina, vyskupas populiariai aiškino, kodėl katalikų kunigams reikalingas celibatas. Jis kalbėjo, jog celibatas yra vertybė.

Kas susituokia, tas labiau rūpinasi savo šeima, bet netarnauja žmonėms, pasauliui. Kitaip yra su stačiatikių kunigais-popais, kurie gali kurti šeimas. Apie juos ir jų žmonas yra sukurta gausybė pajuokiančių istorijų. Jeigu stačiatikių vyskupai faktiškai tarnavo KGB, tai katalikų vyskupai verčiau rinkosi Sibiro tremtį ar kalėjimą. Baigė vyskupas pasisakymą žodžiais: „Bažnyčia turi gyventi ne vakar diena, rytdiena, bet šiandiena“.

Tomo Venclovos straipsnį „Metafizinis poetas“ apie A. Maceiną, savo eiles pasirašinėjusį Antano Jasmonto slapyvardžiu, skaitė Panevėžio J. Miltinio dramos teatro aktorius Albinas Keleris. Jis akcentavo, jog Vincas Mykolaitis-Putinas jo eilėraštį „Gruodas“ priskyrė prie to meto stipriausių .

A. Maceinos eilėraštį „Žiemos keliu“ deklamavo Anykščių Šv. Mato bažnyčios vikaras kun. Justas Jasėnas. Svečias sakė, jog jo pažintis su A. Maceina poetu prasidėjo kaip tik nuo šio eilėraščio, mokantis Panevėžio V. Žemkalnio gimnazijoje. Pažintis su filosofu, mokslininku, krikščioniškuoju egzistencionalistu, jo darbais prasidėjo jau mokantis Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje. Kun. J. Jasėnas skaitė parengtą referatą „Žmogus kūrėjas Dievo kūrėjo šviesioje“.

Paskui pluoštą A. Maceinos eilių perskaitė aktorius A. Keleris. Minėjime buvo apdovanotas ir pats aktorius, neseniai atšventęs savo 50 metų gyvenimo sukaktį. Vyskupas jam įteikė Šventojo Tėvo Benedikto XVI ypatingąjį apaštalinį palaiminimą.

Renginio dalyviams dėkojo dailės galerijos direktorė Vigita Dumbrienė. Beje, tuo metu Naujamiesčio dailės galerijoje veikė Genės Pajuodienės tapybos darbų paroda „Širdies šiluma“.

Naujamiestis, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija