Atnaujintas 2008 vasario 15 d.
Nr.13
(1606)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Maldos už krikščionių vienybę savaitės atgarsiai

„Priklausom Jėzaus Kristaus Bažnyčiai...“

Inesė Ratnikaitė

Prie arbatos puodelio. „Tiesos žodžio“
pastorė Andželika Krištaponienė
ir katalikų kunigai Algirdas
Pakamanis bei Tomas Janavičius

Maldų už krikščionių vienybę savaitė kviečia susitikimui, kurio metu krikščioniškos bendruomenės kartu meldžia vienybės. Šiauliuose katalikai, metodistai, „Tiesos žodžio“ bažnyčios tikintieji, liuteronai (evangelikai bei reformatai) susitinka, diskutuoja, rengia bendrus projektus kartą per mėnesį. Vieną mėnesį renkasi minėtų konfesijų dvasininkai, antrąjį prie bendro pokalbio prisideda ir tikintieji. Pasauliečiai šiuose ekumeniniuose susitikimuose kol kas nėra labai aktyvūs, tačiau ekumeninės pamaldos sulaukia gausaus būrio tikinčiųjų. Jos organizuojamos du kartus per metus: Sekminių proga bei maldų už krikščionių vienybę savaitės metu. Pastaroji šventė jau turi tam tikras tradicijas: kviečiami tikintieji, pamaldos organizuojamos sekmadienį, kasmet renkamasi skirtingos konfesijos bažnyčioje. Šiais metais bendrai maldai susirinkta metodistų naujai pastatytoje ir pašventintoje Šv. Luko bažnyčioje. Pamaldoms vadovavo metodistų pastorius Kingsley Holden. Buvo gilintasi į dvi tiesas. Pirmoji – parengta pasaulinės Bažnyčios tarybos – tai apaštalo Pauliaus kvietimas susiskaldžiusiai Bažnyčiai melstis kartu. Antroji – vietinė: vienas Viešpats, vienas tikėjimas, viena Bažnyčia. „Krikščionys šia savaite nori parodyti pasauliui, jog jie yra vienas kūnas Kristuje. Taigi ir mes prisijunkime prie maldos už vienybę ir, kaip sakė šv. Paulius, be perstojo melskimės, kad visi krikščionys garbintų vieną Viešpatį vienu tikėjimu vienoje Bažnyčioje“, – sakė metodistų pastorius Kingsley Holden.

Pamaldos prasidėjo bendru kreipimusi į Šventąją Dvasią. Katalikų atstovė perskaitė skaitinį iš Pirmojo laiško tesalonikiečiams. „Tiesos žodžio“ bažnyčios atstovas perskaitė Evangelijos ištrauką. Abu skaitinius lydėjo bendras „Aleliuja“, giedojo choras „Bičiuliai“. Atidžiai buvo išklausyti įvairių konfesijų dvasininkų pasisakymai. Pastorius Kingsley Holden bei katalikų kunigas Algirdas Pakamanis priminė maldų savaitės už krikščionių vienybę pradininko tėvo Polo Vatsono biografines detales, didžiulį darbą įgyvendinant bei skleidžiant ekumenizmo idėjas. Kun. Algirdas kvietė visus asmeniškai savo darbais bei malda tęsti bei plėsti tėvo P. Vatsono pradėtą darbą.

Dvasininkų pasisakymuose dominavo krikščionių – Dievo vaikų motyvas. Šiaulių bažnyčios „Tiesos žodžio“ pastorė Andželika Krištaponienė teigė: „Dievo meilė, Kristaus kryžius mus visus, toli buvusius, pasiklydusius savo nuodėmėse, išgelbėjo ir subūrė į vieną šeimą ir pavadino vaikais“. Vaikai, anot pastorės, yra skirtingo amžiaus. „Tikėjimo žodis“, būdama jauniausia bažnyčia iš susirinkusiųjų, Dievo akyse yra vienodai vertinga. „Raginčiau priimti vienas kitą, kaip Jėzus priima. Ne tik pakęsti, bet ir mylėti, ne tik mylėti, bet ir mokytis vieni iš kitų“, – ragino Šiaulių bažnyčios „Tiesos žodžio“ pastorė. Jos mintį pratęsė liuteronų kunigas Romas Pūkys: „Išties visi krikščionys yra Dievo vaikai. Kai vienas ar kitas pradeda įrodinėti, kad jis yra geresnis, teisesnis, kad jis gali atsiskyręs užimti geresnę vietą, iškyla konfliktai“. Kad būtų išvengta konfliktų reikia maldos. Pastorius Kingsley Holden paaiškino, jog vienas pagrindinių metodistų bažnyčios uždavinių yra gydyti susiskaldymą tarp krikščionių bendruomenių. Todėl naujoji bažnyčia pavadinta evangelisto Luko vardu, „nes šv. Lukas yra gydančiosios tarnystės apaštalas“, – sakė pastorius. Katalikų kunigas Algirdas Pakamanis pabrėžė bendruomeniškumą, teigdamas, jog visos krikščionių konfesijos sudaro vieną tikinčiųjų bendruomenę, turinčią ypatingą paskirtį dažnai priešiškai nusiteikusiame sekuliariame pasaulyje: „Susitinkame su žmonėmis, kuriems reikia tiesos, tikro pažinimo. Jie yra suvilioti praeinančiais dalykais, visą savo gyvenimą yra nukreipę į tai, kas klaidinga. Siekime tiesos, kuri yra Dievuje“.

Vienos bendruomenės idėja buvo svarbi ir evangelikų liuteronų kunigo R. Pūkio pasisakyme: „Paskaitęs Šventąjį Raštą supratau, kad yra tik viena Jėzaus Kristaus Bažnyčia. Nėra nei Liuteronų Bažnyčios, nei Reformatų, nei Baptistų, yra viena Jėzaus Kristaus Bažnyčia, nes Jėzus sakė: „Aš pastatysiu savo Bažnyčią ir pragaro vartai jos nenugalės“. Ir kiekvienas mūsų, kad ir kokiai priklausytume Bažnyčiai, mes priklausom Jėzaus Kristaus Bažnyčiai“.

Po visuotinės tikinčiųjų maldos giedojo Šiaulių kamerinis choras „Bičiuliai“, vadovaujamas Šiaulių universiteto docento Stasio Žalalio. Bendros giesmės, maldos, pašnekesiai prie arbatos puodelio po pamaldų sukūrė bičiulišką atmosferą.

Šiauliai

Gintauto Tumulio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija