Atnaujintas 2008 vasario 29 d.
Nr.17
(1610)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Lietuvos Caritas“ aplankė kolegas Punske

Laima Petraitytė,

„Lietuvos Caritas“ atstovė spaudai

Vasario 21 dieną „Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas, jo pavaduotoja Janina Kukauskienė ir reikalų vedėjas Saulius Kelpšas aplankė savo kolegas Lenkijoje, lietuviams istoriškai svarbioje vietoje – Punske.

Punske šiuo metu gyvena 80 proc. lietuvių ir tai yra lietuviškiausia parapija dabartinės Lenkijos teritorijoje. Šios lietuvių bendruomenės veikla „Lietuvos Caritas“ visuomet domėjosi. Šį kartą vizito tikslas buvo susitikti su „Punsko Caritas“ vadovu Sigitu Jonu Grigučiu ir sužinoti daugiau apie jo vadovaujamos organizacijos veiklą.

Punsko lietuvių bendruomenė visada buvo aktyvi ir pasižymėjo tarpusavio stipriu ryšiu, palaikymu ir pagalba. S. J. Grigutis punskiečiams gerai žinomas ne tik kaip „Punsko Caritas“ skyriaus vadovas, bet ir kaip tikybos mokytojas. Dėstydamas tikybą mokiniams jis puikiai suvokia krikščioniškąją pareigą rūpintis artimaisiais, slaugos svarbą sunkiai sergantiems pagyvenusiems ir vienišiems žmonėms, todėl „Caritas“ rėmimo fondų padedamas puikiai koordinuoja „Punsko Caritas“ skyriaus veiklą. Dar 2000 metais sename kariuomenės pastate jis įrengė pirmąjį tarptautinės katalikiškos organizacijos „Caritas“ slaugos punktą, o prabėgus ketveriems metams ir modernų reabilitacijos centrą tose pačiose patalpose.

„Lietuvos Caritas“ vadovai stebėjosi „Punsko Caritas“ punkto švara, modernumu, gausia gydymo ir reabilitacijos technika. Mūsų delegacija domėjosi galimybe teikti panašias paslaugas ir Lietuvoje esančiuose „Caritas“ skyriuose. Punskiečių patirtis ir patarimai sukėlė daug minčių ir dar didesnį norą rūpintis visų apleistaisiais ir pagalbos trokštančiais žmonėmis.

Itin sužavėjo S. J. Grigučio pastangos „Punsko Caritas“ veiklą plėsti ir įsteigti senelių namus, kuriuose vieniši žmonės galėtų gyventi, o sunkiai sergantys sulauktų profesionalios slaugos. Būsimasis senelių namų pastatas stovi šalia įspūdingos Punsko bažnyčios, pačiame miestelio centre. Todėl ateityje slaugos namų gyventojai galės džiaugtis sava aplinka, dieviška šiluma bei nesijausti atskirti nuo artimųjų ir bičiulių.

Punsko gyvenimo realybė, nepaisant ir gerų dalykų, verčia nerimauti. S. J. Grigutis pasiguodė, kad Punsko parapijoje vis dar labai gaji alkoholizmo problema. Šiuo metu su alkoholizmu susiduria apie 350 punskiečių iš visų 4000 regiono gyventojų. Tačiau „Punsko Caritas“ vadovas skubėjo pasidžiaugti, jog su tuo yra kovojama ir šiuo metu pasiekta tam tikrų rezultatų. Kiekvieną ketvirtadienį vadovo iniciatyva rengiami alkoholikų grupių susitikimai, kuriuose nuolat susirenka 6-7 šios ligos kamuojami punskiečiai.

Pakeliui į Punską aplankėme ir šviesaus atminimo kunigo Juozo Zdebskio (1929-1986†) kapą. Punsko lietuvių istorija ir šio visiems gerai žinomo Lietuvos kovotojo gyvenimo atmintis susiliejo trumputėje, bet svarbioje mums kelionėje. Nepaisant gražaus istorinio motyvo, kelionė į Punską nebuvo vien tik pažintinė. „Punsko Caritas“ punktas, neseniai gavęs slaugos priemonių labdarą, dalį jos paskyrė „Caritas“ įstaigoms Lietuvoje. Už tai esame labai dėkingi ir tikimės, kad šios priemonės pasitarnaus sergantiesiems.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija