Atnaujintas 2008 kovo 5 d.
Nr.18
(1611)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Korupcija žengia pirmyn

Benjaminas ŽULYS

Pustuštėje Kauno miesto savivaldybės didžiojoje salėje įvyko pokalbis apie korupciją mieste. Miesto tarybos Antikorupcinės komisijos užsakymu bendrovė „Factus Dominus“ anonimiškai apklausė daugiau nei tūkstantį Kauno miesto įvairaus amžiaus, išsilavinimo, užsiėmimo žmonių. Jiems buvo pateikti 35 klausimai, iš kurių išryškėjo daugiau nei 200 korupcijos požymių. Apklausos rezultatus susitikime paviešino profesorius Gediminas Merkys, kuris kalbėjo apie korupcijos formas, jos vietą mūsų gyvenime. Profesorius iškart perspėjo, kad šis tyrimas bei komentaras nėra teisinis aktas, neturi juridinės galios, o tėra žmonių nuomonė. Tad tikriausiai galima tai priimti, kaip sakoma, už tikrą pinigą arba nekreipti dėmesio. Iš kitos pusės, tokios apklausos leidžia geriau sužinoti visuomenės nuomonę, jos nuotaikas dėl korupcijos, kitų negerų reiškinių. Tad jos ir toliau bus rengiamos, nors tai nemažai kainuoja. Pavyzdžiui, šioji miesto savivaldybei atsiėjo apie 34 tūkst. litų.

Kaip sakė G. Merkys, korupcija esąs užslėptas, sunkiai išaiškinamas, bet itin gajus reiškinys, gyvuojąs įvairiose valstybinėse struktūrose. Apklausos dalyvių nuomone, korupcija labiausiai klesti policijoje, ypač – eismo priežiūros padalinyje. Vėliau kai kurie susitikimo dalyviai kalbėjo, kad ima tik juokai, kai policininkai aiškina, kad neima kyšių iš nusižengusių vairuotojų. Kaip ėmė, taip ir toliau ima, tik dėl akių vieną kitą kyšio davėją nubaudžia, sakė ne vienas pašnekovas.

Antroje vietoje, apklaustųjų nuomone, tvirtai žengia teismai, toliau – Kauno miesto savivaldybė. Tad ten, kur teisingumo turėtų būti daugiausia, jo labiausiai pasigendama. Apklausos duomenimis, Savivaldybėje kyšininkavimas labiausiai klesti Statybos leidimų ir infrastruktūros, Gyvenamojo fondo administravimo, Statybos, Turto, Licencijų ir paslaugų skyriuose. Šių ir kitų padalinių valdininkai, jei ne tiesiogiai, tai užuominomis leidžia suprasti, kad „reikia duoti“…

Net 79 proc. apklaustųjų korupcijos nepripažįsta ir nepateisina, tačiau 68 proc. kyšį duotų, nes, jų nuomone, be kyšio rimtesnio reikalo nesutvarkysi, nuo atsakomybės neišsisuksi. 40 proc. apklaustųjų, jei tik turėtų galimybę, kyšį imtų, 62 proc. – apie kyšio davimą niekam nepraneštų. Tik 2 proc. apklaustųjų nuomone, atsakomybė už kyšį turėtų tekti ir jo davėjui. Tad didžiuma mano, kad geriau nerodyti iniciatyvos, o geriau palikti kaip buvę. Prof. G. Merkio nuomone, tai esąs sovietmečio laikų palikimas. Tik ar ne per dažnai įvairias nesėkmes, nesklandumus norima suversti sovietmečiui? Juk per nepriklausomybės laikotarpį išaugo nauja pareigūnų, valdininkų karta, o įvairios blogybės, tarp kitų – ir kyšininkavimas klesti. Manoma, kad pastarąjį dešimtmetį korupcija suklestėjo, o ateityje jos bus dar daugiau. Tiesa, anot G. Merkio, Vilniuje korupcija dar labiau paplitusi. Suprantama, Vilnius – šalies administracinis centras, kuriame įsikūrę įstatymų leidybinės ir vykdomosios struktūros, milžiniškas administracinis aparatas, tad ir kyšininkavimui ten yra platesnė dirva negu, tarkime, Kaune. Tad kauniečiams bent tokia paguoda…

Tačiau paaiškėjo, kad Kauno visuomenę labiausiai jaudina ne korupcija (ji pagal savo neigiamą reikšmę yra kažkur netoli sąrašo vidurio). Žmonėms labiau rūpi augančios maisto produktų kainos, didėjantys komunalinių, kitų socialinių patarnavimų mokesčiai, alkoholizmas, chuliganizmas, netvarkingos gatvės, brangūs vaistai, kiti dalykai.

Beje, pasirodo, kad tik šeši procentai apklaustųjų žino, kur reikia kreiptis dėl korupcijos, nors miesto savivaldybės vestibiulyje viešai kabo laiškų merui dėžutė. Meras A. Kupčinskas visus laiškus perskaito. Be to, paviešinti ir miesto savivaldybės Antikorupcinės komisijos, kiti telefonų numeriai.

Apklausą konsultavęs ir ją organizavęs prof. G. Merkys savo nuomonės apie korupciją neišsakė, o tik pakomentavo tai, ką kalbėjo kiti. Būtų įdomu nors trumpai išgirsti, kokia padėtis visoje šalyje. Bet neišgirdome. Mažai ką pasakė ir kiti susitikimo dalyviai. Tik Seimo narys Rytas Kupčinskas atkreipė dėmesį, kad kauniečius jaudina ir kiti klausimai, pavyzdžiui, žemės atgavimo reikalai. Apie juos parlamentarui tenka išgirsti kiekviename susitikime su rinkėjais. Bet tenka nuversti ne vieną kalną, kad galėtum žmogui padėti. Ar žemės reforma irgi nekvepia korupcija?

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija