Atnaujintas 2008 kovo 21 d.
Nr.23
(1616)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Menas turi kelti į dvasines aukštumas

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Kryžiaus kelias. XIII stotis. Gobelenas

Prisikėlimas. Gobelenas

Tekstilininkė Salvinija Giedrimienė

Šventoji Šeima. Gobelenas

Tie, kuriems teko melstis Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos koplyčioje, tikriausiai pastebėjo tekstilininkės Salvinijos Giedrimienės gobelenus: virš durų kabantį „Prisikėlimą“ ir ant sienos keturiolika nevienodo formato Kryžiaus kelio stočių. Buvome įpratę matyti Kryžiaus kelio stotis išdrožtas iš medžio, nukaltas iš metalo, nutapytas ant drobės. O šįkart – išaustos. Tai ne tiksli Biblijos siužeto iliustracija, bet tyli, asmeniškai išgyventa nuolatinio vyksmo interpretacija, Dievo buvimo šalia mūsų liudijimas. Skirtingo dydžio gobelenus dailininkė sukomponavo į vientisą trūkinėjančią horizontalę, primenančią ant žemės nuverstą kryžių. Drąsia ir originalia idėja šie kūriniai skiriasi nuo tradicinių Kryžiaus kelio stočių. Taip Jėzaus nueitą kelią nuo Poncijaus Piloto namų iki Golgotos kalno norėta simboliškai įprasminti „kiekvieno mirtingojo gyvenimo ir išbandymų naštą“, – pastebi menotyrininkė Lijana Šatavičiūtė. „Atvažiavęs į Lietuvą, buvau maloniai nustebintas Salvinijos Giedrimienės gobelenų. Kryžiaus kelio ir stočių nuotraukas parodžiau italų menininkams. Jie buvo sužavėti“, – sakė kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Salvinija Giedrimienė buvo žinoma menininkė, surengusi asmeninę parodą Dailės parodų namuose, dalyvavusi daugelyje grupinių parodų. Nuo 1976 metų S. Giedrimienė apdovanota Socialistinių šalių taikomosios dailės kvadrienalės Erfurte Didžiuoju prizu, Pabaltijo taikomosios dailės trienalės Taline medaliu, 1985 metais pelnė Kultūros ministerijos diplomą, 1986 metais buvo apdovanota Lietuvos valstybine premija. Apie savo posūkį į religinį meną dailininkė sako, kad tai ne atsitiktinumas – tai visas gyvenimo kelias: „Brendau dvasiškai, atsivėrė akys, formavosi vidinė būsena. Menas turi kelti žmogų į dvasines aukštumas. Be maldos, susikaupimo, ypatingo nusiteikimo negalėčiau daryti to, ką darau dabar. Pirmiausia iš naujai statomos Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios klebono gavau užsakymą padaryti bažnytinę vėliavą. Paskui buvo pasiūlyta sukurti Kryžiaus stotis. Iš pradžių atsisakiau. Tačiau vaizduotėje ėmiau matyti kūrinio detales. Tuomet dar dėsčiau Vilniaus dailės akademijoje, tekstilės katedroje, 1992 metais man buvo suteiktas docentės vardas. Teko rinktis, nes toliau dėstyti ir kurti „Kryžiaus kelią“ būtų buvę per sunku. Išėjau iš Dailės akademijos ir atsidaviau kūrybai. Dabar man rūpi tik religinės temos“.

S.Giedrimienės kelias į dailę buvo tiesus ir kryptingas. Vaikystėje ji mėgo piešti. Gimusi ir augusi Vilniuje su tėveliais dažnai lankydavo dailės parodas. Baigusi M. K. Čiurlionio meno mokyklą, studijavo Lietuvos dailės institute tekstilę, baigusi studijas dirbo dailininke kojinių fabrike „Sparta“. Visą laiką kūrė.

Kovo 13 dieną Lietuvos nacionalinio muziejaus Bažnytinio meno salėje atidaryta S.Giedrimienė jubiliejinė gobelenų paroda. Eksponuojama dvidešimt darbų, saugomų Vilniaus arkivyskupijos kurijos Šv. Juozapo kunigų seminarijoje, Lietuvos dailės muziejuje ir dailininkės namuose.

Pats naujausias dailininkės darbas – didelio formato gobelenas „Šventoji Šeima“, kurį menininkė kūrė net trejus metus. Darbe panaudota vilna, linas, šilkas ir sintetika. Siūlus dailininkė perka, kai kuriuos dažo pati. „Jeigu ką padarysiu ne taip, sunku bus pataisyti, teks po siūlelį ardyti, – apie savo kūrybinį procesą pasakoja dailininkė. – Kai kurias sudėtingas vietas tenka ilgai austi – per dieną vos pusės delno plotelį užsipildau“.

Gobelenai „Liepsnojantis krūmas“ (2004), „Purpurinė tunika“ (2005) akį patraukia raudonu koloritu, dinamika.

S. Giedrimienės gobelenai Bažnytinio meno salėje gerai dera prie puošnių monstrancijų, žvilgančių kielikų, šventųjų statulų. Ekspozicijos autorei architektei Gražinai Pajarskaitei teko gerai pasukti galvą, kaip parinkti vietą gobelenams.

Į parodos atidarymą atvyko kardinolas A. J. Bačkis, Dailininkų sąjungos pirmininkas Vaclovas Krutinis, daug bičiulių ir meno mylėtojų. Visi dovanų gavo ką tik išleistą S. Giedrimienės kūrinių katalogą. Paroda veiks iki gegužės 5 dienos. Ją suspės aplankyti visi, kas norės.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija