Atnaujintas 2008 kovo 7 d.
Nr.19
(1612)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Mirė vyriausias Vilkaviškio vyskupijos kunigas

A†A kun. jubil. Pranas Adomaitis, MIC
(1911 03 06 – 1934 08 15 – 2008 02 26)

Kun. jubil. Pranas Adomaitis, MIC

Vasario 26 dieną Marijampolėje mirė Šv. arkangelo Mykolo parapijos altaristas kun. jubil. Pranas Adomaitis, MIC, – seniausias kunigas Vilkaviškio vyskupijoje. Jis buvo bebaigiąs 97-uosius amžiaus metus, iš kurių du dešimtmečius praleido lageriuose, tremtyje.

Velionis gimė 1911 m. kovo 6 dieną Užpaliuose, Utenos apskrityje. Buvo jauniausias dvylikos vaikų šeimoje. Gimtajame miestelyje baigęs pradžios mokyklą ir progimnaziją, nuo 1925 metų mokslus tęsė Marijampolės marijonų gimnazijoje.

1929 metais Pranas Adomaitis įstojo į Marijonų vienuoliją, o kitais metais pradėjo studijas Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto, Teologijos-filosofijos fakultete. 1934 m. rugpjūčio 15 d. įšventintas kunigu. Darbavosi Marijampolėje, ypač jaunimo sielovadoje.

1945 metais kun. Pranas Adomaitis, MIC, buvo suimtas. Iš Rusijos lagerių į Lietuvą sugrįžo tik 1966 metais.

Grįžęs į Tėvynę, buvo paskirtas Leipalingio, o po penkerių metų – Seirijų parapijos altaristu. Nuo 1977 metų klebonavo Gerdašiuose. 1995 metais paskirtas Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapijos altaristu. Nuo 2004 metų iki mirties gyveno Marijampolės Švč. Mergelės Marijos globos namuose, kuriais rūpinasi Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Vargdienių seserų kongregacija.

Vasario 28 dieną kun. jubil. Prano Adomaičio, MIC, laidotuvių pamaldose Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje dalyvavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, MIC, ir daugiau kaip 30 kunigų. Šv. Mišių koncelebracijai vadovavo vysk. Juozas Žemaitis, MIC. Pamokslą pasakė kun. Vaclovas Aliulis, MIC, šiltais žodžiais atsiliepęs apie velionį kun. jubil. P. Adomaitį, MIC, – apie jo buvusią ne itin stiprią sveikatą ir didelį uolumą, ryžtą. Pamokslininkas pasidalijo mintimis apie kunigystės dovaną, kurios dėka turime Atgailos sakramentą, Eucharistiją, bei kvietė tikinčiuosius malda paremti kunigus jų tarnystėje.

Po šv. Mišių kun. jubil. P. Adomaičio, MIC, palaikai buvo palydėti į Marijampolės senąsias kapines. Prie naujai iškastos duobės šalia kitų tėvų marijonų kapų poetišku žodžiu į laidotuvių dalyvius kreipėsi marijampolietis Jeronimas Šalčiūnas. Žodį taip pat tarė kartu su velioniu lagerio keliais ėjęs mons. Alfonsas Svarinskas. Jis išreiškė pasitikėjimą Dievo gailestingumu kunigui, kuris ilgus metus ištikimai tarnavo Viešpačiui, o susirinkusiuosius ragino melstis už Tėvynę, dėl kurios laisvės, dvasinio sveikumo velionis ir daugybė kitų kentėjo ar net savo gyvybę paaukojo. Apeigų pabaigoje, po maldų ir giesmių „Sveika, Karaliene“, „Viešpaties Angelas“, „Marija, Marija“, buvo sugiedotas Lietuvos himnas.

Visą gyvenimą uoliai darbavęsis Kristaus vynuogyne, nešęs tremtinio kryžių, tegul ilsisi ramybėje Gerojo Ganytojo artumoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija