Atnaujintas 2008 kovo 28 d.
Nr.24
(1617)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Procesas tęsiamas

Kazimieras Dobkevičius

Algirdas Petrusevičius su dukra
Kauno apygardos teismo salėje

Po Lietuvoje didelį rezonansą sukėlusio teisminio proceso prieš Vyčio kryžiaus ordino kavalierių, lietuviškojo automato „Vytis“ kūrėją, dim. kapitoną Algirdą Petrusevičių „dėl neteisėto ginklų laikymo ir jų realizavimo“ ir jo nuteisimo Kauno apygardos teisme vėl atnaujintas teisminis procesas, nagrinėjantis šią rezonansinę bylą.

Didįjį Penktadienį jau iš pat ryto būriavosi Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio kariai – partizanai, ryšininkai, keli buvę Lietuvos Seimo nariai, dimisijos pulkininkai ir net vienas generolas, didelis būrys spaudos ir televizijos darbuotojų, politinių kalinių ir tremtinių atstovai. Daugelis atėjo moraliai palaikyti Lietuvos patriotą, išgirsti kokius naujus kaltinimus jam pateiks ir kokiais argumentais juos pagrįs teismas.

Valstybės Saugumo departamento pateikta medžiaga – slapta nufilmuoti kadrai, pokalbio bei telefoninių pakalbių įrašai. Šiame procese, be A. Petrusevičiaus, dalyvauja bendravę su juo Vigirdas Dudutis bei Jonas Miškinis.

Teismo salėje pateikta filmuota medžiaga buvo labai nekokybiška – garsas visą laiką traškėjo, girdėjosi ūžesiai, o ir vaizdo kokybė buvo labai prasta. Telefonininių pokalbių įrašai buvo kokybiški, tačiau jų turinys nebuvo įkalčių „įrodymai“. Tiesiog tai buvo dalykiški pokalbiai ir tiek. A. Petrusevičius prašė akistatos su visų slapta filmuotų kadrų autoriumi A. Miceika, tačiau, kaip buvo aiškinama, pastarojo Lietuvoje neranda nei VSD, nei policija. Nėra nustatyta, kad šis pilietis būtų kirtęs valstybės sieną. Visą darbo dieną vykęs teisminės medžiagos nagrinėjimas baigėsi gerokai po pietų. Kitas teismo posėdis įvyks balandžio 9 dieną 9 valandą ryto.

Šio naujo teisminio proceso teisėjų kolegijai teisiamojo A. Petrusevičiaus advokatai įteikė Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo 2007 m. gruodžio 3 dienos sprendimą, kuriuo pripažinta tikrovės neatitinkančia ir ieškovo Jono Zajančkausko garbę ir orumą žeminančia žinią, išspausdintą 2006 m. rugsėjo 30 dienos dienraštyje „Lietuvos rytas“ Birutės Vyšniauskaitės straipsnyje „Ginkladirbys turėjo tvirtą užnugarį“ esą J. Abromavičiaus nužudymą 1997 metais suplanavo ir įvykdė kauniečiai Jonas Zajančkauskas, Vladas Grybauskas, Algirdas Petrusevičius, taip pat teismo pripažinta tikrovės neatitinkančia žinia esą J. Zajančkauskui atsakomybės išvengti padėdavo tai, kad jis dirbo Krašto apsaugos ministerijoje – tarnyba Slaptame Antrajame departamente jam buvo suteikusi neliečiamumą – pripažinti ieškovo Jono Zajančkausko garbę ir orumą žeminančia. Įpareigoti atsakovą UAB „Lietuvos rytas“ per keturiolika dienų nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos dienraščio „Lietuvos rytas“ ketvirtame puslapyje nemokamai, be komentarų, kitų šiame puslapyje spausdinamų straipsnių šriftu paskelbti paneigimą. Priteistą 5000 litų neturtinės žalos atlyginimą iš atsakovo UAB „Lietuvos rytas“ padidinti iki 10000 litų ieškovo Jono Zajančkausko naudai. Taigi vienas šmeižikų ruporas pritildytas už nepagrįstus kaltinimus.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija