Atnaujintas 2008 vasario 27 d.
Nr.16
(1609)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Prakalbinta Lietuvos istorija

Rūta Averkienė

Vytautas Baublys
prie savo kūrybos darbų

Šventiniai renginiai, skirti Lietuvos valstybės atkūrimo dienos 90–mečiui, Varėnoje prasidėjo įspūdingos varėniškio menininko Vytauto Baublio kūrybos darbų parodos atidarymu.

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidarytoje parodoje eksponuojama šešiasdešimt penki autoriaus darbai: medžio skulptūros, metalo plastika, tapyba. Visoje daugialypėje menininko kūryboje ryškus Lietuvos istorijos motyvas. Kaip kažkas parodoje pajuokavo, kiekvienas darbas kurtas su perlojietišku užsispyrimu, mat Perloja – Vytauto gimtinė. Vytautas prasitarė, kad Perlojos muziejui rengiasi padovanoti keletą skulptūrų, skirtų Dzūkijos partizanams, o viena iš jų skirta giminaičiui, partizanų vadui Adolfui Baubliui-Merkiui.

Čia eksponuojami kūriniai – tik maža dalelė V. Baublio sukurtų darbų. Įspūdingos kunigaikščių, nukryžiuotųjų skulptūros iš juodojo ąžuolo, juodalksnio, iš kriauklių sukurtos mozaikos, metalo plastikos ir tapybos darbai – neįtikėtina, kad tai galėjo sukurti vienas žmogus. Preciziška, tiksli, meniška, nevyriškai kruopšti, o drauge vyriškai užsispyrusi Vytauto kūryba kelia susižavėjimą – juk iš kriauklelių sukurti Čiurlionio paveikslą ar kitą mozaiką – bene keturių mėnesių darbas, o nušlifuoti medį – ne tik kūrybinis, bet ir sunkus fizinis darbas.

Santūraus ir uždaro būdo menininkas prasitarė, kad kūrėjui nebūtina kalbėti – už jį šneka sukurti darbai. „Simboliška, kad parodai visai atsitiktinai pristačiau darbų lygiai tiek, kiek man metų...“ – juokavo Vytautas.

Vytautas Baublys kuria jau bene keturiasdešimt metų. Parodos atidaryme kalbėjusieji pastebėjo, jog Vytautas tapė ir iš medžio skobė Lietuvos didžiuosius kunigaikščius dar sovietmečiu, kai tas buvo tolygu nusikaltimui.

Lietuvos Nepriklausomos valstybės atkūrimo akto signataras Juozas Dringelis pastebėjo, kad Vytauto kūryboje – kaip ant delno mūsų tautos istorija, svarbiausi akcentai ir žmonės.

Parodos autorių sveikinęs Seimo narys Gediminas Jakavonis priminė, kad menininkas yra nutapęs ir lenkų dailininko Jano Mateikos paveikslo „Žalgirio mūšis“ kopiją.

Rajono savivaldybės mero Vido Mikalausko teigimu, minint tokią iškilią mūsų tautai datą simboliška atidaryti su Lietuvos istorija susijusią parodą. Ši paroda – puiki dovana Varėnos krašto visuomenei, nes Varėnos kultūros centro parodų salėje tokia įvairiapusiška vieno autoriaus kūrybinių darbų paroda eksponuojama pirmą kartą.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė prisiminė, kaip Vytautas ir sovietmečiu tautodailės parodoms pristatydavo kūrybinius darbus, kuriuose puikavosi kunigaikščiai, o plakatus piešdavo lietuviškom spalvom. Ji dėkojo V. Baubliui už drąsą bei lietuvybės puoselėjimą ir užsiminė, kad atėjo laikas apie jo kūrybą išleisti knygą.

Vytauto Baublio paroda veiks iki kovo 12 dienos.

Varėna

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija