Atnaujintas 2008 vasario 8 d.
Nr.11
(1604)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Per amžius tebus garbinamas Dievo Sūnus“

Ganytojiškasis laiškas Dievo Motinos Marijos apsireiškimo Šiluvoje Jubiliejinių metų skelbimo proga

Arkivyskupas Sigitas TAMKEVIČIUS, SJ

Vienas iš svarbiausių
Švč. M. Marijos apsireiškimo
Šiluvoje 400-ųjų metinių minėjimo
laukimo akcentų – jau metus
po Kauno arkivyskupijos parapijas
keliaujanti Švč. M. Marijos
su Kūdikiu paveikslo kopija.
Nuotraukoje – prie paveikslo
Paberžės bažnyčioje
S. ŠILEIKIENĖS nuotrauka

Brangūs broliai ir seserys,

su dideliu džiaugsmu pradedame švęsti Švenčiausiosios Mergelės Marijos apsireiškimo Šiluvoje garbei skirtus Jubiliejinius metus.

Giliai suvokiame, kokią brangią dovaną iš Dievo esame gavę – tai vienintelis Lietuvoje Bažnyčios pripažintas ir vienas seniausių Europoje Marijos apsireiškimas.

Viešpaties Motina, nušvitusi tarsi kelrodė žvaigždė, visus 400 metų rodė kelią istorijos audrų blaškomai mūsų Tėvynei, maloningu veidu žvelgdama į savo vaikus Trakuose, Aušros Vartuose, Žemaičių Kalvarijoje, Pivašiūnuose, Krekenavoje, Pažaislyje, kaimo bažnyčių altoriuose, tikinčiųjų namuose. Jos motiniška meilė padėjo išsaugoti tikėjimą, meilę Tėvynei, vienybę šeimose, suteikė jėgų auginti ir auklėti vaikus, guodė skausmo ir netekties valandomis, buvo vilties žvaigždė sugrįžti į gimtinę iš tolimųjų gulagų. Suvokdami šios dovanos vertę ir būdami Visuotinės Kristaus Bažnyčios nariais, tikėjimu ir džiaugsmu dalijamės su visais Šiluvos piligrimais ir trokštame drauge švęsti Marijos apsireiškimo Jubiliejinius metus.


Dievui pašvęstojo gyvenimo žmonių diena

Vasario 2 dieną, pirmąjį mėnesio šeštadienį, kuris skirtas Švč. M. Marijos garbei ir Kristaus paaukojimo šventykloje (Grabnyčios) šventėje į Žemaičių Kalvariją rinkosi įvairių kongregacijų vienuoliai bei vienuolės, gyvenantys Telšių vyskupijoje įsikūrusiuose vienuoliniuose namuose, nes ši diena yra skirta Dievui pašvęsto gyvenimo luomo žmonėms.


Pastoracinė savaitė

Sausio 9-osios vakare seminaristams sugrįžus po žiemos atostogų prasidėjo kasmetinė pastoracinė savaitė. Sausio 10 dieną seminaristai lankėsi Lietuvos centriniame valstybės archyve, kur tris valandas trukusios ekskursijos metu susipažinta su archyvo istorija, šiandienine jo veikla, dokumentų, fotografijų, kino ir garso skaitmeninimo skyriais. Tądien pirmąkart išgirstas J. Tumo-Vaižganto balsas, išvystas originalus A. Smetonos, F. Ruzvelto parašas, susipažinta su t. Vaclovo Aliulio, MIC, asmeniniais albumais.


Be apmirimo nėra tikro pasikeitimo

Šios antraštės prasmės smaigalys krypsta į Kristų, nes savo mokymą Jis tobuliausiu būdu suderino su savo gyvenimu, liudijančiu, kad tai, ką Jis yra kalbėjęs apie apmirusio kviečio grūdo „atgimimą“, labiausiai tinka Jam pačiam.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija