Atnaujintas 2008 vasario 22 d.
Nr.15
(1608)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Maldos Lurdo Švč. Mergelei Marijai

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Vyskupo Jono Borutos, SJ, žodis
prie Pajūrio Lurdo koplyčios.
Kairėje – klebonas kunigas
Mykolas Petrauskas

Šie metai katalikams ypatingi: sukako 150 metų nuo Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo Lurde. Lietuviai, o ypač žemaičiai, yra Dievo Motinos garbintojai – vien Telšių vyskupijoje yra net 27 koplyčios, skirtos Lurdo Švč. Mergelei Marijai. Prie jų šventadieniais suklumpa ne tik pagyvenę tikintieji, bet ir jaunimas. Varnių parapijos klebonas kunigas kanauninkas Jonas Petrauskis dažnai primena tikintiesiems, kad šie nepamirštų pasimelsti prie šventoriuje esančios Lurdo Švč. Mergelės Marijos koplyčios.

Šilalės dekanate yra net keturios Lurdo koplyčios: Girdiškėje, Kaltinėnuose, Teneniuose ir Pajūryje. Tad visą savaitę, pasitinkant vasario 11-ąją – Lurdo Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo 150 metų sukaktį, buvo aktyviai ir nuoširdžiai meldžiamasi prie visų Telšių vyskupijoje esančių koplyčių.

Pajūryje (Šilalės dekanatas) įvyko bene pati didžiausia ir garbingiausia Dievo Motinos pagerbimo Lurdo koplyčioje iškilmė.

2002 metų rugpjūčio mėnesį Telšių vyskupijos vyskupo Jono Borutos, SJ, dekretu Pajūrio Švč. Trejybės parapijai vadovauti buvo paskirtas kunigas Mykolas Petrauskas. Jam buvo pavesta aptarnauti ir be nuolatinio kunigo esančias Didkiemio Šv. Angelų Sargų ir Tenenių Šv. Barboros parapijas. Entuziastingo kunigo klebono M. Petrausko rūpesčiu buvo sutvarkyta klebonija, renovuoti Pajūrio Švč. Trejybės parapijos namai, išgražintas Pajūrio Švč. Trejybės bažnyčios vidus, sutvarkyta aplinka. Paskui iš pagrindų buvo renovuotas Tenenių Šv. Barboros bažnyčios šventorius (buvęs griūvantis pastatas), kuriame šiandien įsikūrę jaukūs, patogūs Tenenių Šv. Barboros parapijos namai. Jaukūs ir gražūs parapijos namai yra ir Didkiemio parapijoje. Dabar Pajūrio, Tenenių ir Didkiemio parapijų namuose nuolat vyksta įvairūs renginiai, o Gavėnios metu, čia giedami Žemaičių Kalvarijos Kalnai. Nelengva buvo per tokį trumpą laiką renovuoti net trejus parapijos namus!.. Bet klebonas kun. M. Petrauskas savo užsibrėžtą tikslą pasiekė. Ir tuo jis džiaugiasi. Džiaugiasi ir dėkoja šių parapijų seniūnams, visiems tikintiesiems, Šilalės rajono savivaldybei ir visiems tiems, kas rėmė parapijų namų renovaciją, padėjo šiuos darbus atlikti.

Klebonas kun. M. Petrauskas artėjančiai Lurdo Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo 150-ties metų sukakčiai pažymėti netoli Pajūrio bažnyčios, ties gražuole Jūros upe, sumanė pastatyti iškilią Lurdo Dievo Motinos koplyčią. Ne mūrinę ar betoninę, o iš laukų akmenų, akmenėlių. Todėl kreipėsi į Pajūrio parapijos tikinčiuosius. Šie neatsisakė padėti – ne tik pririnkti akmenų, bet ir pinigais paremti. Liedamas sūrų prakaitą dirbo ir kunigas klebonas M. Petrauskas. Bendromis pastangomis Lurdo Dievo Motinos koplyčia Pajūryje buvo pastatyta ir pašventinta.

Vasario 9-ąją į Pajūrį sugužėjo ne tik šios, bet ir aplinkinių parapijų tikintieji. Atvyko netgi iš Tauragės ir Šilutės dekanatų pagerbti Lurdo Švč. Mergelės Marijos, esančios Pajūrio koplyčioje. Dalyvavo ir Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, vyskupo kancleris kanauninkas Remigijus Saunorius, Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos dėstytojai, seminaristai.

Daug tikinčiųjų ir jaunimo atvyko iš Šilalės parapijos drauge su kunigu klebonu dekanu Stasiu Toleikiu ir kunigu Mindaugu Alekna. Autobusas tikinčiųjų ir kunigų atvyko iš Tauragės dekanato – Gaurės klebonas kun. Romualdas Gečas, Viešvilės administratorius kun. Antanas Mačius, Šilalės dekanato Kvėdarnos parapijos klebonas kun. Julius Meškauskas. Dvyliktą valandą vyskupas J. Boruta, SJ, drauge su į šią iškilmę atvykusiais kunigais aukojo šv. Mišias, skirtas Lurdo Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimui atminti. Tam tikslui buvo skirta ir vyskupo homilija. Šv. Mišių metu giedojo gausus Pajūrio bažnyčios choras, vadovaujamas Jono Linkio.

Po iškilmingų šv. Mišių visi pasuko prie Lurdo koplyčios. Degant žvakelėms, prie gėlėmis išpuoštos koplyčios visi pasimeldė. Vyskupas J. Boruta, SJ, nuoširdžiai padėkojo klebonui kun. M. Petrauskui už šios koplyčios pastatymą ir pakvietė dažniau ateiti čia ir pasimelsti.

Šilalės rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija