Atnaujintas 2008 vasario 6 d.
Nr.10
(1603)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Du gaideliai“ sukvietė folkloro mylėtojus

Petras IVANOVAS

Sambūrio „Du gaideliai“ dalyvius
sveikina jaunieji Salako
folkloro mylėtojai

Suvieko kaimo kapela,
vadovaujama Albino Buroko

Smagiai grojo
Antazavės kaimo kapelos
vadovė Dalia Deinienė

„Gieda gaideliai“ – taip vadinasi Zarasų krašto folkloro sambūris. Jau devintą kartą į Salako kultūros namus susirinko šešiolika rajono folklorinių ansamblių ir kaimo kapelų, atvyko ir garsus miškininkų folkloro ansamblis „Nalšia“

Jau tradiciniu tapusio, gražaus žiemos vidurio renginio svečius ir dalyvius Salake pasveikino vaikų folkloro ansamblis „Saulala“, vadovaujamas Danguolės Kisielienės. Paskui skambia daina džiugino scenos šeimininkai – Salako kultūros namų dainininkai, muzikantai.

Salakiečiai puoselėja gražias folkloro tradicijas. Daugiau kaip prieš ketvirtį amžiaus čia mokytojos Janinos Bukelskienės dėka susibūrė liaudiško meno mėgėjai. Širdimi prigludę prie dainos, pajutę jos skambesį ir gerumą savo sielose, jie saugo šį brangų tautos turtą. Jiems nuoširdžiai padeda kultūros namų direktorė Audronė Macijauskienė, kapelos vadovas Osvaldas Macijauskas.

Po scenos šeimininkų sugebėjimus demonstravo ir svečiai. Suvieko folkloro ansamblio moterys pirmą kartą čia svečiavosi, bet Suvieko kaimo kapela, vadovaujama Albino Buroko, koncertuoja jau nebe pirmą sykį. Gražiai dainavo ir Antalieptės moterys. O Samanių kaimo kapela, vadovaujama Valerijaus Bogomolnikovo, visai neseniai koncertavo neįgalių žmonių madų demonstravimo renginiuose Prancūzijoje. Atgyja kultūrinis gyvenimas Smalvose – tą akivaizdžiai pademonstravo Smalvų kaimo kapelos pasirodymas.

Apie dešimtmetį gyvuoja Aviliuose folkloro kolektyvai (vadovė Irena Blinstrubienė), jie garsina šį nuošalų rajono kampelį ne tik rajone, bet šalyje. Ypač įspūdingi šio krašto šokėjų kolektyvai.

Turmanto kapelai šis sambūris buvo debiutas. Kapelą subūrė kultūros namų direktorė Tatjana Jermalajeva. Tik prieš keletą mėnesių Turmante susibūrė ir moterų ansamblis. Turmantiškės padainavo keletą rusiškų dainų. Sambūryje buvo pasidžiaugta, kad šiame krašte pradėtos puoselėti gražios tradicijos.

Skambių plojimų sulaukė ir visų mėgiama kaimo kapela „Sadūnai“, ir kultūros rūmų folkloro ansamblis „Seluona“, kapela „Čir vir vyrai“. Koncertas tęsėsi, kol iš visų rajono kampelių atvykę meno mylėtojai dainų neišdainavo, melodijų neišringavo, gražiausiais šokiais žiūrovų nepradžiugino. Žiūrovai labai nuoširdžiai sutikdavo kiekvieną ansamblį, o dažnai, išgirdę kokią nors pamėgtą melodiją, patys pritardavo.

Labai šiltai sambūrio dalyvių, žiūrovų buvo sutiktas garsus folkloro ansamblis „Nalšia“. Ansamblio vadovė Audronė Vakarinienė sakė, kad į Salaką pirmą kartą atvykę daugiau kaip prieš dvidešimt metų daug ko čia išmoko. Ir už visus savo pasiekimus „Nalšia“ pirmiausia dėkinga salakiečiams, savo pirmiesiems mokytojams.

Sambūrio dalyvius pasveikino Seimo narys Manfredas Žymantas. Jis sakė, kad jau nebe pirmą sykį dalyvauja tokiuose sambūriuose, džiaugėsi, kad rajone gyvai puoselėjamas folkloro menas, atsiranda vis daugiau kolektyvų. Kol mūsų moterys ir vyrai dainuos, tol gyvuos daina, gyvuos ir tauta. Daina, šokis, kita liaudies kūryba – pats brangiausias mūsų turtas, kurį mes paveldėjome iš praeities ir kurį privalome išsaugoti ateities kartos.

Zarasų kultūros rūmų direktorė Jovita Mikutavičienė pasidžiaugė kaskart vis turiningesniais meno entuziastų pasirodymais. Geriausieji kolektyvai buvo apdovanoti padėkos raštais.

Paskui visi susirinko į smagią vakaronę, kur ilgai netilo muzika ir daina, sukosi šokio sūkury poros. Meno mėgėjai dėkojo vieni kitiems, kad jie yra, kad puoselėja brangiausią tautos turtą.

Zarasai

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija