Atnaujintas 2008 vasario 16 d.
Nr.12
(1605)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Prisimintas užmirštasis kraštietis

Bronius VERTELKA

Istorijos mokytojas ekspertas
Juozas Brazauskas

Likus truputį daugiau nei savaitei iki Vasario 16-osiosios, Panevėžio kraštiečių klubas „Tėviškė“ ir Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyrius surengė konferenciją „Prisiminkime užmirštąjį kraštietį humanitarą, pedagogą ir valstybės veikėją Kazimierą Masiliūną“, kuri vyko Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“.

Pranešimą apie K. Masiliūno asmenybę skaitė Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Rankraščių skyriaus darbuotoja Stasė Mikeliūnienė. K. Masiliūnas gimė 1902 m. vasario 21 dieną. Jo tėvas buvo Bistrampolio dvaro ūkvedys, o motina – akmistrinė (kambarių prižiūrėtoja). Iš keturių vaikų šeimoje Kazimieras buvo trečias vaikas. Pirmąsias mokslo žinias gavo dvare, paskui mokėsi Ramygaloje. Jaunuolis išėjo savanoriu.


Prisilietęs prie žmogaus sielos gelmių

Alfas PAKĖNAS

Reikšmingiausias lietuvių filosofas. Pirmasis, kuris filosofavo tikrai lietuviškai. Lietuviškų filosofinių terminų kūrėjas. Poetas filosofijoje ir filosofas poezijoje. Taip kalbama ir rašoma apie Antaną Maceiną, kurio 100-ojo gimtadienio minėjimas Juozo Tumo-Vaižganto muziejuje sutraukė daugybę kauniečių. Daugelis net prisipažino mėgstantys ir mylintys šį žmogų. Pasiilgstantys jo žodžio – filosofinio ir poetinio.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija