Atnaujintas 2008 vasario 29 d.
Nr.17
(1610)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Vasario 16-oji:
tada ir dabar

Vasario 16-oji
jaunystės
prisiminimuose

Kodėl taip yra?

Kokia – Lietuva?

Kodėl dvasininkams
neleidžiama
sakyti tiesos

Gyvena dėl kitų

UŽMIRŠTA
ISTORIJA

„Lietuvos Caritas“
aplankė kolegas
Punske

Slaptosios pedagogės
dvasingumas

Paminėjo iškilius
dvasininkus

Paminėtas istorinis Jono Pauliaus II vizitas Kuboje

Mindaugas BUIKA

Santa Klaros mieste buvo
atidengtas memorialas popiežiui
Jonui Pauliui II minint 10-ąsias
jo vizito Kuboje metines

Sielovadininkų stygius

Popiežius Benediktas XVI savo laiške Kubos vyskupams paragino tęsti evangelizacijos pastangas šiuo kritišku šaliai laikotarpiu, nepaisant sielovadininkų stygiaus. Šventojo Tėvo kreipimąsi perdavė Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė, kurio visą savaitę trukęs vizitas Kuboje buvo skirtas paminėti popiežiaus Jono Pauliaus II istorinio apsilankymo vienintelėje komunistų režimo valdomoje Lotynų Amerikos valstybėje 10-ąsias metines (1998 sausio 21-25 dienomis). Dieną prieš kardinolo atvykimą, vasario 20-ąją, buvo pranešta apie sunkiai sergančio 81 metų Kubos prezidento Fidelio Kastro atsistatydinimą.


„Meilė gali daryti stebuklus“

Inesė Ratnikaitė

Kun. Hermanas Šulcas sako,
kad kas atvyksta į Afriką,
nebegali jos palikti,
arba ji nepalieka...
Artūro ŠULCO nuotrauka

Šiaulių bendruomenės namai, vadovaujami Vaclovo Vingro, kiekvieną ketvirtadienį rengiamose paskaitose sulaukia išties gausus klausytojų būrio. Vasario 14 dieną, atvažiavus misionieriui iš Afrikos kun. Hermanui Šulcui, visi norintieji vos tilpo gana didelėje Šiaulių universiteto baltojoje salėje.

Kun. H. Šulcas gimė ir augo Lietuvoje. Tėtis – vokietis liuteronas, mama – žemaitė katalikė. Karo metais šeimai teko trauktis į Vokietiją. Besitraukiant žuvo tėvelis, tad mamai vienai teko rūpintis vaikais svetimame krašte. Nors gimė Klaipėdoje, kunigas prisipažįsta, kad lietuviškai kalbėti išmoko būtent Vokietijoje, Vasario 16-osios gimnazijoje. Išgirdęs, kad Italijoje, saleziečių gimnazijoje, daug žaidžiama ir mažiau reikia mokytis, išvyko ten. Atsitiko taip, kad mokytis reikėjo netgi daugiau, tačiau šis pasirinkimas nulėmė tolesnį gyvenimo kelią.


Neišnaudoti internetinės televizijos privalumai

Gintaras VISOCKAS

Internetinio portalo www.slaptai.lt
ir „XXI amžiaus“ organizuota diskusija,
kokį pavojų Lietuvai kelia šiandieninė
Rusijoje. Diskusijoje dalyvavo
„XXI amžiaus“ vyriausiasis
redaktorius Edvardas
Šiugžda ir jaunieji politikai
Vytauto Visocko nuotrauka

Jau beveik pusę metų praėjo, kai internetinis portalas www.slaptai.lt ir laikraštis „XXI amžius“ bendromis pastangomis įkūrė studiją „SLAPTAI“. Nieko įmantraus, nepaprasto čia nėra – tiesiog drauge su „XXI amžiaus“ vyriausiuoju redaktoriumi rengiame pašnekesius pačiais įvairiausiais nūdienos klausimais – nuo politikos iki kultūros, nuo ekonomikos iki religijos, nuo švietimo iki žvalgybos reikalų.


Putinas didysis ir Putinas mažasis

Rusija keičiasi. Nuo civilizuotos – „suverenios“, Putino sugalvotos demokratijos link. Atrodo, jog jo valdymo metu prasidėję negatyvūs procesai tęsis ir toliau. Jėgų, galinčių užkirsti jiems kelią, nėra arba jos per silpnos tai padaryti.

Vladimiras Beskudnikovas

Rinkiminė agitacija Rusijos
miestų gatvėse

1999 metais Vladimiras Putinas tiesioginiame eteryje pažadėjo susidoroti su teroristais ir visais, kurie išdrįs ginklu kovoti su teisėta valdžia. „Tualetuose juos gaudysime ir unitazuose skandinsime“, – grasino naujai išrinktas prezidentas. Per aštuonerius savo prezidentavimo metus jis spėjo įgyvendinti bene visus savo grasinimus. Įkalinti, dingę be žinios ar nužudyti buvo ne tik tie, kurie pakėlė ginklą, bet ir nemažai tų, kurie išdrįso bent kiek garsiau kritikuoti esamą tvarką. Atrodo, jog sukurtai sistemai jau niekas nekelia rimtos grėsmė – jis gali ramiai išeiti užleisdamas savo vietą Dmitrijui Medvedevui, vis dažniau vadinamam „Putinu mažuoju“.


„Atskalūnai ir eretikai“

Petras KATINAS

Čiukotkos archiriejus Diomidas
su Vladimiru Putinu besibičiuliaujantį
patriarchą Aleksijų II vadina Judu

Rusijos milijardieriaus ir Čiukotkos gubernatoriaus R. Abramovičiaus valdose atsirado stačiatikių arkivyskupas (Čiukotkos archiriejus) Diomidas, kuris dabar tituluojamas pagrindiniu visos Rusijos Stačiatikių Bažnyčios hierarchų opozicionieriu. Jo pasisakymai ir dabartinių Stačiatikių Bažnyčios vadovybės kritika darosi vis labiau agresyvesnė. Neseniai Čiukotkos arkivyskupas Diomidas Maskvos ir visos Rusijos Stačiatikių Bažnyčios patriarchą Aleksijų II – pavadino Judu. Esą Aleksijus II, kaip ir Judas, išdavė Kristų netikėliams.


Skandalų verpetuose

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Vienas garsiausiai nuskambėjusių paskutinio meto įvykių – susijęs su Trakais. Čia po Specialiųjų tyrimų tarnybos atlikto tyrimo nuo pareigų nušalinti visi rajono vadovai, jų atžvilgiu atliekami ikiteisminiai tyrimai. Kas atsitiko? Paaiškėjo, kad Trakų meras Vytautas Petkevičius, vicemeras Saulius Raščiauskas ir administracijos direktorius Leonardas Karnila ėmė kyšius stambiu mastu. Skandalai dėl Trakų valdžios korupcinių veiksmų ir ryšių su kriminalinio pasaulio atstovais jau tapo kasdienybe. Jau anksčiau buvo atliekami keli ikiteisminiai tyrimai kai kurių pareigūnų atžvilgiu, Valstybės kontrolė ne kartą buvo nustačiusi pažeidimus Trakų valdžios atstovų veikloje, žiniasklaidoje daug kartų buvo keliami faktai apie vietos valdininkų ryšius su „Narkušos“ gaujos nariais ir kitų grupuočių atstovais. Tačiau rajono vadovų atžvilgiu ikiteisminiai tyrimai atliekami pirmą kartą.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija