Atnaujintas 2008 vasario 29 d.
Nr.17
(1610)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Atskalūnai ir eretikai“

Petras KATINAS

Čiukotkos archiriejus Diomidas
su Vladimiru Putinu besibičiuliaujantį
patriarchą Aleksijų II vadina Judu

Rusijos milijardieriaus ir Čiukotkos gubernatoriaus R. Abramovičiaus valdose atsirado stačiatikių arkivyskupas (Čiukotkos archiriejus) Diomidas, kuris dabar tituluojamas pagrindiniu visos Rusijos Stačiatikių Bažnyčios hierarchų opozicionieriu. Jo pasisakymai ir dabartinių Stačiatikių Bažnyčios vadovybės kritika darosi vis labiau agresyvesnė. Neseniai Čiukotkos arkivyskupas Diomidas Maskvos ir visos Rusijos Stačiatikių Bažnyčios patriarchą Aleksijų II – pavadino Judu. Esą Aleksijus II, kaip ir Judas, išdavė Kristų netikėliams. Arkivyskupo Diomido įtūžį sukėlė patriarcho Aleksijaus II vizitas į Paryžių ir jo apsilankymas Katalikų Bažnyčios Katedroje, kur Aleksijus kartu su Prancūzijos vyskupais meldėsi prie toje katedroje saugojamų Kristaus erškėčių vainiko relikvijų. Pasak Čiukotkos arkivyskupo, tokie Aleksijaus II veiksmai „atima iš jo Šventosios Dvasios palaimą ir pagalbą, todėl atskiria Aleksijų II nuo Stačiatikių cerkvės kamieno, kaip nudžiūvusią šaką“. Patriarchas Aleksijus II ir jo aplinka puikiai žino, kad daugelis aukštų stačiatikių hierarchų yra glaudžiai susiję su vadinamaisiais nacionalistais ir tiesiog trykšta neapykanta katalikams. Taigi, tokį susilaikymą galima paaiškinti tuo, kad Čiukotkos arkivyskupas nėra vienišas puldamas Aleksijų II. Tiesa, po ankstesnių Diomido panašių kaltinimų, kai kurie Rusijos Stačiatikių Bažnyčios vadovai Diomidą pavadino „šėtono klonuotu zombiu“.

Tuoj po to, kai Diomidas savo Bažnyčios vadovą išvadino Judu, internete pasirodė visas pluoštas naujų Čiukotkos arkivyskupo kaltinimų Aleksijui II. Kaltinimai pateikti dešimtyje punktų: iš jų „baisiausias yra Aleksijaus II broliavimasis su eretikais – katalikais, jo glėbesčiavimasis ir bučiavimasis bei dalyvavimas bendrose pamaldose su katalikų kardinolu eretikų šventovėje. Tai yra pats didžiausias šventųjų apaštalų taisyklių pažeidimas, o tos taisyklės griežtai draudžia bendras pamaldas su eretikais, tuo labiau jų eretiškų šventovių lankymą“.

Rusijos Stačiatikių Bažnyčios ryšių su kitomis užsienio bažnyčiomis skyrius, tiesiogiai nekomentuodamas Čiukotkos stačiatikių arkivyskupo Diomido pareiškimų, pažymėjo tą faktą, kad stačiatikių aukštųjų hierarchų išreikšta pagarba ir malda prie Nikolajaus Stebukladario relikvijų Bario katedroje, kuri priklauso Romos Katalikų Bažnyčiai, „liudija pirmiausia apie tai, kokią didžiulę reikšmę turi senosios Krikščionių Bažnyčios palaimintieji ir šventieji Rytų ir Vakarų krikščionių dvasiniam gyvenimui“. Daugelio Rusijos Stačiatikių Bažnyčios problemas gvildenančių Maskvos leidinių straipsnių autoriai mano, kad Rusijos Patriarchijos ir Šventojo Sinodo reakcija į nežinia kur nuklydusio arkivyskupo Diomido išpuolius yra pernelyg švelni ir nuolanki. Tai rodo, kad tolimosios Čiukotkos Diomidas turi užtarėjų. Todėl Diomidas ir toliau puola ne tik Stačiatikių Bažnyčios patriarchą Aleksijų II, bet net prezidentą V. Putiną, kad šis iškraipo stačiatikybės esmę, o Kremlius savo „antiliaudinėmis reformomis pataikauja eretikams katalikams ir Romos Popiežiui“, kuris, pasirodo, ir yra didžiausias eretikas. Todėl paskutiniame savo internete paskelbtame pamoksle arkivyskupas Diomidas reikalauja, kad patriarchas Aleksijus II nedelsiant atliktų atgailą už savo nuodėmes, o to nepadarius „degsiąs pragaro liepsnose…“ Tiesa, kai kurie vis dar opoziciją palaikantys Rusijos laikraščiai, kurie paprastai nesikiša į Rusijos Stačiatikių Bažnyčios problemas, o tiktai pažymi bendrą Kremliaus valdovo V. Putino ir patriarcho Aleksijaus II poziciją atkuriant Rusijos „didybę ir galybę“, sureagavo į Čiukotkos arkivyskupo Diomido užuominas apie pragaro liepsnas. Anot vieno rusų žurnalisto ironiško pastebėjimo, patriarchas jeigu ir atsidurs pragare, tai ne dėl bučiavimosi su Prancūzijos kardinolu – „kataliku eretiku“, bet todėl, kad 40 metų uoliai bendradarbiavo su KGB.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija