Atnaujintas 2008 vasario 20 d.
Nr.14
(1607)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Rašytojo dovana mokykloms

Vytautas Bagdonas

Rašytojo Rimanto Vanago kūryba gerai pažįstama šalies skaitytojams. Lietuvos rašytojų sąjungos narys yra išleidęs net trisdešimt knygų – poezijos rinkinių, knygų vaikams ir jaunimui, esė ir publicistikos rinkinių, apsakymų, novelių, vertimų, periodinėje spaudoje pateikęs kelis šimtus įsimintinų apybraižų, pasakojimų jaunimo auklėjimo temomis, interviu su žymiais žmonėmis.

Ne kartą šio autoriaus kūryba susilaukė ir aukšto įvertinimo. Pirmoji R.Vanago poezijos knyga „Autobiografijos pradžia“, išleista 1978 metais, už geriausią metų debiutą buvo įvertinta Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premija (1979 m.). Eilėraščių rinkinys rusų kalba „Materinskoje pismo“ („Motinos laiškas“) apdovanotas I Maksimo Gorkio premija už geriausią debiutą rusų kalba (1983 m.). 2002 metais rašytojui skirta šviesaus atminimo muziejininkės ir literatės Teresės Mikeliūnaitės vardu pavadinta kultūros premija, įsteigta Anykščių rajono savivaldybės už dokumentinės prozos knygą „Iš vieversių gyvenimo“. Už tą pačią knygą jis buvo įvertintas ir Lietuvos rašytojų bei Lietuvos žurnalistų sąjungų įsteigta Juozo Tumo-Vaižganto premija (2003 m.). Rašytojas Rimantas Vanagas gavo ir Radviliškio rajono savivaldybės skiriamą pirmąją Jono Marcinkevičiaus premiją už dokumentinės prozos knygą „Žmonės mylėjo žmones“ (2004 m.).

Didelio pripažinimo, įvertinimo ir populiarumo sulaukęs rašytojas Rimantas Vanagas pastaruosius penkiolika metų rašo beveik išskirtinai tik apie Anykščius, sėkmingai leidžia paties sumanytos serijos „Sieliai“ knygas, skirtas gimtojo krašto istorijai ir Anykščius garsinusių žmonių atminimui.

R. Vanagui visuomet atrodė, kad knygos apie Anykščius ir anykštėnus yra reikalingos, aktualios, turi išliekamąją vertę. Ir koks akibrokštas buvo, kai rašytojas sužinojo, kad Anykščių krašto mokyklų bibliotekos iki šiol neturi nei eilėraščių, nei apsakymų, nei linksmų nutikimų knygų, skirtų pirmiausia jaunajam Anykščių skaitytojui. Ir didelė nuostaba, ir širdgėla paskatino anykštėną rašytoją kreiptis į rajono savivaldybę su kilniu pasiūlymu. Manydamas, kad jo rašytos knygos dar gali pasitarnauti tiek mokiniams, tiek mokytojams per istorijos, literatūros, gamtos pamokas, būti naudingos laisvalaikiu, rašytojas Rimantas Vanagas nusprendė dalį savo kūrybos padovanoti rajono mokykloms.

Veltui rašytojas pasiryžo perduoti mokykloms beveik du šimtus savo knygų. Dovanojama trys dešimtys knygų „Gimtinė mano – iš dangaus“, kur spausdinami eilėraščiai vaikams ir suaugusiems apie Anykščius, iliustruoti anykštėnų menininkų darbais: tautodailininko Stanislovo Petraškos piešiniais ir fotografo Kazimiero Strolios nuotraukomis „iš paukščio skrydžio“, tiek pat egzempliorių eilėraščių rinkinio „Du skeletai greta“. Šioje knygoje spausdinamus eilėraščius autorius kūrė gyvendamas užsienio šalyse. Poezijos knyga iliustruota Kolumbijos skulptorės Nijolės Sivickas-Mockus, kurios tėvai gyveno, dirbo ir amžinajam poilsiui atgulė Anykščiuose, kūrinių fotografijomis. Mokyklų bibliotekas papildys ir trys dešimtys R.Vanago apsakymų bei novelių rinkinių „Atminties variantai“, kurių lyrinis herojus dažniausiai yra anykštėnas. Dovanota po trisdešimt knygų „Niurksi plūdė ir širdis“ bei „Vyriški ir žvėriški nutikimai“. Tai smagūs žvejų ir medžiotojų nutikimai, išgirsti Anykščių krašte ir šmaikščiai iliustruoti anykštietės dailininkės Rūtos Smalskienės. Taip pat dovanota trisdešimt gausiai autentiškomis fotografijomis iliustruotų knygų iš „Sielių serijos“ apie žymiausių prieškario anykštėnų likimus – „Žmonės mylėjo žmones“.

Išvardinęs dovanojamų savo knygų sąrašą, laiške Anykščių rajono savivaldybei rašytojas Rimantas Vanagas priduria, jog prireikus jis galėtų surasti bei dovanoti ir kitų paskutiniais metais leistų knygų.

Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, vertindamas tokį kilnų kraštiečio rašytojo poelgį, pavadino tai tikru patriotiškumu, tolerantiškumu, supratingumu ir išreiškė jam nuoširdžią padėką. Padėką rašytojui už tokias reikalingas ir naudingas dovanas reiškia ir Anykščių rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius, taip pat rajono mokyklų, kurias netrukus tos dovanos pasieks, bendruomenės.

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija