Atnaujintas 2008 vasario 20 d.
Nr.14
(1607)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gaudantis akimirkas

Bronius VERTELKA

Panevėžio Žemaičių kultūros
draugijos nariai simbolinę
Žemaitijos vėliavą įteikia
fotomenininkui Algimantui
Aleksandravičiui (dešinėje)

Ant medinio skersinio kabo vėjų plakamas varpas. Asfaltuotos kelio juostos šalikelėje sėdi muziejininkas. Gabalėlis kapinių vaizdo. Šių bei daugybės kitų nuotraukų iš parodos „Žemaitija – su meile“, eksponuojamos Panevėžio fotografijos galerijoje, autorius – garsus fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius. Parodos pristatymas vyko sausio 30-ąją.

Fotografas pasakojo, jog postūmis surengti tokią parodą buvo nuotraukos po stiklu vienoje Vilniaus gatvių. Buvęs Keistuolių teatro aktorius, kilęs iš Švėkšnos, pasiūlė Algimantui padaryti panašių nuotraukų ciklą iš Žemaitijos. Klaipėdoje gimusiam fotomenininkui, 24-erius metus gyvenančiam Panevėžyje, idėja patiko. Kelionei po Žemaitiją jis skyrė keturias dienas – per Vėlines ir Kūčias. Aplankė vyskupo M. Valančiaus memorialinį bei Orvidų muziejus, poeto Vytauto Mačernio simbolinį kapą, pabuvojo Mosėdyje, Maironio tėviškėje bei kitose įžymiose Žemaitijos vietose. Kartu su paroda buvo pristatytas ir A. Aleksandravičiaus fotoalbumas „Švytėjimas“, išleistas anglų kalba. Jame apie 80 Lietuvos ir apie 40 Rusijos žymių žmonių portretų. Šiam albumui Algimantas atidavė dvejus metus. Fotoalbumą – nuo nuotraukų iki viršelio – maketavo jis pats.

Apie fotomeno paslaptis, A. Aleksandravičiaus kūrybą kalbėjo šiaulietis menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis. Miesto meras Vitas Matuzas fotomenininką A. Aleksandravičių įvertino kaip sūnų paklydėlį, kuris nuolat sugeba su savo darbais grįžti į ten, iš kur išvyko. Geros kloties kūryboje autoriui linkėjo jo kolegė fotomenininkė Irena Giedraitienė, poetė Elvyra Pažemeckaitė bei kiti. Tikrą staigmeną suruošė Panevėžyje gyvenantys Žemaičių kultūros draugijos nariai. Jie A. Aleksandravičiui dovanojo simbolinę Žemaitijos vėliavą, XVII amžiaus Žemaitijos žemėlapį ir žemės – trijų hektarų Žemaitijoje – nuosavybės dokumentus. Žemaičių sąmojis galerijoje buvo įvertintas.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija