Atnaujintas 2008 kovo 19 d.
Nr.22
(1614)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Tailande suimtas V. Butas

Kovo 6 dieną Tailande suimtas Rusijos verslininkas Viktoras Butas, įvardijamas vienu stambiausių prekeivių ginklais pasaulyje. Jo jau seniai ieškojo daugelio valstybių teisėsaugos ir Interpolas. V. Butas sudarinėjo stambius ginklų pardavimo sandėrius. Jo parduotais ginklais kariaujama Afganistane, Sudane, Liberijoje, Angoloje, Siera Leonėje, Kolumbijoje, kai kuriose Pietryčių Azijos kraštuose. Ginklus jis tiekdavo ir Talibanui bei al Qaeda. Garsaus ginklų prekeivio sulaikymas kelias dienas buvo pasaulio žiniasklaidos centre, buvo svarstomos V. Buto veiklos aplinkybės, jo ryšiai.

V. Butas suimtas prabangiame Tailando sostinės Bankoko viešbutyje. Čia jis sudarė sandėrį su Kolumbijos revoliucinių ginkluotojų pajėgų grupuotės (FARC) nariu, o šiuo buvo apsimetęs JAV agentas. JAV Tabako, narkotikų ir ginklų agentūra jau kuris laikas stebėjo V. Buto ir jo bendrininkų veiksmus. Agentūros darbuotojai užmezgė ryšius su vienu artimiausių jo bendrininkų Viktoru Smulianu. Jie bendravo su juo Bulgarijoje, Vengrijoje ir Karibų regiono saloje Kiurasao, priklausančioje Olandijai. Galiausiai Kolumbijos partizanais apsimetę JAV agentai su Smulianu sutarė, kad bus surengtas jų ir V. Buto susitikimas Tailande.

V. Butas gimė Dušanbėje 1967 metais, 1988-1993 metais buvo sovietinės, po to rusų kariuomenės karininkas. Duomenys apie tą laikotarpį prieštaringi. Teigiama, kad jis tarnavo pasienio kariuomenėje. Pats Butas teigia, kad jis išėjo į atsargą turėdamas leitenanto laipsnį, bet kai kurie šaltiniai tvirtina, kad jis jau turėjo majoro laipsnį. Teigiama, kad dar sovietmečiu Butas tapo KGB agentu. Vos išėjęs į atsargą, užsiėmė prekyba ginklais.

Nuo 2000 metų V. Buto ieškojo Belgijos teisėsauga. Tų metų vasarą Buto biure Antverpene buvo atlikta krata, sulaikytas jo verslo partneris S. Rupra, indų kilmės Belgijos pilietis. Rasta pakankamai įrodymų, kad Butas ir keli jo bendrininkai užsiima nelegalia prekyba ginklais stambiu mastu. Didžioji Britanija paskelbė Buto paiešką 2005 metais, kai britų teisėsauga surinko pakankamai įrodymų, kad V. Butas organizuoja ginklų gabenimą į kai kurias Afrikos šalis. 2006 metais į ieškomų asmenų sąrašą V. Butą įtraukė ir Interpolas. JAV 2006 metais gavo daug duomenų apie V. Buto ryšius su Talibano ir al Qaedos veikėjais, apie tai, kad Butas jiems tiekdavo stambias ginklų siuntas. Be to, nustatyti Buto ryšiai su Kolumbijos teroristinės grupuotės FARC nariais. 2006 rudenį JAV paskelbė V. Buto paiešką.

Viktoras Butas palaikė artimus ryšiais su kai kuriais Afrikos diktatoriais, ypač su nuverstu Liberijos prezidentu Č. Teiloru. Jis nuolat tiekdavo ginklus į Liberiją, Sierą Leonę, Dramblio Kaulo Kranto respubliką. Šioje respublikoje jis palaikė ryšius su vietos sukilėlių lyderiais, pats ne kartą lankėsi sostinėje Abidžane.

Tarptautinis prekybos ginklais tinklas – tarsi savita valstybė su savo papročiais ir įstatymais. Be oficialių įvairių valstybių atstovų, prekyba ginklais užsiima nemažai privačių prekeivių. Jų elitą sudaro gana ribotas prekeivių ratas. Tarp jų yra nuo seno įtakingi arabų prekeiviai ginklais (vienas žinomiausių – Adnanas Hašogis). Nuo 1990 metų didelę įtaką įgijo prekeiviai ginklais iš Rusijos. Be V. Buto, minimos S. Mogilevičiaus, G. Lučianskio, L. Minino pavardės. Iš Ukrainos kilęs Semionas Mogilevičius kurį laiką gyveno Rusijoje, 1990-ųjų pabaigoje apsigyveno Vengrijoje. Nuo to laiko, keliaudamas po Vengriją, Rusiją, Ispaniją ir Izraelį, o kartais apsilankydamas kitose šalyse, Mogilevičius organizavo prekybą ginklais, narkotikais, cigarečių kontrabandą, užsiėmė stambiomis aferomis. Įkūrė ir daugybę legalių firmų, įsigijo kelias stambias Vengrijos ir Kanados įmones. 1992-1993 metais kartu su Solncevo grupuotės vadeivomis S. Michailovu ir V. Averinu įsigydavo dideles ginklų partijas iš besitraukiančios iš VDR Rusijos kariuomenės dalinių, ginklus gabendavo daugiausiai į įvairias Azijos šalis. Vėliau Mogilevičius suartėjo su ,,Gazpromo“ vadovais, įsigijo dalį kai kurių ,,Gazpromo“ dukterinių įmonių akcijų, tapo ir vieno Maskvos banko akcininku. Artimai bendradarbiavo su garsia asociacija ,,XXI viek“ (XXI amžius) ir jos vadovais A. Kikališviliu ir J. Kobzonu. Šių metų sausio 23 dieną S. Mogilevičius buvo suimtas Maskvoje, jam pateikti kaltinamai sukčiavimu. Manoma, kad jis tapo valdžios klanų karo auka.

Kitas garsus ginklų prekeivis – Grigorijus Lučianskis. Beje, jis minimas ir Darbo partijos finansavimo byloje kaip vienas iš šios partijos rėmėjų. Ne kartą jo pavardė minima ir Latvijos žiniasklaidoje. G. Lučianskis rėmė kai kurias Latvijos partijas ir politikus. Lučianskis tiekia ginklus Iranui, Sudanui, kitoms su terorizmu siejamoms šalims. Artimai bendradarbiauja su Baltarusijos režimo vadovais, manoma, kad A. Lukašenka ir kiti režimo veikėjai jo ryšių dėka prekiauja baltarusiškais ginklais. Su Lučianskiu ir Butu artimai susijęs ir L. Mininas. Šis verslininkas turi net penkių valstybių – Rusijos, Ukrainos, Izraelio, Graikijos ir Bolivijos pilietybes. Pagrindinė Minino ginklų verslo kryptis – Afrika. Afrikoje Mininas užsiima ir deimantų verslu, prekyba retų rūšių mediena. Jis ne kartą buvo suimtas įvairiose Vakarų valstybėse dėl nelegalios prekybos ginklais organizavimo.

Butą išduoti reikalauja kelios valstybės – JAV, Belgija ir Didžioji Britanija. Juo susidomėjo ir Tarptautinis Hagos Tribunolas, kuriame dabar vyksta buvusio Liberijos prezidento Čarlio Teiloro teismas. Tribunolo atstovai tikisi bent apklausti Butą, kuris savo laiku buvo pagrindinis ginklų tiekėjas Č. Teilorui ir jam artimoms grupuotėms. Tailando valdžia dar nepriėmė sprendimų dėl Buto išdavimo. Neatmetama galimybė, kad Butas iš pradžių bus teisiamas Tailande, jei bus nustatyta, kad jis tiekė ginklus Tailande veikiantiems islamo ekstremistams. Rusija irgi reikalauja išduoti Butą ir prieštarauja dėl jo sulaikymo. Beje, Rusijoje nuo 2001 metų buvo paskelbta formali Buto paieška, bet jis netrikdomas vaikščiojo Maskvos centre, skraidė iš Maskvos į Jungtinius Arabų Emyratus, kur yra įkūręs savo biurą. Manoma, kad V. Butas nebuvo visiškai savarankiškas – už jo nugaros šmėkščioja Rusijos slaptųjų tarnybų ir įtakingų mafijos klanų šešėlis. Jis bendravo su buvusiu gynybos ministro pavaduotuoju generolu Kobecu, buvusiais koncerno ,,Rozvooruženije“ vadovais N. Kotelkinu ir A. Ananjevu. Jo žmona yra įtakingo FSB pareigūno dukra. Rusijos pareigūnų ir įtakingų klanų lyderių, organizuojančių prekybą ginklais, nerimą galima suprasti. Jie nepatenkinti kolegos areštu, tuo labiau kad kilus šiam skandalui atskleidžiami prekybos ginklais užkulisiai ir tai, kad Talibanas ir al Quaeda gaudavo ginklų siuntas iš Rusijos.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija