Atnaujintas 2008 vasario 15 d.
Nr.13
(1606)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Atsisakau dalyvauti apdovanojime

Gavau žinią iš prezidentūros, kad šiemet Vasario 16-ąją būsiu apdovanojamas Vyčio Kryžiaus ordinu.

Gerbiu Lietuvos valstybę, kaip tautos namus, taip sunkiai statytus, todėl privalau gerbti ir jos žymenis – himną, herbą, vėliavą ir ordinus. Būtent dėl šios pagarbos atsisakau dalyvauti apdovanojimo ceremonijoje.

Yra giliai neteisinga, kad tuo pačiu ordinu apdovanojamas kalinys ir jį tardęs KGB tardytojas (apie šį atvejį jau esame rašę kartu su Liudu Simučiu). Neturiu nieko prieš asmenį – galbūt dabar jis labai geras darbuotojas.

Tai principo klausimas, nes šioje akistatoje tik vienas yra teisus. Jei teisus jis – buvęs mano tardytojas – tada neteisus aš ir visas mano gyvenimas. Būti viename sąraše, stovėti greta jo apdovanojimų ceremonijoje – reiškia pripažinti savo neteisumą. Ir ne tik savo, bet bendražygių, laisvės kovų dalyvių, tūkstančių Lietuvos vyrų, kritusių pamiškėse. Tai reikštų išduoti jų atminimą ir įvardinti jų auką kaip beprasmę.

Todėl atsisakau dalyvauti apdovanojimo ceremonijoje, kol nebus atstatyta tiesa ir teisingumas.

Vyčio kryžiaus ordinu yra apdovanojami asmenys, pasižymėję narsa ir ištverme, ginant Lietuvos Respublikos laisvę ir nepriklausomybę (...). Dažniausiai pagerbiami ginkluoto pasipriešinimo dalyviai – kariai, savanoriai bei neginkluoto pasipriešinimo dalyviai – laisvės kovų dalyviai (...). Vyčio kryžiaus ordino šventė – lapkričio 23-oji – Lietuvos karių diena (...). Vyčio kryžiaus ordinu apdovanojami ir didvyriškai žuvusieji.

(Iš LR Valstybės apdovanojimų įstatymo)

Algirdas PATACKAS
Laisvės kovų dalyvis
Kovo 11-osios Akto signataras

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija