Atnaujintas 2008 vasario 6 d.
Nr.10
(1603)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Metų pradžia su Vincu Kudirka

Danutė STANKEVIČIENĖ

2008-ieji metai – daktaro, poeto, prozininko, kompozitoriaus, lietuvių nacionalinio judėjimo pradininko Vinco Kudirkos jubiliejiniai metai.

Jau įkurtas Lietuvos labdaros ir paramos fondas V. Kudirkos vardui įamžinti. Šis fondas organizuoja paminklo didžiajam Lietuvininkui Vilniuje statymą, knygų apie V. Kudirką ir jo autorinių kūrinių leidybą.

2008 m. sausio 12 dieną Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos didžiojoje salėje įvyko prof. Reginos Koženiauskienės knygos „Būkim šviesos ir tiesos vaikai“ pristatymas. Aktorius Ferdinandas Jakšys perskaitė pranešimą apie šią knygą – literatūrinį paminklą Vincui Kudirkai, apie knygos kūrimą, V. Kudirkos idėjų pateikimą skaitytojui kalbėjo autorė R. Koženiauskienė. Prof. Juozas Girdzijauskas ir prof. Antanas Tyla įvertino kūrinį kaip labai gilų, prasmingą, turintį didelės išliekamosios vertės. Profesorei R. Koženiauskienei nuoširdžius žodžius už garsiojo žemiečio idėjų skleidimą tarė Zanavykų draugijos pirmininkas, fondo tautos narys Albinas Vaičiūnas. Savo dalyvavimu iškilųjį tėvynainį ir susirinkusiuosius pagerbė V. Kudirkos raštų leidėja prof. Aldona Vaitiekūnienė.

Aktyviausi fondo rėmėjai buvo apdovanoti būsimojo paminklo maketais (pagamintais iš tų pačių medžiagų kaip būsimasis originalas), knygomis „Būkime šviesos ir tiesos vaikais“ bei padėkos raštais. Apdovanojimus įteikė fondo direktorius Stasys Tamašaitis ir valdybos pirmininkas dr. Juozas Galdikas.

Po iškilmingos oficialiosios dalies koncertavo Marijampolės kultūros centro tautinės dainos ansamblis „Lietuvininkas“, kuriam vadovauja Danutė Klevienė.

Koncertą pradėjo literatūrinės-muzikinės kompozicijos „Varpo aidas iš Paežerių“ vedėja Zita Lenkutytė-Ruočkuvienė, Vinco Kudirkos brolio Motiejaus anūkė.

„Lietuvininko“ koncertas susidėjo iš dviejų dalių. Pirmoji buvo skirta dr. V. Kudirkai. Marijampolės muzikos mokyklos dėstytojas Algirdas Jančas pagriežė smuiku V. Kudirkos kūrinių, eiles skaitė ansamblio skaitovės Aleksandra Šepkienė, Liuda Viliūnienė ir Emilija Bružinskienė.

Antroji dalis – tai V.Kudirkos idėjų pratęsimas: „Lietuvininko“ dainininkai atliko dainas Lietuvai ir apie Lietuvą.

Pasibaigus iškilmėms, jų svečiai susitiko prie stalo. Lietuvninkiečiai pavaišino vilniečius savo etnografinėmis gėrybėmis: kumpiu, šonine, namine juoda duona ir suvalkietišku sūriu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija