Atnaujintas 2008 vasario 8 d.
Nr.11
(1604)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje

Pastoracinė savaitė

Sausio 9-osios vakare seminaristams sugrįžus po žiemos atostogų prasidėjo kasmetinė pastoracinė savaitė. Sausio 10 dieną seminaristai lankėsi Lietuvos centriniame valstybės archyve, kur tris valandas trukusios ekskursijos metu susipažinta su archyvo istorija, šiandienine jo veikla, dokumentų, fotografijų, kino ir garso skaitmeninimo skyriais. Tądien pirmąkart išgirstas J. Tumo-Vaižganto balsas, išvystas originalus A. Smetonos, F. Ruzvelto parašas, susipažinta su t. Vaclovo Aliulio, MIC, asmeniniais albumais.

Sausio 11 dieną, reaguodami į mažėjantį atsiliepiančių kunigystės pašaukimui jaunuolių skaičių, seminaristai mažomis grupelėmis išvyko į Valkininkų, Šalčininkų, Maišiagalos, Pabradės, Paluknio ir penkias Vilniaus mokyklas kalbėtis su moksleiviais apie kunigystę. Susitikimų metu ne tik pristatytas kunigo gyvenimo ir tarnystės kelias, bet ir dalintasi savo pašaukimo istorijomis, atsakinėta į klausimus. Vaikinus, norinčius plačiau susipažinti su pašaukimu į kunigystę, mąstančius apie savo įsijungimą į Viešpaties vynuogyną, klierikai kvietė į seminarijoje vasario 17–18 dienomis vyksiančias pašaukimo rekolekcijas.

Tos pačios dienos vakarą į seminariją pristatyti Pasaulio Gailestingumo kongreso atvyko Jo Eminencija kardinolas Audrys Juozas Bačkis, kuris yra vienas iš šio Kongreso globėjų. Jis skaitė pranešimą „Vilnius – Dievo Gailestingumo miestas“, kurį iliustravo gailestingumo tradiciją ir kultą nušviečiančiomis skaidrėmis. Kun. Jurgis Vitkovski, Lietuvai atstovaujantis Kongreso tarybos narys, papasakojo apie kongreso programą. Susitikimas baigėsi koplyčioje, kurioje visi drauge kalbėjo Gailestingumo litaniją.

Sausio 12 dieną kinematografininkė Joelle Galiauskas vedė seminarą „Teologinis žvilgsnis į kino meną“. Viešnia mokė klierikus atpažinti ir pasirinkti vertingus filmus, išmokti į kiną žiūrėti kritiniu žvilgsniu bei atrasti iš pirmo žvilgsnio nepastebimus, tačiau labai reikšmingus „kodinius“ vaizdus.

Sausio 14 – 15 dienomis Gyvenimo ir tikėjimo instituto darbuotojai dvi dienas trukusiame seminare kalbėjo apie dvasinį vadovavimą, paremtą ignaciškuoju dvasingumu. Seminaro vadovai neapsiribojo tik žinių perteikimu, bet praktiškai mokė klausymosi meno, dvasių skyrimo, empatijos, Dievo patirties apmąstymų, teisingo klausimų formulavimo. Seminaristai turėjo progos savo patirtimi ir įžvalgomis pasidalinti grupelėse, individualiuose pokalbiuose, įsijaučiant į pasiūlytas situacijas pagal konkrečius elgesio būdus.

Sausio 16 dieną Elvyra Kučinskaitė kartu su kitais Išsiskyrusių sielovados centro darbuotojais klierikams pristatė savo centro veiklą bei išsiskyrusių žmonių sielovados galimybes. Seminaristai klausėsi darbuotojų liudijimų, taip pat galėjo praktiškai patirti atėjusių į centrą ieškoti pagalbos žmonių susitikimo darbotvarkę.

Diakonų šventimai

Sausio 19–20 dienomis dvylika Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos šeštakursių buvo įšventinti diakonais. Kardinolas Audrys Juozas Bačkis šventimus suteikė aštuoniems Vilniaus arkivyskupijos klierikams: Nerijui Grigaliūnui, Andžėjui Jasinskui, Francišek Jusiel, Renaldui Kučko, Dariui Marcinkevičiui, Kęstučiui Palikšai, Miroslav Petrovskij ir Rimui Kalmatavičiui. Diakonų šventimai šiemet po daugelio metų vyko ne Seminarijos koplyčioje, bet Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje. Kartu su Kardinolu už naujuosius diakonus meldėsi vyskupas Juozas Tunaitis, Seminarijos vadovybės nariai, šventinamųjų klebonai bei pasveikinti atvykę kunigai, dėstytojai, šeimų nariai, artimieji bei draugai, gausus tikinčiųjų būrys. Pasibaigus iškilmingoms Šventimų šv. Mišioms naujieji diakonai dėkojo visiems, lydėjusiems pašaukimo kelyje, ir kvietė už juos nepaliauti melstis. Šventė baigta bendryste prie vaišių stalo svečių namuose „Domus Maria“.

Sausio 20 dieną gausiai susirinkus tikintiesiems vyskupas Juozas Matulaitis Kaišiadorių katedroje įšventino diakonais du savo vyskupijos klierikus: Vytautą Kirką ir Romą Tarailą. Tą pačią dieną Panevėžio katedroje Jo Ekscelencijos vyskupo Jono Kaunecko rankų uždėjimu ir malda diakonų tarnystė buvo patikėta Regimantui Tubeliui ir Nerijui Papirčiui.

Mindaugas Bernotavičius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija