Atnaujintas 2008 vasario 29 d.
Nr.17
(1610)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kodėl taip yra?

Skaitau penktadienio „XXI amžių“: kai kurie straipsniai – labai įdomūs, patinka, kai kurie – nelabai. Politika jau įkyrėjo iki kaulų smegenų. Su malonumu perskaitau žmonių asmeninius straipsnius. Pati lankausi bažnyčioje, stengiuosi gyventi pagal jos mokymą. Deja, gyvenime tenka susidurti su visai kitokiais reiškiniais.

Tiems, kurie nežino kelio į bažnyčią, gyvenime viskas sekasi kaip pagal užsakymą – jie turi savo gyvenimo dėsnius, nepripažįsta jokių skrupulų, sąžinė dėl nieko jų nekamuoja. Kodėl taip yra? Kodėl Dievas leidžia? Mums, Jį išpažįstantiems, lieka vien ligos, vargas, kančios, žmonių paniekinimas. Gal tos vargo pelės Dievui neįdomios? Aš pati asmeniškai pradedu abejoti Dievo meile ir gailestingumu. Nors meldžiuosi ir prašau pačių paprasčiausių dalykų, mano maldavimai neišklausomi. Pradedu palūžti nuo tos nepakeliamos skurdo ir vargo naštos.

Įdomu būtų sulaukti kitų skaitytojų minčių, nes tokias temas daug kas svarsto.

Teresė Bernotienė

Kalvarija, Marijampolės rajonas

Redakcijos prierašas. Suprantama, mūsų skaitytoja Teresė Bernotienė, kaip ir ne vienas Lietuvos pilietis, daug kuo gyvenime nusivylusi. Vargingas gyvenimas, neduodantis visaverčio džiaugsmo, perauga į nepasitenkinimą viskuo: ir „politika“, t. y. valstybės valdymu, ir netgi tikėjimo pamatu. Tačiau vis dėlto iš skaitytojos gana raiškiai dėstomų minčių matyti, kad kaip tik tikėjimas teikia jai to aiškumo, kurio neturi dauguma aplink ją gyvenančių gal iš pažiūros ir laimingų žmonių: jie yra turtingi ar patiria sėkmę. Nors skaitytojos mintys ir labai paprastos, bet jos tikrai suformuotos tikėjimo šviesos, kurią ji, mūsų miela skaitytoja, turi. Juk tikrai galima nesunkiai suprasti, kad dauguma turtingų, sėkmingai gyvenančių žmonių nelabai ką galėtų pasakyti apie savo lūkesčius, išskyrus didelių pinigų troškulį. Jie neturi jautrios širdies, nes galbūt neturi ir tikro tikėjimo. Skaitytoja yra žymiai jautresnė, nei dauguma turto „laimę“ suradusių žmonių. O tai yra didesnis turtas nei pinigai. Tikėjimas – kaip žolė, išlendanti iš po betono: jei paprasta žolė turi tokią jėgą, tai dar didesnę jėgą išsiaugina žmogus, turintis tikėjimą. Galima nesunkiai pastebėti, kad tikintieji yra apdovanoti didesniais dvasios turtais: jie atlaidesni kito paklydimams, mažiau linkę į ginčus ir barnius, jų kalba dažnai švelnesnė, jie rečiau pyksta ar nervinasi. Aišku, tai tikrai nėra visais atvejais – juk tikinčiųjų pasaulis margas, kaip ir visi žmonės. Akivaizdu, kad ir mūsų mielos skaitytojos širdis lieka gera, nors ir sužeista daugybės gyvenimo negandų. Ar būtų labai geriau, kad mes gyventume turtingai, bet mūsų širdys būtų užkietėjusios? Tad mokykimės gyventi tikėdami net ir varge ar nelaimėse, tada būsime jautresni ir kitų vargams, o tas tikrai yra žymiai vertingiau.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija