Atnaujintas 2008 vasario 22 d.
Nr.15
(1608)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Ragino gyventi stipriųjų dvasia

Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčioje Vasario 16-ąją susirinko daugybė žmonių. Tarp jų buvo miesto vicemeras Petras Luomanas, miesto Tarybos narys Vitalijus Satkevičius. Buvo čia ir Vilius Kuodis, giliai tikintis vyras, aktyviai dalyvaujantis šv. Mišiose ir katalikiškuose renginiuose. Dalyvavo ir verslininkas, turintis paminklų dirbtuvę prie Kabelių, dabar užsiėmęs paminklo žuvusiems partizanams Raguvos miške statymu, su žmona. Kam reikia bažnyčios, tas bet kokio ilgumo kelią įveiks ir per prasčiausią orą ją pasieks. Visų veidai buvo giedri. Pro bažnyčios langus žvilgčiojo saulė. Bažnyčios priekyje abiejose pusėse stovėjo ateitininkų, tremtinių, partizanų, šaulių garbės sargyba su savo vėliavomis.

Pamokslą sakė šv. Mišias aukojęs Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Jis prisiminė tuos, kurių nebėra tarp mūsų, tačiau kurių dėka esame laisvi. Lietuva pirmoji iš valstybių išsivadavo iš carinės Rusijos gniaužtų, ji pirmoji iš kitų sovietinių respublikų pasiskelbė esanti nepriklausoma. Lietuva žinoma sukilimais XIX amžiuje. Lietuviai laimėjo Žalgirio mūšį. Lietuvių tauta gali didžiuotis tokiomis šviesuolėmis, kaip Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Lazdynų Pelėda, Šatrijos Ragana. Jeronimas Ralys dėl sveikatos netapo kunigu, tačiau išsimokė gydytoju. Bet kokiu paros metus jį būdavo galima prisikviesti pas ligonius. J. Ralys išvertė 12 tūkstančių eilučių iš Homero kūrybos. Laidojant šį šviesuolį, prie jo karsto Vaižgantas sakė: „Mažo žmogaus buvo didi dvasia“.

Viešint Vokietijoje ar Šveicarijoje, vyskupui buvo malonu girdėti, jog ir čia žino disidentę vienuolę Nijolę Sadūnaitę. Vyskupui J. Kauneckui teko palaikyti ryšius su vienuole Ona Pranckūnaite iš Panevėžio – jis jai patikėdavo nelegalią literatūrą, kurią ji daugindavo kopijavimo aparatu. Po dviejų įkalinimų drąsioji lietuvė paprašė to paties darbo. „Ketvirtą kartą už tiesą nebijotų būti įkalintas mons. Alfonsas Svarinskas. Jis nemoka gyventi klūpomis“, – sakė vyskupas.

Laimindamas tikinčiuosius, ganytojas jiems linkėjo stiprybės ir sveikatos. Vyskupas papriekaištavo miesto valdžiai, kad ji nederina savo renginių laiko su bažnyčia. Po Mišių iki vėliavos kėlimo miesto centrinėje Laisvės aikštėje ceremonijos buvo likę keletas minučių, todėl išeinant iš šventovės susidarė žmonių spūstis.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija