Atnaujintas 2008 kovo 5 d.
Nr.18
(1611)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Skaitau, vadinasi, esu

Džiuljeta Kulvietienė

Vasario 21-24 dienomis Lietuvos parodų centre LITEXPO Vilniuje veikė dvi didelio dėmesio ir visuomenės atgarsio susilaukusios parodos: 9-oji „Vilniaus knygų mugė“ ir „Mokymasis. Studijos. Karjera 2008“. Pastarosios svarbiausiu akcentu tapo karjeros tema, su kuria sietas ir naujas parodos projektas „Karjeros dienos. Planuok ateitį dabar“. Parodoje „Mokymasis. Studijos. Karjera“ buvo pateikta daugiau kaip 3 tūkst. darbo pasiūlymų.

Paroda „Mokymasis. Studijos. Karjera“

Tarptautinė aukštojo mokslo, profesinio mokymo ir kvalifikacijos kėlimo paroda „Studijos“ pradėta rengti 2003 metais ir šiemet vyko 6-ą kartą. Parodos akcentas – įdarbinimo paslaugos, o dalyviais buvo 132 mokymo įstaigos, organizacijos ir institucijos. „Mokymasis. Studijos. Karjera 2008“ parodos renginiais tapo 20 konferencijų, seminarai, pranešimų skaitymas, pristatymai ir diskusijos.

56 tūkstančiai – į mugę

Pirmoji Vilniaus knygų mugė buvo surengta 2000 metais. Šiemet ji vyko jau devintą kartą ir yra didžiausia Baltijos šalyse. Tik pradėta organizuoti Vilniaus knygų mugė tapo viena populiariausių LITEXPO parodų rūmuose pagal užimamą plotą, dalyvių ir lankytojų skaičių, todėl patenka į pirmąjį parodų penketuką. 2007 metais pagal lankytojų skaičių ji atsidūrė antroje vietoje, pralenkdama populiariąją automobilių parodą BALTMOTORSHOW, kol kas nepasivydama statybos ir remonto parodos RESTA.

Šiemet mugė sulaukė 56 tūkst. lankytojų. Mugės šūkis „Skaitau, vadinasi, esu“. Pagrindinė tema – lietuvių literatūra, naujiena – diskusijų klubas. Mugėje dalyvavo 250 kompanijų iš šešių šalių, 14 užsienio ir 80 lietuvių rašytojų bei poetų. Buvo 13 meno parodų ir 200 renginių (tarp jų – 24 vaikams).

Apdovanoti už skaitymo nuopelnus

Kultūros ministerijos įsteigtas premijas „Už nuopelnus skaitymo srityje“ ministras Jonas Jučas įteikė žurnalistei ir rašytojai Gintarei Adomaitytei, Šilalės Simono Gaudėšiaus lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Aušrelei Liucijai Baublienei bei Klaipėdos viešosios bibliotekos Vaikų skyriaus metodininkei poetei Daliai Kudžmaitei-Balsienei.

Mugėje svečiavosi 80 lietuvių rašytojų ir poetų, 14 svečių iš užsienio.

Ketvirtadienį didelį lankytojų susidomėjimą sukėlė mugėje viešėjęs JAV rašytojas Džonas Irvingas. Po jo spaudos konferencijos ir susitikimo su skaitytojais, Dž. Irvingas dalijo autografus, kurių ištikimiems gerbėjams teko laukti net kelias valandas.

Užsienio leidėjų viešnagė

Dvi dienas mugėje lankėsi keturi leidėjai iš Izraelio, du iš JAV bei tarptautinio literatūrinio festivalio „Vilenica“ (Slovėnija) programos direktorė. Vizito tikslas – supažindinti užsienio leidėjus su lietuvių rašytojų kūryba, pristatyti naujausias knygas ir skatinti naujų vertimų atsiradimą hebrajų, slovėnų bei anglų kalbomis.

Gegužę Slovėnijos rašytojų sąjungos organizuojamame festivalyje „Vilenica“ ypatingas dėmesys bus skiriamas lietuvių literatūrai.

Premijos ir antipremijos

Vilniaus knygų mugėje Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga įteikė „Bičiulių“ premiją. Antrą kartą teikiama premija šiemet atiteko Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriui bei jo leidžiamam žurnalui „Rubinaitis“. Laureatams įteikta skulptoriaus Arvydo Ališankos sukurta skulptūrėlė.

Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos įsteigta „Bičiulių“ premija skiriama asmeniui ar organizacijai už pastarųjų metų meninius vertimus ir nusipelnus vertėjo profesijai. Pirmuoju „Bičiulių“ premijos laureatu 2007 metais tapo žurnalas „Gimtoji kalba“.

Siekdama atkreipti leidėjų ir skaitytojų dėmesį į vertimo kokybę bei vertėjo darbą, ginti literatūros vertėjo profesijos prestižą, Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga 2006 metais įsteigė antipremiją už aplaidų požiūrį į vertėjo darbą ir gerų leidybos tradicijų nepaisymą: už nevykusius vertimus (už originalo iškraipymą, prastą lietuvių kalbą, aklą sekimą kitu to kūrinio vertimu), už vertėjo autorinių teisių pažeidimą (vertėjo pavardės neminėjimą, vertimų kartotinius leidimus be sutarties) ir už netikusį redagavimą.

250 kompanijų iš 6 šalių

Mugėje dalyvavo 250 kompanijų iš šešių šalių: 137 dalyviai buvo iš Lietuvos, iš Lenkijos, Baltarusijos, Slovakijos, Jungtinės Karalystės, Italijos. Tarp jų 145 leidyklos, 25 knygų prekybininkai, 19 aukštųjų mokyklų leidyklų, 18 laikraščių ir žurnalų leidėjų, 12 knygynų, 10 mokslinių institutų leidyklų, 10 muzikos įrašų leidėjų, 9 asociacijos, sąjungos ir fondai, 7 informacijos ir meno centrai, trys užsienio kultūros institutai, dvi muziejų leidyklos, dvi bibliotekos, dvi spaustuvės ir Varšuvos knygų mugė. Pirmą kartą mugėje prisistatė 25 nauji dalyviai. Pastoviais mugės dalyviais jau tapo ir kai kurios užsienio šalių kompanijos. Į Vilniaus knygų mugę šiemet buvo atvykusi Varšuvos knygų mugė ir jai atstovaujanti Lenkijos kompanija „ARS Polona“, Baltarusijos leidyklų kolektyvas, Slovakijos kompanija „Slovart Print“.

Skatinti visuomenę skaityti

Šių metų mugės šūkis „Skaitau, vadinasi, esu“ tiksliai nusakė Vilniaus knygų mugės esmę ir misiją: skatinti visuomenę skaityti, atrasti knygą ir jos teikiamą naudą. Šūkis atspindi ir 2008 metų tendencijas – šie metai Lietuvoje paskelbti Skaitymo metais, todėl Vilniaus knygų mugė visus dar kartą kvietė atsigręžti į knygą.

Į mugę kasmet atvyksta ne vienas garsus užsienio šalių rašytojas, bet lankytojai domisi ir lietuvių autoriais. Skaitytojai noriai eina į susitikimus su mūsų šalies rašytojais, poetais, aktyviai perka jų knygas. Mugėje dalyvaujantys leidėjai pastebėjo, kad labiausiai perkamos yra lietuvių rašytojų knygos.

Lietuvos leidėjų asociacijos paskaičiavimais, prieš dvejus metus lietuvių autorių knygos sudarė 20 proc. grožinės literatūros kūrinių, dabar šis skaičius siekia 35 proc.

Naujiena – diskusijų klubas

Šių metų mugės naujiena – kelerius metus brandintas diskusijų klubas. Jo idėja kilo pastebėjus, kad daugelis ateina ne tik pirkti, bet ir pabendrauti, padiskutuoti, dalyvauti renginiuose. Diskusijų klube vyko penki renginiai, kuriuos vedė Leonidas Donskis ir Rolandas Maskoliūnas. Tikimasi, kad diskusijų klubas iš laiko perspektyvos bus įvertintas palankiai ir taps pamėgtu, todėl prigis dar viena mugės tradicija.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija